A co z resztą rozwiązań? Czy Ci, którzy zamieścili poprzednie zadania, podadzą prawidłowe rozwiązania - byłoby fajnie...
21 maja 2013, 07:58
Re: Gimnastyka umysłu
makola
A co z resztą rozwiązań? Czy Ci, którzy zamieścili poprzednie zadania, podadzą prawidłowe rozwiązania - byłoby fajnie... :)
Więc do moich niezbyt wymagających zagadek prawidłowe odpowiedzi to oczywiście:
1. Jaś 12 lat, Mateusz 6 lat. 2. 45 uścisków dłoni
Licznik na stronie Internetowego Systemu Zgłoszeń KSAP zaraz wybije 900 kont. Naiwnie się łudzę, że ta wartość nie przełoży się 1:1 na liczbę zgłoszeń
PS. Z innej beczki - w ramach wzrostu jakości nauki, poprawy dobrego samopoczucia i zdrowia polecam aktywne korzystanie (w ramach skrawków wolnego czasu...) z dobrodziejstw ciepłej aury. Osobiście polecam bieganie lub jazdę rowerem. Stres jak ręką odjął a ile endorfin się wydziela... lepsze niż najlepsza używka
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 08:46 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 1 raz
21 maja 2013, 08:38
PS. Z innej beczki - w ramach wzrostu jakości nauki, poprawy dobrego samopoczucia i zdrowia polecam aktywne korzystanie (w ramach skrawków wolnego czasu...) z dobrodziejstw ciepłej aury. Osobiście polecam bieganie lub jazdę rowerem. Stres jak ręką odjął a ile endorfin się wydziela... lepsze niż najlepsza używka
Ze swoich patentów ze studiów - oprócz spacerów, jazdy na rowerze, fajnego wypadu gdzieś na kolejny długi weekend, naprawdę fajnie się dowitaminizować owocami i mogą być też jakiekolwiek tabletki z magnezem. Coś czuję, że nie będzie nas 1000, ale to może moja starcza naiwność?
21 maja 2013, 09:17
Dobrej zabawy...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
21 maja 2013, 11:43
Tak z innej beczki, to właściwie o której godzinie jest egzamin, bo jakoś się dopatrzeć nie mogę tej informacji nigdzie. I kolejna sprawa, czy ktoś może dotarł do opublikaowanego przez KSAP stanu prawnego jaki będzie obowiązywał na egzaminie, bo podobno, coś takiego jest zamieszczane, ale moje poszukiwania nie przyniosły rezultatu
Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 12:46 przez orchis, łącznie edytowano 2 razy
21 maja 2013, 12:32
Orchis zajrzyj na stronę Internetowego Systemu Zgłoszeń KSAP, zakładka Sprawdziany na dole strony:
W postępowaniu kwalifikacyjnym do służby cywilnej w 2013 r. zostanie użyty test jednokrotnego wyboru, tzn. że spośród czterech zaproponowanych odpowiedzi tylko jedna będzie prawidłowa. Sprawdzian wiedzy będzie uwzględniał stan prawny obowiązujący na dzień 1 maja 2013 r.
Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 13:04 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 1 raz
21 maja 2013, 13:01
fraxinusspp
Dobrej zabawy... ;)
Jak dla mnie to odpowiedź
D
jest prawidłowa
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
21 maja 2013, 13:11
Mi też wyszła taka sama odpowiedź jak Uczennica84, ale potem zorientowałam się, że nie zgadzają mi się dwa ostatnie wiersze i...odłożyłam na razie
fraxinusspp dzięki, zaglądałam tam trylion razy i nie doczytałam )
Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 13:57 przez orchis, łącznie edytowano 1 raz
21 maja 2013, 13:56
odpowiedź uczennicy 84 jest dobra
21 maja 2013, 18:20
Zadanie z tabelką i znaczkami karcianymi znalazłem luzem w sieci bez odpowiedzi.
Moją odpowiedzią jest
B Dedukuję to w ten sposób : Kolumna Dwa piki + Serce + Trefl dają największą sumę (57) a więc piki muszą mieć największą wartość.
Potem jest wiersz Dwa Serca + Pik + Karo = 45, co oznacza że drugie pod względem wartości są serca.
Kolumna z sumą Karo + Serce + Trefl + Pik = 42, różni się od ww. kolumny tylko jednym znakiem i od razu widać spadek wartości o 3, więc trefl jest trzeci pod względem wartości. Widać to w wierszu Dwa Trefle + Pik + Karo = 39.
Reasumując wiersz z nieznaną wartością musi mieć sumę większą od 39. Dlatego mi pasuje właśnie B.
Jeśli ktoś wytłumaczy lepiej tę łamigłówkę to zapraszam do podzielenia się i ewentualnej korekty odpowiedzi ....
Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 21:54 przez fraxinusspp, łącznie edytowano 1 raz
21 maja 2013, 21:53
Wyliczyłam : trefl = 3 kier = 6 pik = 24 karo = 9
21 maja 2013, 22:00
andziak
Wyliczyłam : trefl = 3 kier = 6 pik = 24 karo = 9
Ja już nie mam tej kartki, na której rozwiązywałam zadanie, ale jak mnie pamięć nie myli, to takie same wartości uzyskałam
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
22 maja 2013, 10:52
No dobra, przelałem im 560, teraz jest 280 zgłoszeń. A co z ciągiem 10 43 22 11 5 33 11 38 44 12 ... (22 34 41 55), czy padła już odpowiedź, bo nie wiem jak to uzupełnić.
23 maja 2013, 13:42
rkubika
A co z ciągiem 10 43 22 11 5 33 11 38 44 12 ... (22 34 41 55), czy padła już odpowiedź, bo nie wiem jak to uzupełnić.
Prawidłowa odpowiedź:
Kolejno w ciągu mamy: 1) godzinę, 2) minutę, 3) liczbę minut do dodania.
Dodatkowo minuty do dodania, poczynając od 22, zwiększamy co 11.
10:43 + 22 min = 11:05 11:05 + 33 min = 11:38 11:38 + 44 min = 12:22
dalej byłoby: 12:22 + 55 min = 13:17 ...
a więc prawidłowa odpowiedź to: 22.
Proponuję następne zadanie własnego pomysłu. Też trochę nietypowe...