Korzystając z obecności Saladina poproszę o jeszcze jedn rzut oka na zadanie z gimnastyki sprzed lat - strona 59 wątku "postępowanie". Zadanie 1 W pewnej miejskiej komendzie policji przesłuchano 1.100 świadków w sprawie podrabiania podpisów. Okazało się, że 30% świadków nie widziało nic złego w przedmiotowym procederze, natomiast 55% było odmiennego zdania. Po zakończeniu przesłuchań policjanci ze zdumieniem skonstatowali, że aż 80% osób nie potępiających podrabiania podpisów stanowiły kobiety. Ta informacja - w zestawieniu z faktem, iż kobiety stanowiły 3/5 ogółu świadków oraz że aż 79 mężczyzn nie miało zdania w sprawie podrabiania podpisów - spowodowała, że komendant wystosował niezwłocznie do właściwych mu miejscowo urzędów administracji państwowej i samorządowej, w tym do urzędu kontroli skarbowej, pism, w których zasugerował objęciem niejawnymi postępowaniami wyjaśniającymi zatrudnionych w tych urzędach pracowników, ze szczególnym uwzględnieniem kobiet, którzy byli przesłuchiwani.
Oto moja propozycja, inna niż zaproponowana. Moim zdaniem 80% osób nie potępiających podrabiania podpisów to 264 osoby, nie 310.
nic złego złe bez zdania suma kobiety 264 310 86 660 mężczyźni 66 295 79 440 suma 330 605 165 1100
Jako autor zadania niestety muszę Cię 11Stokrotko zmartwić Cała idea tego zadania opiera się o poniższą równość: nie potępiający = brak zdania + nic złego (vide: strony 60-61 wątku "postępowanie")
Gwoli wyjaśnienia: powyższe zadanie stworzyłem w 2009 r. pod wpływem impulsu, jako żart z sytuacji, z którą się zetknęła moja koleżanka. Mimo tego przyświecała mi idea utrudnienia zadania w stosunku do tego co na egzaminie. Wydaje mi się, ale chyba byłem pierwszym, który opublikował takie zadania na forum (klasy, tabelki) i dlatego chciałem je bardziej utrudnić od tych rzeczywistych na egzaminie tak, aby zdający byli dobrze przygotowani i nie zaskoczyło ich jakieś proste zadanie. W przypadku moich koleżanek/kolegów z pracy (część tabelek mieli już w 2006 r.) koncepcja ta zdała egzamin - i oni też go zdali . Oni wtedy stykali się z tabelkami jako swoistym novum i analizowali je szukając dziury w całym. Obecnie nie ma tego kontekstu. Dla Was obecnie zdających tabelki są czymś oczywistym. Rozwiązujecie je tak na pstryk! Jednakże - mam takie wrażenie obserwując to forum - idziecie po linii najmniejszego oporu. Przyjmujecie pierwsze pasujące rozwiązanie i dalej. Może się mylę. Sugerowałbym "dogłębniejsze" czytanie treści zadania i wtedy powyższa równość będzie oczywista. PS. Jeśli swym osądem sytuacji kogoś uraziłem, to ją/go przepraszam. Pozdro
01 cze 2013, 01:41
Re: Gimnastyka umysłu
olusia
makola
A może coś z tabelek (zadanie z naszej skrzynki - ale nie mogę znaleźć rozwiązania...):
W regaty transatlantyckie wyrusza łącznie 100 żaglowców . Są wśród nich jedno, dwu i trzymasztowce. Jednomasztowce stanowią 75% startujących a trzymasztowce stanowią 20% pozostałych jednostek. Dwie trzecie jednomasztowców uzyskało czasy przepłynięcia Atlantyku powyżej 10 dni. Z pozostałej ilości jednomasztowców tylko 2 na 10 dotarły do mety w czasie poniżej 7 dni. Dwumasztowce okazały się najszybsze. Tylko jeden na pięć popłynął wolniej niż w czasie 7 dni i tylko jeden wolniej niż 10 dni. Trzymasztowce miały słaby wiatr ale i tak 20% z nich uzyskało wyniki w najlepszym przedziale czasowym a żaden z nich nie należał do grupy najwolniejszych.
Kochani mnie zastanowiło jedno, proszę o wyjaśnienie jeżeli źle myślę:Jednomasztowce 75% - startujących czyli 75 Trzymasztowce 20% pozostałych jednostek, a więc według mnie 20% z 25 pozostałych czyli 5. pozostałe 20 to dwumasztowce
Więc moja odpowiedź wygląda tak: Jednomasztowce Dwumasztowce Trzymasztowce powyżej 10 dni 50 0 1 7-10 dni 20 16 1 poniżej 7 dni 5 4 3 Razem 75 20 5
Sory ale pokręciłam dwumasztowce i trzymasztowcami.
Ostatnio edytowano 01 cze 2013, 08:20 przez olusia, łącznie edytowano 1 raz
01 cze 2013, 08:19
Saladin. Twoja argumentacja jest dla mnie do zaakceptowania. Mam nadzieję, że takie wątpliwości na egzaminie się nie pojawią. To zadanie jest przykładem jak łatwo można się zagonić w kozi róg przez proste, schematyczne myślenie.
Czy ktoś już ogarnął dane statystyczne? Może podacie kilka najpopularniejszych na egzaminie wskaźników? Ja mam już dość szukania i nauki
01 cze 2013, 15:38
Dane statystyczne zostawiam na tydzień przed egzaminem, bo i tak zapomnę, jeżeli już teraz będę to czytała. Natomiast od piątku walczę z ustawą o finansach publicznych... Słuchajcie, na ile szczegółowo trzeba to ogarnąć? Dyscyplinę przeczytała dwa razy i jest ok jak robię testy z tej dziedziny,ale finanse... Załamka:(
Ale ja też zostawiam te zagadnienia na krótko przed egzaminem, teraz to się mija z celem.
01 cze 2013, 21:24
Dokonałam odkrycia wśród materiałów koleżanki z pracy (chociaż, może gdzieś tutaj już były te zadania)
Zakład pracy wyznaczył nagrody roczne dla pracowników. Ich wysokość zależna jest od stażu pracy. Wymagany staż pracy to rok, po przepracowaniu którego pracownik dostaje 800 zł nagrody. Za każde kolejne 5 lat stażu pracownicy otrzymują kwotę o 10% wyższą od bazowych 800 zł. W zakładzie pracy jest 3 stażystów, 4 osoby które pracują ponad rok, 4 które mają 4 letni staż pracy, 15 osób pracuje w zakładzie od 7-10 lat, 13 osób pracuje ok. 14 lat zaś 9 jest związanych z tym zakładem pracy od ponad 22 lat. Dyrektor prosi kadrową o zestawienie pokazujące, która grupa otrzyma w sumie najwyższe nagrody.
02 cze 2013, 16:22
dobrze ?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
02 cze 2013, 17:02
andziak
dobrze ?
Nie jestem w stanie otworzyć załącznika z uwagi na starszą wersję worda na komputerze
02 cze 2013, 21:03
Do Orchis:
Byłam zbyt leniwa by narysować tabelkę moje rozwiązanie :
1-6 : 8 osób x 800 zl = 6.400 zl 7-11 : 15 osób x (800 + 10%) = 13.200 zł 12-16: 13 osób x (800 +20%) = 12.480 zł 17-21: brak takich osób 22- : 9 osób x (800 + 40%) = 10.080 zł
02 cze 2013, 21:15
Dziękuję Orchis.
Martaiso, mam wrażenie, że sprawdzana jest przede wszystkim rozumienie pojęć i mechanizmów. Rzeczywiście finanse publiczne są ciężkie.
03 cze 2013, 10:51
Dziękuję za odpowiedź. To jednak pocieszenie, że nie cała na blachę
03 cze 2013, 12:00
guziczek
teraz mają byc zmienione testy, zobaczymy
Tak wynikało z wcześniejszych informacji na forum.. ale czy faktycznie zdążą w tym roku, czy też może w tym roku "przyjęli zadanie do realizacji" i efekty ich pracy będą widoczne dopiero w 2014 r. to się okaże.. Z jednej strony fajnie by było, gdyby zadania były podobne do dotychczasowych, z drugiej strony - nowe zadania + równe szanse dla wszystkich
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
03 cze 2013, 20:40
Przetarg był ogłoszony w lutym, bodajże? Więc chyba mieli dostatecznie dużo czasu
Urząd pracy ma do zaproponowania program aktywizacji zawodowej dla 32 osób bezrobotnych, w tym 12 osób długotrwale bezrobotnych. Wśród osób długotrwale bezrobotnych jest 4 mężczyzn. Stosunek wszystkich kobiet do mężczyzn wynosi 1:1.
04 cze 2013, 07:01
Uczennica84
guziczek
teraz mają byc zmienione testy, zobaczymy
Tak wynikało z wcześniejszych informacji na forum.. ale czy faktycznie zdążą w tym roku, czy też może w tym roku "przyjęli zadanie do realizacji" i efekty ich pracy będą widoczne dopiero w 2014 r. to się okaże.. Z jednej strony fajnie by było, gdyby zadania były podobne do dotychczasowych, z drugiej strony - nowe zadania + równe szanse dla wszystkich :blink:
Uczennica, a Ty się zdecydowałaś na egzamin? Bo ja się wahałam, ale informacja o nowym teście umiejętności przekonała mnie, że jednak w tym roku będę tylko obserwatorem.