Teraz jest 05 wrz 2025, 20:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Kilka kont bankowych podatnika 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2009, 23:13

POSTY        92
Post Kilka kont bankowych podatnika
supersaper                    

sprawa                    

...
A może właśnie Związki Zawodowe zwrócą się oficjalnie do MF dlaczego nie reaguje na bezczelną politykę banków i co takie zachowanie ma na celu.

:rotfl: Wielokrotnie już się zwracały i to z poważniejszymi sprawami - poczytaj forum  :rotfl:

Masz rację.

23 cze 2010, 21:59
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Choć fakt ten jest pocieszający, ile było przypadków, że bank dawał wyciągi kompletne na każde wezwanie US... W końcu można powiedzieć, że istnieje takie coś jak "tajemnica bankowa" i jest respektowana.

24 cze 2010, 21:50
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
mozeanglia                    

To tylko nauczka dla Podatników, że należy już na etapie czynności czy kontroli korzystać z pomocy odpowiednich firm lub osób ;)
...

Raczej dla podatkowego oszusta - czytaj złodzieja  ;)
Uczciwy podatnik, prawy obywatel winien odczuwać dumę jeśli udowodni, że wszystkie podatki płaci należycie i terminowo!

25 cze 2010, 06:45
Specjalista

POSTY        597
supersaper                    

winien odczuwać dumę jeśli udowodni, że wszystkie podatki płaci należycie i terminowo!

O ile mi wiadomo, to Urząd musi udowodnić Podatnikowi, że nie zapłacił podatków należycie a nie odwrotnie! A permanentna inwigilacja i "grzebanie" we wszystkich kontach podatnika tak z automatu nie powinno mieć miejsca w europejskim kraju.

25 cze 2010, 08:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2013, 03:02

POSTY        11
Post Re: Kilka kont bankowych podatnika
Oczywiście tajemnica bankowa, powinna być chroniona w trosce o prawo do prywatności, ale organy podatkowe i służby finansowe muszą mieć te informacje, aby skutecznie ścigać przestępców.

Obecny stan prawny nie spełnia ani jednego z tych celów. Procedura uzyskania informacji chronionych tajemnicą bankową jest nadmiernie kosztowna i zabiera bardzo dużo czasu organowi podatkowemu. Wysyła się jedno wezwanie, (3 tygodnie) potem drugie (kolejne 3 tygodnie) potem podatnik przynosi pełnomocnictwo Naczelnikowi do wystąpienia do banków (których??) potem występujemy sobie do kilkunastu banków (masa papieru, masa kosztów i miesiąc w plecy) potem banki [które same nie wiedzą jak się ma zachować] wysyłają niepełne informacje, potem występujemy po te prawidłowe informacje (3 tygodnie), które ostatecznie uzyskujemy. Koszty: olbrzymie. Czas trwania postępowania: 3 miesiące gratis. Prawo do ochrony prywatność uczciwych obywateli: znikome. Prawo do ochrony przestępców: zagwarantowane ustawą. Bezsens i odrzecz :|

10 maja 2013, 15:25
Zawodowiec

POSTY        3146

3 miesiace to piorunem. Mój rekord to ponad pół roku oczekiwania na info z banku! O przypadkach udzielenia informacji nieprawdziwych nawet nie warto wspominać. 2 - 3 razy w roku bank przysyła mi informację tylko o niektórych rachunkach podatnika lub niezgodnie z prawdą pisze, że rachunków podatnika nie prowadzi. Zapewne nie wszystkie takie kwiatki wykryłem.

10 maja 2013, 22:00

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
mozeanglia                    

O ile mi wiadomo, to Urząd musi udowodnić Podatnikowi, że nie zapłacił podatków należycie a nie odwrotnie! A permanentna inwigilacja i "grzebanie" we wszystkich kontach podatnika tak z automatu nie powinno mieć miejsca w europejskim kraju.

Rozumiem, że jest piątek wieczorem ale żeby taka zaćma ? W procedurze kontroli podatkowej żaden urząd niczego i nikomu nie udowadnia ! Jako organ uprawniony do kontroli próbuje wyłącznie ustalić stan faktyczny dotyczący złożonego bądź nie, rozliczenia podatkowego. Nikt i nigdzie nie grzebie dla własnej przyjemności. Pomijając występujące wszędzie patologie (zdarzają się niestety i u nas), co do zasady robi się to włącznie po to żeby twoje (i moje) dzieci mogły chodzić do normalnie wyposażonej szkoły, żeby ciebie (i mnie) chroniła wystarczająca ilość funkcjonariuszy Policji, żeby kiedyś jak już odejdą nieudacznicy była przynajmniej jakakolwiek szansa na zbudowanie prawdziwego systemu opieki zdrowotnej, który będzie ciebie (i mnie) naprawdę leczył. Z twoim sposobem myślenia, który tak naprawdę chroni nie ciebie (bo zakładam, że nie masz nic do ukrycia) lecz wyłącznie złodzieja, na normalność w tym śmiesznym kraju nie ma żadnych szans. Żal mi cię, bo niby bronisz własnej prywatności ale nie jest w stanie do ciebie dotrzeć, że to czysta pożywka dla bydła, które będzie ci klaskać. A klaszcze ci wyłącznie po to by regulacje prawa pozwalały na to by móc cię "legalnie" okradać i żeby sparaliżować służby państwa, które wobec braku dostępu do informacji mogą sobie wyłącznie wzajemnie pokibicować.

10 maja 2013, 22:48
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
w normalnym kraju, gdzie obywatel nie ma nic do ukrycia i działa uczciwie nie powinno być żadnej obawy ze strony społeczeństwa o uprawnienia organów skarbowych co do dostępu do pewnych baz danych. Można zasłaniać się prawem do prywatności, ale  jeśli chodzi o prawidłowość rozliczeń podatkowych, to powoływanie się na to prawo jest dla mnie śmieszne. Wiadomo, że do przyjemności to nie należy i dla jednej i dla drugiej strony, ale jak nie ma kręcenia - nie ma bezsensownego gadania.

11 maja 2013, 10:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA28 kwi 2013, 03:02

POSTY        11
Gdzie leży normalny kraj?

Te trzy miesiące to minimum oczywiście. Razy dwa, bo wiadomo że zawsze coś wypadnie (chorobowe, niemoc kierownika, list wysłany do podatkina zamiast d pełnomocnika itp.) Postępowanie leży, złodzieje się cieszą. Taki jest cel takich uregulowań?

11 maja 2013, 12:05
Specjalista

POSTY        597
NewLunatiq                    

w normalnym kraju, gdzie obywatel nie ma nic do ukrycia i działa uczciwie nie powinno być żadnej obawy ze strony społeczeństwa o uprawnienia organów skarbowych co do dostępu do pewnych baz danych. Można zasłaniać się prawem do prywatności, ale  jeśli chodzi o prawidłowość rozliczeń podatkowych, to powoływanie się na to prawo jest dla mnie śmieszne. Wiadomo, że do przyjemności to nie należy i dla jednej i dla drugiej strony, ale jak nie ma kręcenia - nie ma bezsensownego gadania.

Czyli Twoim zdaniem dla potrzeb rozliczeń z podatków, organy skarbowe (i nie tylko) powinny mieć wgląd do wszystkiego? Już mają wgląd bezpośredni do naszym rozmów, lokalizacji - do SMS teoretycznie nie (tajemnica korespondencji) ale i tak je sobie czytają. Oczywiście, przywilej ten ma za zadanie ścigać najcięższe przestępstwa, jednak z informacji jakie sa, 2 miliony razy służby pobierały sobie billingi - co oznacza, że w Polsce w ciągu roku było 2 mln poważnych przestępstw?

Chcecie dostęp do rachunków - oczywiście. Będzie jak w przypadku dostępu do billingów telefonów. To może jeszcze kamerki w sypialniach każdemu obowiązkowo? W końcu dla potrzeb podatku ważne jest, czy ktoś tam mieszka sam, czy z kimś... W USA KAŻDĄ inwigilacje można stosować usprawiedliwiając to podrzeniem o terroryzm, u nas w imię płacenia podatków. A tak naprawdę w jednym i drugim przypadku daje to również możliwość całkowitej kontroli obywatela.

13 maja 2013, 07:37
Zawodowiec

POSTY        3146

Organy podatkowe wielu państw mają wgląd on-line do wszystkich kont związanych z działalnością gospodarczą. Plus dla przedsiębiorcy - nikt nie zawraca mu  :dupa:  formalnościami i może skupić się na biznesie. Do pozostałych kont dostęp dla fiskusa tez jest o wiele szybszy niż w Polsce (i tym samym łatwiejszy). Korzyść dla obywateli - nie muszą płacić podatków za oszustów - tych szybko i skutecznie ścignie skarbówka.

13 maja 2013, 19:43
Specjalista

POSTY        597
supersaper                    

Organy podatkowe wielu państw mają wgląd on-line do wszystkich kont związanych z działalnością gospodarczą.

A organy wielu innych państw (na pewno zdecydowanej większości) nie mają dostępu i nie traktują z góry każdego przedsiębiorcy jak złodzieja... Oczywiście, prędzej czy później dojdzie do tego, że każdego nas zaczipują i ciekawe czy wtedy będziesz się tak cieszył, że w imię ścigania podatków, terroryzmu, globalnego ocieplenia czy czegokolwiek innego będzie wiadomo nawet co jadłeś.

14 maja 2013, 07:48
Zawodowiec

POSTY        3146

mozeanglia                    

Oczywiście, prędzej czy później dojdzie do tego, że każdego nas zaczipują i ciekawe czy wtedy będziesz się tak cieszył, że w imię ścigania podatków, terroryzmu, globalnego ocieplenia czy czegokolwiek innego będzie wiadomo nawet co jadłeś.

Nie znam statystyk ale szacuję, że chodzi jednak o większość UE, a już z pewnością "starej" UE. Jak myślisz, czemu rządy zmierzają do odejścia od gotówki na rzecz kart płatniczych (np. Grecja)  ;)
Mnie już zaczipowali - taka robota  <_<
Na temat tego co jadłem i piłem, byłem przesłuchiwany, a później zostałem ukarany, bo menu nie odpowiadało gustom szefów mojej firemki.

14 maja 2013, 19:42
Specjalista

POSTY        597
supersaper                    

Jak myślisz, czemu rządy zmierzają do odejścia od gotówki na rzecz kart płatniczych (np. Grecja)  ;)

Przyczyn jest kilka:
- lobby bankowe, które pobiera astronomiczne prowizje od płatności kartą (w Polsce największe w EU)
- pełna kontrola obywateli - kto gdzie kiedy za ile i dlaczego
- możliwość sprawnego wprowadzenia rozwiązania cypryjskiego
- za pomocą jednego przycisku rząd może ubezwłasnowolnić ludzi odcinając ich od możliwości zakupu czegokolwiek

Polecam: http://kop.org.pl/bez_kategorii/noam-ch ... zez-media/

15 maja 2013, 07:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona