Co do pierwszego jaki miałyście/mieliście tok " myślowy"
15 maja 2013, 21:12
Re: Gimnastyka umysłu
Prawidłowe odpowiedzi to
Pierwszy - 5 Drugi - 2
15 maja 2013, 21:16
W pierwszym - kuleczki po prawej i lewej stronie były dodawane lub odejmowane.
15 maja 2013, 21:35
Wandan
W pierwszym - kuleczki po prawej i lewej stronie były dodawane lub odejmowane.
Ok to rozumiem ale w takim razie dlaczego nie np odp. 7, chyba pora zbyt późna bo ja coś już nie łapie
15 maja 2013, 21:50
Porównuje się pierwszy i drugi element w każdym wierszu i sumę wpisuje się do trzeciego. Może inaczej: przenosi się kulki z pierwszego i drugiego elementu do trzeciego, po tych samych stronach kreski. Jeżeli kulka np. czarna w pierwszym jest po lewej stronie a w drugim elemencie po prawej to się "redukuje", przenosi się to co zostaje :) Odpowiedź 5 a nie 7, bo muszą być na tej samej wysokości, w rzędzie (pierwszym, drugim lub trzecim) i po tej samej stronie, po której zostaje "wolna" kulka :) To tak jak księgowanie na kontach: przychody, rozchody i zostaje saldo Winien albo Ma :)))
A w tym drugim zad. to odp. 2 ale rozgryzam uzasadnienie Też się coś redukuje po obu stronach albo paruje i zostają nieparzyste albo nie wiem co jeszcze, jutro do tego wrócę Bo jakoś tak wszystko się wykreśla, przenosi, że nie potrzeba żadnych kresek tylko kropka i puste pole
____________________________________ "Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
15 maja 2013, 22:57
Jeśli chodzi o drugie zadanie to na matryce trzeba spojrzeć jak na dwie zagadki "spakowane" razem: pierwsza dotyczy kresek lewo i prawoskrętnych, a druga kresek poziomych i pionowych.
A rozwiązanie jest następujące: kreski lewo i prawoskrętne - znika część wspólna, czyli te kreski, które się pokrywają kreski pionowe i poziome - zostaje część wspólna
Dlatego właśnie jest kropka
16 maja 2013, 06:48
Nike
Porównuje się pierwszy i drugi element w każdym wierszu i sumę wpisuje się do trzeciego. Może inaczej: przenosi się kulki z pierwszego i drugiego elementu do trzeciego, po tych samych stronach kreski. Jeżeli kulka np. czarna w pierwszym jest po lewej stronie a w drugim elemencie po prawej to się "redukuje", przenosi się to co zostaje Odpowiedź 5 a nie 7, bo muszą być na tej samej wysokości, w rzędzie (pierwszym, drugim lub trzecim) i po tej samej stronie, po której zostaje "wolna" kulka To tak jak księgowanie na kontach: przychody, rozchody i zostaje saldo Winien albo Ma ))
A w tym drugim zad. to odp. 2 ale rozgryzam uzasadnienie Też się coś redukuje po obu stronach albo paruje i zostają nieparzyste albo nie wiem co jeszcze, jutro do tego wrócę Bo jakoś tak wszystko się wykreśla, przenosi, że nie potrzeba żadnych kresek tylko kropka i puste pole
Dzięki Nike powiem tak, nigdy nie byłam świetna w te klocki, dlatego duże dzięki za to wyjaśnienie. Super, szkoda, że tak późno zaczynam dołączać do tego cudnego forum . Trochę mam problem z czasem, pewnie tak jak wszyscy.
16 maja 2013, 09:50
makola
Witam,
zdawałam egzamin w zeszłym roku. Do mianowania zabraklo mi 1,30 punktu..
Nie wiem, czy podchodzić w tym roku - spanikowałam po tym, jak przeczytałam gdzieś na forum, że test umiejętności może być inny niż rok temu - choć nie wiem, skąd wzięły się te przypuszczenia... Czy ktoś coś wie?
Wejdź na stronę KSAP w zakładkę zamówienia publiczne luty 2012 tam jest odpowiedź na Twoje pytanie.
Postępowanie Kwalifikacyjne w Służbie Cywilnej Liczba kont w systemie: 826 na 16.05.2013 r. godz.17:40 Jeżeli wszyscy się zarejestrują to mamu już 6 osób na jedno miejsce. A przed nami jeszcze 15 dni składania wniosków. Będzie bardzo ciężko Pozdrawiam Dla wytrwałych małe zadanko Jaką liczbę zastępuje znak zapytania? Proszę o odpowiedzi tylko z uzasadnieniem. 252
124
60
28
12
?
16 maja 2013, 16:59
Może tak:
4 - każda kolejna cyfra zaczynając od prawej do lewej jest wynikiem podwojenia jej i cyfry 4; tzn: , 12+12=24+4=28 28+28=56+4=60 i tak dalej....
?
Ostatnio edytowano 16 maja 2013, 17:25 przez orchis, łącznie edytowano 1 raz
16 maja 2013, 17:25
252
124
60
28
12
?
Każda następna jest 1/2 poprzedniej -2 252:2=126-2=124 124:2=62-2=60 60:2=30-2=28 28:2=14-2=12 12:2=6-2=4
Moja odpowiedź to 4
16 maja 2013, 18:53
Zgadzam się z uzasadnieniem i odpowiedzią Orchis, dla mnie też tak wyszło.