Teraz jest 06 wrz 2025, 05:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 94 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Odsetki od nieuiszczonej w terminie zaliczki na podatek dochodowy 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 cze 2008, 21:55

POSTY        161
Post Re: Odsetki od nieuiszczonej w terminie zaliczki na podatek
Kuraś1                    

eve                    

Czy ktoś w tu obecnych jest w stanie przedstawić konkretne przepisy, z których wynika, iż odsetki od niezapłaconych w terminie zaliczek nalicza się do dnia wpłaty? Chodz mi o sytuację, w której spółka zapłaciła zaliczkę za listopad 2012 roku 15.01.2013 r. Zeznanie CIT-8 złożyła w terminie, tj. 02.04.2013 r. Odsetki liczone do 15 stycznia czy 2 kwietnia?

A korzystasz czasem z przepisów rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 22 sierpnia 2005 r. w sprawie naliczania odsetek za zwłokę oraz opłaty prolongacyjnej (...)?

Jest w nim paragraf 4, który powinien dać Ci odpowiedź.

Korzystam, korzystam :D I liczę do dnia złożenia zeznania. Ale są tacy, którzy się ze mną nie zgadają i liczą do dnia wpłaty. Chodzi mi zatem o argumenty drugiej strony - w przepisach, a nie w piśmie MF  :rolleyes: Czytałam dzisiaj jeden wyrok i jedną interpretację ( ktoś je tu wskazał) i tam " jak wół" jest napisane, że do dnia zeznania.

25 kwi 2013, 19:50
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2006, 08:01

POSTY        396
eve                    

Czy ktoś w tu obecnych jest w stanie przedstawić konkretne przepisy, z których wynika, iż odsetki od niezapłaconych w terminie zaliczek nalicza się do dnia wpłaty? Chodz mi o sytuację, w której spółka zapłaciła zaliczkę za listopad 2012 roku 15.01.2013 r. Zeznanie CIT-8 złożyła w terminie, tj. 02.04.2013 r. Odsetki liczone do 15 stycznia czy 2 kwietnia?
----------------

Korzystam, korzystam :D I liczę do dnia złożenia zeznania. Ale są tacy, którzy się ze mną nie zgadają i liczą do dnia wpłaty. Chodzi mi zatem o argumenty drugiej strony - w przepisach, a nie w piśmie MF  :rolleyes: Czytałam dzisiaj jeden wyrok i jedną interpretację ( ktoś je tu wskazał) i tam " jak wół" jest napisane, że do dnia zeznania.

Ja bym liczył do 15 stycznia 2013. Rozumiem, że spółka opisała wpłatę jako zaliczkę za listopad 2012 i odpowiadała ona co najmniej kwocie zaliczki z odsetkami.
Nie przemawia do mnie teza jednej z interpretacji, że "każda wpłata podatnika po zakończeniu roku podatkowego, nawet przed złożeniem zeznania podatkowego, będzie wpłatą nie na poczet zaliczek, lecz na poczet zobowiązania podatkowego za rok podatkowy". Jest to oderwanie od stanu prawnego i woli podatnika, które prowadzi do niekorzystnych dla niego skutków. Choć nie powiem, że nie mogę się pomylić.

25 kwi 2013, 22:42
Początkujący

REJESTRACJA30 lis 2009, 16:12

POSTY        8
Według mnie jest to zwykła wpłata po terminie i odsetki zgodzie z 53 par.1 Op liczy się do dnia wpłaty. Interpretacja MF dotyczy sytuacji, w które podatnik nie zapłacił zaliczki do dnia złożenia zeznania.

26 kwi 2013, 05:43
Znawca
Własny awatar

POSTY        161
magte1122                    

Według mnie jest to zwykła wpłata po terminie i odsetki zgodzie z 53 par.1 Op liczy się do dnia wpłaty. Interpretacja MF dotyczy sytuacji, w które podatnik nie zapłacił zaliczki do dnia złożenia zeznania.

Jak dla mnie, to nie jest zwykła wpłata po terminie, tylko zaliczka niepotrzebnie zapłacona po zakończeniu roku podatkowego. Wspomniany przez Ciebie przepis Op dot. zaległości podatkowej, a zaliczka po zakończeniu roku traci byt prawny i już nie jest zaległością. A wspomniane przez kogoś wcześniej rozporządzenie każe naliczać odsetki do dnia wpłaty, ale w przypadku zapłaty podatku. Zaliczka po zakończeniu roku nie jest podatkiem. Podatek należny widzimy dopiero w zeznaniu.

29 kwi 2013, 14:48
Zaawansowany

REJESTRACJA15 lis 2009, 11:40

POSTY        30
Polecam lekturę wyroku NSA z 30.10.12, I GSK 786/11. W nim sąd wypowiedział się na temat charakteru odsetek za zwłokę. Wg z tego wyroku wynika, że odsetki można liczyć jedynie do wpłaty.

29 kwi 2013, 15:53
Znawca
Własny awatar

POSTY        161
Czy dobrze czytam, że ten wyrok dot. nadpłaty w podatku akcyzowym i skargi na postanowienie Dyrektora Izby Celnej?

29 kwi 2013, 16:15
Zaawansowany

POSTY        30
Tak dotyczy, ale ten wyrok przede wszystkim rozstrzyga jaki charakter mają odsetki za zwłokę w bardzo podobnym stanie faktycznym. Bo tak naprawdę to w obu tych sprawach decydujące znaczenie ma Ordynacja a nie ma jakiego podatku to dotyczy. W tym wyroku NSA stwierdził " w stanie faktycznym tej sprawy nie budzi wątpliwości, to, że Skarb Państwa w momencie powstania zaległości podatkowej dysponował kwotą nadpłaty w podatku akcyzowym za miesiące poprzedzające powstanie zaległości. Istnienie nadpłaty oznacza, że niezależnie od przyczyny tego stanu rzeczy podatnik wywiązał się ze swoich powinności w sposób przekraczający ciążący na nim obowiązek. W sytuacji jednoczesnego wystąpienia równoważnej wartościowo zaległości podatkowej nie sposób przyjąć, że nastąpił ekonomiczny uszczerbek dla Skarbu Państwa. Kwotą tą Skarb Państwa, bowiem już materialnie dysponował w momencie powstania - pod względem formalnym - zaległości podatkowej za następny okres rozliczeniowy, w związku, z czym odpadła funkcja kompensacyjna, jaką spełniać mają odsetki od zaległości podatkowych.

Naczelny Sąd Administracyjny nie znajduje argumentów do przyjęcia, że omówione przepisy o nadpłacie i odsetkach za zwłokę mogą stanowić podstawę do uzyskiwania przez Skarb Państwa nieuzasadnionych korzyści. Brak jest także przesłanek do twierdzenia, że tak samo należy traktować podatników, którzy nie wywiązują się z obowiązków podatkowych narażając Skarb Państwa na ubytek dochodów, z podatnikami, którzy jak to określono w skardze kasacyjnej, "podatek uiścili zbyt wcześnie".

Naczelny Sąd Administracyjny w pełni zgadza się z autorem skargi kasacyjnej, że wykładając omówione przepisy należy uwzględnić konstytucyjną zasadę demokratycznego państwa prawa ustanowioną w art. 2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej, a przede wszystkim wyrażoną w tym przepisie zasadę sprawiedliwości społecznej. Rację ma skarżąca spółka, że w sytuacji takiej, jaka zaistniała w tej sprawie "karana jest sankcją w postaci odsetek od zaległości, gdy tymczasem Skarb Państwa nie był w ogóle uszczuplony we wpłacie podatku".

Ostatnio edytowano 29 kwi 2013, 21:29 przez darkk, łącznie edytowano 1 raz

29 kwi 2013, 21:17
Zaawansowany

POSTY        30
Z wpłatą zaliczki po terminie jest właśnie taka sytuacja. Podatnik wpłacił zaliczkę za grudzień jeden dzień po terminie, a zeznanie złożył np. 29 kwietnia. Licząc odsetki do dnia złożenia zeznania po pierwsze nie uwzględnia się, że organ podatkowy dysponował kwotą nadpłaty powstałej z tytułu wpłaty zaliczki po terminie. Po drugie tak samo traktuje się podatnika, który spóźnił się jeden dzień z wpłatą  zaliczki i podatnika, który w ogóle jej nie wpłacił, a podatek wpłacił 30 kwietnia. Wg mnie zgodnie z cytowanym przeze mnie we wcześniejszym poście wyrokiem NSA w takiej sytuacji odsetki liczymy tylko do wpłaty.

29 kwi 2013, 21:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        161
Rozumiem Wasze stanowisko, rozumiem orzecznictwo, ale znam też rozporządzenie MF z 24.12.2002 w sprawie naliczania odsetek... , które mówiło o tym, że odsetki od nieuregulowanych zaliczek naliczane są do dnia wpłaty. To rozporządzenie starciło moc 01.09.2005 r. na mocy kolejnego, które każe liczyć odsetki do dnia złożenia zeznania. To jest do dzisiaj obowiązujące.

30 kwi 2013, 06:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 sty 2013, 06:22

POSTY        14
Jak u Was wygląda decyzja na odsetki stałe? Chodzi mi o to w jaki sposób informujecie podatnika o kwocie odsetek stałych od niezapłaconych w terminie płatności zaliczek?

23 cze 2013, 22:21
Początkujący

REJESTRACJA25 kwi 2013, 07:11

POSTY        6
ma.ska                    

eve, i ja się z tobą zgadzam, i nie mogę się pogodzić z tym ,co robimy u nas w urzędzie,od 2010 r ,i nie tylko u nas ,ale chyba w lubelskim ogólnie po jakiejś dziwnej interpretacji: w ciągu roku nie naliczamy odsetek od zaliczki wpłaconej po terminie, tylko teraz gdy podatnik składa zeznanie i określa podatek należny ,weryfikujemy i liczymy z palca - bo "zielonka" widzi , że jest  wpłata , tylko po terminie i odsetek nie nalicza ,Liczymy każdy m-c z palca! "Zielonka" liczy odsetki ale gdy brak jest wpłaty . Uważam ,że to co robimy to paranoja.Ale takie są zalecenia kierownictwa,i co ja mogę?... Byłam ciekawa czy to nasz wymysł , czy na szerszą skalę. U nas uważa się ,że zaliczka -to zaliczka,i nie można liczyć od niej odsetek,bo nie ma podstaw.  Ręce opadają,ale są przecież mądrzejsi . "Zielonka " -bardzo fajny program, ale nie do naszego księgowania. Budżet państwa ,za bardzo się nie wzbogaci od naszych podatników,  Ha można powiedzieć ,że nasz urząd,to dopiero jest przyjazny podatnikowi,czy ktoś zaprzeczy?

Witam,
nie wiem czemu u Was "Zielonka" nie pokazuje odsetek. Przy drukowaniu karty weryfikacji zeznania w systemie "Zielonka" pokazane są zarówno różnice między należną a wpłaconą zaliczką jak i naliczone odsetki.
Poza tym przy wyliczeniu tych odsetek "Zielonka" liczy do dnia zlożenia zeznania. W moim urzędzie było jedno odwołanie od decyzji odsetkowej. Izba Lubelska do odwołania przysłała pismo,że kwota odsetek zależy od wysokości podatku należnego wykazanego w zeznaniu rocznym. Jeśli należna zaliczka jest mniejsza od podatku należnego to wtedy odsetki liczymy do konca roku podatkowego. jesli natomiast należna zaliczka jest większa od podatku należnego to liczymy odsetki- od całości do końca roku a od różnicy miedzy należną zaliczką a podatkiem naleznym od 1 stycznia do dnia złożenia zeznania.  
Z tego co wiem niewiele urzędów tak liczy odsetki B)))

26 cze 2013, 13:51
Fachowiec

REJESTRACJA09 kwi 2008, 15:21

POSTY        1034
IS Lublin wałkuje wytyczne MF, które wyszły do 2002 roku  :wub: Szkoda, że piszą pisma, a nie chcą obronić tego w decyzji  :nonono:

26 cze 2013, 18:59
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA27 sty 2013, 06:22

POSTY        14
U nas odsetki stałe do dnia złożenia zeznania w przypadku deklaracji z wykazaną nadpłatą i zerowych. W przypadku gdy z zeznania wychodzi do zapłaty to do 30 kwietnia (od kwoty zaliczek która stała się częścią należnego), chyba że zapłacił wcześniej cały podatek wraz z odsetkami, wówczas do dnia zapłaty.

27 cze 2013, 20:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA05 gru 2013, 17:30

POSTY        4
eve                    

Wracam do tematu, jak wyżej. Jak liczycie odsetki w takiej sytuacji? Ja upieram się, że powinno się naliczyć do 2 kwietnia. Zarówno ordynacja, jak i rozporządzenie w sprawie naliczania odsetek wskazuje wprost dzień złożenia zeznania lub ustawowy termin złożenia zeznania. Piszcie proszę,jak u Was to wygląda.

26 lut 2014, 19:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 94 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona