Dzięki dziewczyny. Dobrze by było skupić się na tym, co będzie na egzaminie i to wałkować... Ostatnio to były tabelki, matryce i słówka bliskoznaczne i oby tak zostało. Na więcej już nie mam sił ani czasu.
Orchis napisz, proszę jakie wyrazy utworzyłaś w zadaniu z potem Moja głowa tu odmawia współpracy.
05 cze 2013, 14:50
Re: Gimnastyka umysłu
Właśnie z potem nie da rady nic utworzyć, tak samo jak i ze smakiem i dlatego są to dwa wyrazy, które nie pasują do zestawu, bo nie da się ich połączyć w parę z żadnym innym
05 cze 2013, 15:44
Właśnie! Jestem za! Róbmy tabelki, matryce i analogie słowne. Nie zdążymy ogarnąć wszystkiego, a te ciągi i słowka z zadań wyżej, a zwłaszcza litery początkowe miesięcy - można szukać rozwiązania i pół dnia... Wszystko zależy od klucza, dlatego wydaje mi się, ze tego typu zadań nie będzie na egzaminie. Raczej nowe tabelki, słówka - analogie i rysuneczki - analogie. A z innej beczki - uczycie się wyłącznie z ustaw czy z opracowań albo arslege?
06 cze 2013, 07:31
Oświeciło mnie- trzeba było łączyć wyrazy...
Jeśli założyć że test umiejętności będzie podobny do poprzednich to brakuje nam ćwiczeń z analogii. Tu pewnie polegnę. Nie ma skąd wziąć więcej tych analogii tylko z gimnastyki...
Martaiso, ja mam opracowania książkowe z tematu konstytucji, samorządów i UE. Pamiętam że jakaś książka jest autorstwa pani Wyrozumskiej, jakaś pana Skrzydło. Nie jestem w stanie wykuć na pamięć - muszę zrozumieć, żeby zapamiętać...
06 cze 2013, 10:39
11stokrotka
Martaiso, ja mam opracowania książkowe z tematu konstytucji, samorządów i UE. Pamiętam że jakaś książka jest autorstwa pani Wyrozumskiej, jakaś pana Skrzydło. Nie jestem w stanie wykuć na pamięć - muszę zrozumieć, żeby zapamiętać...
Ja również nie jestem zwolenniczką czytania ustaw i zapamiętywania, bo niewiele mi z tego w głowie zostaje Zdecydowanie bardziej wolę czytać opracowania.. macie jakieś godne polecenia z zakresu finansów publicznych?
A na jakie wydarzenia z UE stawiacie?
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
07 cze 2013, 07:02
ja mam prośbę czy mógłby ktoś wrzucić jakieś raveny, bo jest to moją piętą achillesową
09 cze 2013, 06:40
każdy ma swój sposób, ja postawiłam na czytanie wyłącznie ustaw.. a już w ostatnim miesiącu ograniczam się do tych najważniejszych.. co do umiejętności to stawiam tylko na typ zadań z lat ubiegłych, staram się uczyć codziennie po 1,5 - 2 godziny; ale dzieci przy nauce nie pomagają systematyczności - więc co do zasady tak jest:)
powodzenia, szczęścia i odwagi - szczególnie dla debiutantów
09 cze 2013, 19:11
ja mam prośbę czy mógłby ktoś wrzucić jakieś raveny, bo jest to moją piętą achillesową
a) Minister Finansów b) Prezes Rady Ministrów c) Minister Skarbu Państwa d) Rada Ministrów
Pozdrawam
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Ostatnio edytowano 27 cze 2013, 11:38 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 1 raz
27 cze 2013, 11:38
fraxinusspp
To może na rozruszanie wątku:
Wykonywaniem budżetu państwa kieruje:
a) Minister Finansów b) Prezes Rady Ministrów c) Minister Skarbu Państwa d) Rada Ministrów
Pozdrawam B)))
D
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
27 cze 2013, 11:47
hej,mam pytanko czy wiecie ilu posłów jest w parlamencie Europejskim?, bo raz wyczytałam,że 750 + przewodniczący, potem że 754, już się pogubiłam
27 cze 2013, 14:12
Parlament Europejski składa się z 754 posłów, wybranych w 27 Państwach Członkowskich Unii Europejskiej. Od 1979 r. posłowie są wybierani w powszechnych wyborach bezpośrednich na okres 5 lat. (kiedyś limit był 751)
27 cze 2013, 17:29
Parlament Europejski składa się z 754 posłów, wybranych w 27 Państwach Członkowskich Unii Europejskiej. Od 1979 r. posłowie są wybierani w powszechnych wyborach bezpośrednich na okres 5 lat. Najliczniejszą grupą posłów w PE stanowią Grupa Europejskiej Partii Ludowej=269 posłów (Polska-29) Polska 51 posłów PE
27 cze 2013, 17:29
han7601
Najliczniejszą grupą posłów w PE stanowią Grupa Europejskiej Partii Ludowej=269 posłów (Polska-29) Polska 51 posłów PE