Teraz jest 05 wrz 2025, 21:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Wniosek o rozłożenie na raty mandatu 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA16 cze 2009, 11:33

POSTY        21
Post Wniosek o rozłożenie na raty mandatu
Witam, czy mieliście sytuację taką, że ukarany mandatem złożył wniosek o rozłożenie mandatu na raty zgodnie z ustawą o finansach publicznych? Co w przypadku wydania decyzji pozytywnej? czy w programie mandaty odnotowujecie informację o wydaniu takiej decyzji? jeśli tak to w jaki sposób (w uwagach?) a może robi to komórka rachunkowości?

17 paź 2012, 10:11
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
Post Re: Wniosek o rozłożenie na raty mandatu
No właśnie też miałem takie wnioski. W Mandatach nie wiem gdzie należałoby to zrobić. Być może w POLTAX jest do tego miejsce? Może dokładnie przeanalizuj wniosek, a okaże sie, że kierunkowe dyrektywy wyboru:  "w przypadkach uzasadnionych względami społecznymi lub gospodarczymi, w szczególności możliwościami płatniczymi dłużnika oraz uzasadnionym interesem Skarbu Państwa", nie zostały spełnione i raty się nie należą? :blush: .

17 paź 2012, 10:44
Amator

REJESTRACJA16 cze 2009, 11:33

POSTY        21
No właśnie, w programie mandaty nie ma opcji rozłożenia mandatu na raty jest tylko umorzenie z ustawy o finansach publicznych, a wniosek o rozłożenie mandatu na raty trafił do działu ulg w spłacie i nie wiedzą jak to zapisać i gdzie; w Poltaxie nie ma ponoć takiej możliwości więc kombinują wpisać to w program Mandaty, ale u nas też nie można tego zrobić, chyba że w uwagach.

17 paź 2012, 11:03
Amator

REJESTRACJA18 maja 2009, 16:55

POSTY        23
Zgodnie z informacją uzyskaną z  helpdesku zarówno wnioski jak i rozstrzygnięcia w zakresie ulg w oparciu o us.o finansach publicznych nie podlegają rejestracji w żadnym systemie komputerowym (BA obowiązkowo)

17 paź 2012, 17:00

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969

Art. 187. § 2 Kks: Wykonanie prawomocnych mandatów karnych, o których mowa w art. 138 § 1 pkt 2, następuje w trybie przepisów ustawy z dnia 17 czerwca 1966 r. o postępowaniu egzekucyjnym w administracji (Dz. U. z 2005 r. Nr 229, poz. 1954, z późn. zm.6).

Jeśli ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji przewiduje raty dla mandatów, to nie ma przeszkód w ich stosowaniu. Jeśli nie - to są. Nawet jeśli MF DAP w piśmie AP5/571/19/AWR/08/09/4129/08 z dnia 18.02.2010r. twierdzi inaczej. czytaj=--===

18 paź 2012, 14:05
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 kwi 2007, 10:19

POSTY        72
Ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji nie zna czegoś takiego jak rozłożenie czegokolwiek na raty. Trzeba płakać i płacić.

19 paź 2012, 18:41
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:51

POSTY        328

LOKALIZACJAUS poza stolicą
ania_egz1                    

Ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji nie zna czegoś takiego jak rozłożenie czegokolwiek na raty. Trzeba płakać i płacić.
Ustawa o postępowaniu egzekucyjnym w administracji nie zna ...ale wierzyciel może odroczyć /rozłożyć na raty i nie ma co płakać tylko przyjąć to wiadomości i pilnować terminów.

21 paź 2012, 11:41

POSTY        969
jan                    

ale wierzyciel może odroczyć /rozłożyć na raty i nie ma co płakać tylko przyjąć to wiadomości i pilnować terminów.

Na podstawie którego przepisu wierzyciel może odroczyć /rozłożyć na raty mandat, jeśli wierzycielem jest komórka karna skarbowa US, działająca w oparciu o kpk i kks?

22 paź 2012, 12:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 14:02

POSTY        45
Polecam lekturę: AP5/571/19/AWR/08/09/4129/08 - pismo Departamentu Administracji Podatkowej z dnia 18.02.2010 roku

23 paź 2012, 06:44

POSTY        969
Autor:
Jacek Potulski
Tytuł:
Kodeks karny. Komentarz do zmian wprowadzonych ustawą z dnia 8 października 2004 r. o zmianie ustawy - Kodeks karny i ustawy - Kodeks karny wykonawczy
Stan prawny:
2004.12.01

Pamiętając o analogicznym stosowaniu normy kodeksowej, należy uznać, że adekwatne tutaj wydaje się orzecznictwo sądów określające zasady odstępowania od kary grzywny w przypadku złej sytuacji majątkowej skazanego. Dla przykładu, Sąd Apelacyjny w Krakowie orzekł w dniu 16 września 1998 r.: "Skoro stan majątkowy sprawcy (jego stosunki majątkowe lub możliwości zarobkowe) uzasadnia przekonanie, że nie uiści on grzywny ani nie ściągnie się jej z egzekucji, nie należy orzekać grzywny, bo jest bezcelowa, choćby była zasłużona" - sygn. II AKa 165/98, opublikowane w Prok. i Pr. 1999, nr 4, poz. 14.

Może tędy droga?

23 paź 2012, 13:49
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Ciekawe jak do tego przekonać Izbę...
Moim zdaniem można rozłożyć mandat na raty na podstawie ustawy o finansach publicznych.

24 paź 2012, 06:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 17:43

POSTY        10
Ja również mam problem. Podatnik złożył wniosek o rozłożenie na raty mandatu za nieterminowe złożenie zeznania rocznego, którego jeszcze nie wystawiono. Muszę odmówić wszczęcia postępowania, ale czy mam rozpatrywać ten wniosek normalnie jak zwykłą ratówkę na podstawie ordynacji podatkowej
art. 67a ? Wspominaliście o piśmie Departamentu Administracji Podatkowej z dnia 18.02.2010 r. nr AP5/571/19/AWR/08/09/4129/08. Może ma ktoś treść tego pisma bo szukam i nic.

13 cze 2013, 10:41

POSTY        969
Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy wniosek o rozłożenie na raty mandatu za nieterminowe złożenie zeznania rocznego, którego jeszcze nie wystawiono, został złożony w trybie ordynacji, czy kks.
Według mnie wniosek ten dotyczy postępowania karnego skarbowego, a nie podatkowego.

13 cze 2013, 10:53
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
ania_egz1                    

Polecam przeczytanie art 64f ustawy egzekucyjnej "organ egzekucyjny, ze względu na ważny interes zobowiązanego, może rozłożyć na raty zapłatę przypadających na jego rzecz kosztów egzekucyjnych.
A więc ustawa zna coś takiego jak raty ... czytaj=--===

04 wrz 2013, 08:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona