Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014(5) r.
Autor
Treść postu
Re: Kolejna reorganizacja urzędów skarbowych 1.01.2014 r.
Kakaes
Czyli będzie tak jak jest?
Już każdy powiedział to co wiedział trzy razy wysłuchał dobrze mnie wszyscy zgadzają się ze sobą a będzie nadal tak jak jest I co ja robię tu /u-u/ co ty tutaj robisz?
Lepiej żeby przynajmniej przez najbliższy rok było tak jak jest...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
27 cze 2013, 22:42
Kakaes
ajed
Dziś odbyło się spotkanie Zespołu Legislacyjnego. Jedno jest prawie pewne - od stycznia zmian nie będzie. Może za rok - jeśli w ogóle.
A to "prawie" to jak należy rozumieć? Czyli będzie tak jak jest?
To zależy. Należy to rozumieć tak, że po raz kolejny ktoś przeliczył się z siłami. Reorganizacja struktury wymaga rozwiązań ustawowych. Na górze tak zapierniczają, że podobnie jak na placu "prężnej" budowy nie ma kiedy taczek załadować. A haratnąć w gałę też przecież trzeba. Stąd też i efekty ale istnieje szansa że do 2015 roku mogą się z tematem wyrobić, w końcu ileż można haratać ?
Na szczęście istnieje też nadzieja, że wskutek wyborów obywatelskich w niebyt trafi obecna opcja a nowa siła wyśle twórczych reformatorów tam gdzie jest ich miejsce. Też jestem za tym aby "biznesmany" powróciły do sklepów obuwniczych i mięsnych co pozwoli administracji odetchnąć i rozpocząć proces realizacji zadań statutowych. Tylko taka zmiana oznacza, że kolejnej, zupełnie niepotrzebnej, reformy organizacyjnej nie będzie. Na przebłysk intelektu i zrozumienia "haratających" ja osobiście już nie liczę.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
27 cze 2013, 23:42
Witam, dawno mnie nie było na SKARBOWCACH. Ale heca - jeżeli prawdą okaże się to o czym pisze AJED i reorganizację przesuną o rok - to w takim razie w US, w którym "jeszcze pracuję" chyba szefostwo pospieszyło się zbytnio. Mianowicie już z końcem ubiegłego roku zaczęło dokonywać zmian takich samych jak w US w którym pracuje MALUTKA65: poprzesuwało resztki pracowników "samodzielnie myślących" i w dodatku mających śmiałość być asertywnymi na niższe stanowiska, a na ich miejsce przeniesieni zostali Ci bardziej wygodni (niestety niekoniecznie kompetentni, co widać po miernikach). Ci zdegradowani nadal nie czują się bezpiecznie. Jedna z tych osób nie pozwoliła sobą dalej pomiatać i odeszła sama z US. Podziwiam ją za odwagę. A tak w ogóle to zastanawiam się, czy przypadkowo nie pracuję w tym samym US co MALUTKA65. PS. Przeżyłam już podobną reorganizację, i na prawdę nie było wesoło.
30 cze 2013, 00:12
Mnie denerwuje to, że tak na prawdę nie wiemy nic konkretnego - a papier wszystko przyjmie i dobre i złe. Czytałam w zeszłym tygodniu, że Jacek Kapica ma przejąć rządy nad skarbówką - ale oficjalnie cisza. Wiecie coś konkretnego w tej kwestii?
01 lip 2013, 09:55
Kakaes
Mnie denerwuje to,że tak na prawdę nie wiemy nic konkretnego-a papier wszystko przyjmie i dobre i złe.
Jak mamy wiedzieć coś konkretnego skoro nie ma konkretnych rozwiązań? Są na razie dwie sprzeczne koncepcje - i obie - rodzące wiele wątpliwości praktycznych, a nawet fundamentalnych.
01 lip 2013, 11:10
Czyli -dwie sprzeczne koncepcje powinny (przynajmniej teoretycznie) się równoważyć - wniosek:zmian nie będzie
Ostatnio edytowano 04 lip 2013, 06:41 przez Kakaes, łącznie edytowano 1 raz
04 lip 2013, 06:40
Kolejna planowana reorganizacja ma tak dynamiczny scenariusz, iż nawet "Moda na sukces" nie jest w stanie mu dorównać.
05 lip 2013, 07:26
Nawet widzę analogie co do zapętleń akcji…
„Celem nowej regulacji jest także poprawa efektywności funkcjonowania służb podatkowych poprzez przyjęcie takich rozwiązań, które w możliwie największym stopniu pozwolą na płynne przegrupowanie zasobów kadrowych oraz realizowanych zadań i dostosowanie ich do aktualnych potrzeb z uwzględnieniem realizowanych celów strategicznych, wpisując się tym samym w sferę działań organizacyjnych wdrażanego Programu e-Podatki.”
Skoro powyższe jest fragmentem uzasadnienia do Zarządzenia nr 39 MF z dnia 21 września 2010 r. w sprawie organizacji urzędów i izb skarbowych oraz nadania im statutów, to może my jesteśmy już PO, tylko o tym nie wiemy
06 lip 2013, 08:25
Cele są zawsze szczytne zwłaszcza dla samych zaszczytnych a nas biednych ludków tylko przesiedlają wirtualnie. Uśmiałam się czytając post ,,Uzytkownika 12345" może faktycznie jesteśmy już ,,po" W każdym razie nie zginiemy, trwać będziemy a w ramach oszczędności więcej papierów zużywać będziemy... Pozdrawiam w ten piękny lipcowy dzień
08 lip 2013, 12:00
Myślę,że kabaret z tymi zmianami dopiero przed nami. Będzie co oglądać i w czym uczestniczyć-niestety
12 lip 2013, 06:56
Kakaes
Myślę,że kabaret z tymi zmianami dopiero przed nami. Będzie co oglądać i w czym uczestniczyć-niestety
Ja tam jestem dobrej myśli - na pewno będzie obsuwa - bo już jest w przypadku Wojewódzkich Centrów Usług Wspólnych (a to bliźniaczy projekt - tylko dla administracji zespolonej) i jest pewna szansa, że nie zdążą - myślę że duża - przed ich reorganizacją - po wyborach
12 lip 2013, 11:52
juron
Kakaes
Ja tam jestem dobrej myśli - na pewno będzie obsuwa - bo już jest w przypadku Wojewódzkich Centrów Usług Wspólnych (a to bliźniaczy projekt - tylko dla administracji zespolonej) i jest pewna szansa, że nie zdążą - myślę że duża - przed ich reorganizacją - po wyborach :wysmiewacz:
Powstało (a właściwie urodziło się w bólach) sprawozdanie podsumowujące. Masa papierów Jak przebrnę przez to morze tabelek, to postaram się napisać jakiś konkret. Pewnie nie za dużo, żebym nie oberwał