Teraz jest 06 wrz 2025, 00:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona
Pouczenie w wezwaniu na mandat 
Autor Treść postu

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Post Pouczenie w wezwaniu na mandat
MF DAP popełnił 18.04.2013r. pismo AP5/0571/8/2013/BMU/RD-35657 kierowane do wszystkich IS, w którym zaleca, by w wezwaniach do postępowania mandatowego umieszczać pouczenie, iż stawiennictwo nie jest obowiązkowe oraz informację o skutkach niestawiennictwa.
Co Wy, karniści, na to?

Ostatnio edytowano 23 kwi 2013, 10:10 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2013, 10:09
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2013, 14:08

POSTY        22
Post Re: Pouczenie w wezwaniu na mandat
Jeszcze nie dotarło do mnie to pismo ale to jest jakaś paranoja. Jeśli zacznę umieszczać pouczenie, że stawiennictwo jest nieobowiązkowe to zwyczajnie nikt mi się na moje wezwanie nie pojawi. Już teraz, przy pouczeniu, że stawiennictwo jest obowiązkowe, nie stawiają się i nie bardzo ich obchodzi co Urząd z tym zrobi.

23 kwi 2013, 10:54
Specjalista

REJESTRACJA08 lis 2007, 16:36

POSTY        597
Bo to jest skrajna głupota. Sam dostałem wezwanie - mandat 100zł + kilka pln upomnienia. Dzwonię więc pod wskazany numer i mówię "nie wnikam czy dostałem mandat kiedy i za co bo nie pamiętam a kwota ta jest za mała żebym poświęcał jej czas proszę podać numer konta, na jaki mam wpłacić" - w odpowiedzi słyszę, że na KONTO NIE DA SIĘ, że muszę OSOBIŚCIE a jak nie mogę, to MUSZĘ kogoś przysłać i genelranie to muszę zapłącić GOTÓWKĄ. Podziękowałem, rozłączyłem się, następnie zapłaciłem na konto wierzyciela (jakiś tam urząd miasta) napisałem do US pismo, że zapłacone i przesyłam w załączeniu potwierdzenie i tyle.

Nie wiem czy to ładnie tak robić w konia petentów, że niby nie da się przelewem...

23 kwi 2013, 11:08
Specjalista

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:48

POSTY        427
mozeanglia                    

Bo to jest skrajna głupota. Sam dostałem wezwanie - mandat 100zł + kilka pln upomnienia. Dzwonię więc pod wskazany numer i mówię "nie wnikam czy dostałem mandat kiedy i za co bo nie pamiętam a kwota ta jest za mała żebym poświęcał jej czas proszę podać numer konta, na jaki mam wpłacić" - w odpowiedzi słyszę, że na KONTO NIE DA SIĘ, że muszę OSOBIŚCIE a jak nie mogę, to MUSZĘ kogoś przysłać i genelranie to muszę zapłącić GOTÓWKĄ. Podziękowałem, rozłączyłem się, następnie zapłaciłem na konto wierzyciela (jakiś tam urząd miasta) napisałem do US pismo, że zapłacone i przesyłam w załączeniu potwierdzenie i tyle.

Nie wiem czy to ładnie tak robić w konia petentów, że niby nie da się przelewem...

Mówisz o czymś zupełnie innym. Pytanie dotyczyło pouczenia do wezwania w postępowaniu mandatowym prowadzonym na podstawie kks, a Ty piszesz o egzekucji mandatu karnego z kw.

Leibowitz                    

MF DAP popełnił 18.04.2013r. pismo AP5/0571/8/2013/BMU/RD-35657 kierowane do wszystkich IS, w którym zaleca, by w wezwaniach do postępowania mandatowego umieszczać pouczenie, iż stawiennictwo nie jest obowiązkowe oraz informację o skutkach niestawiennictwa.
Co Wy, karniści, na to?

Formalnie MF, ma chyba rację. Post. mandatowe, to "ukaranie za zgodą sprawcy", więc nie bardzo się da zmusić go do obowiązkowego stawiennictwa. A konsekwencją odmowy przyjścia będzie wszczęcie dochodzenia i prowadzenie go na zasadach ogólnych i jak rozumiem, zdaniem MF o tym trzeba go pouczyć.

23 kwi 2013, 12:23
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Według mnie czas najwyższy zmienić przepisy i wprowadzić instytucję mandatu zaocznego. Sprawca wezwany, odebrał wezwanie więc wie o co chodzi, a nie stawia się i nie usprawiedliwia niestawiennictwa - to mandat zaoczny. Jak się z nim nie zgodzi to spotkamy się w sądzie.
Tak sobie pomarzyłam  :rolleyes:

23 kwi 2013, 13:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:39

POSTY        306
Nie rozpędzaj się tylko postaw na miejscu wezwanego - na przykład straż wiejskogminna wzywa Cię, bo Twój pojazd jechał o 51km za szybko!

23 kwi 2013, 14:32
Specjalista

POSTY        481
Właśnie się stawiam-składam deklaracje po terminie, sprawa oczywista-wykroczenie, mandat. No chyba,że są wątpliwości- to STAWIAM SIĘ NA WEZWANIE  -i sprawę wyjaśniam.

Ostatnio edytowano 23 kwi 2013, 15:07 przez Kakaes, łącznie edytowano 1 raz

23 kwi 2013, 15:02
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
Nie widziałem jeszcze tego pisma ale jeśli zachęca się w nim aby wyraźnie pisać żę stawiennictwo jest nieobowiązkowe to skrajna głupota. Fakt jest faktem że stawiennictwo nie jest obowiązkowe ale nie oznacza to konieczności rozgłaszania tego na wezwaniach. Wystarczy nie pisać że stawiennictwo obowiązkowe. Wydaje mi się że warto w pouczeniu pisać o dobrowolności mandatu i konieczności wszczęcia postępowania co może spowodować powstanie dodatkowych kosztów.

23 kwi 2013, 17:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Dostałem to wczoraj.
Ja też nie widzę sensu, żeby koniecznie pisać, że stawiennictwo nie jest obowiązkowe. A o obowiązkowym nigdy nie pisałem.
Nic, trzeba będzie jakoś tak wymyślić, żeby za wiele nie zmieniać ;)

24 kwi 2013, 06:39
Znawca

REJESTRACJA08 sty 2010, 14:51

POSTY        131
W takim razie pismo nie powinno być określone jako WEZWANIE ale jako ZAPROSZENIE ewentualnie Zawiadomienie o możliwości otrzymania mandatu.A w pouczeniu: Absolutnie nie trzeba się stawiać. Pana wizyta byłaby jednak mile widziana. Złożenie wizyty w zasugerowanym dniu gwarantuje otrzymanie rabatu w wysokości 20% a wśród wszystkich osób które zdecydowały się nas dobrowolnie odwiedzić rozlosowane będę nagrody rzeczowe. Dla pierwszych 100 osób upominek gwarantowany.  :lol: Zamiast tworzyć idiotyczne wytyczne lepiej niech wprowadzą system umożliwiający korespondencyjne załatwianie sprawy mandatowej (jak mandat drogowy

25 kwi 2013, 07:33
Zaawansowany

REJESTRACJA23 maja 2008, 10:43

POSTY        66
Komornikus                    

W takim razie pismo nie powinno być określone jako WEZWANIE ale jako ZAPROSZENIE ewentualnie Zawiadomienie o możliwości otrzymania mandatu.A w pouczeniu: Absolutnie nie trzeba się stawiać. Pana wizyta byłaby jednak mile widziana. Złożenie wizyty w zasugerowanym dniu gwarantuje otrzymanie rabatu w wysokości 20% a wśród wszystkich osób które zdecydowały się nas dobrowolnie odwiedzić rozlosowane będę nagrody rzeczowe. Dla pierwszych 100 osób upominek gwarantowany.  :lol: Zamiast tworzyć idiotyczne wytyczne lepiej niech wprowadzą system umożliwiający korespondencyjne załatwianie sprawy mandatowej (jak mandat drogowy

W sumie dobra myśl. Może jakiś ...dyplom... (prócz mandatu rzecz jasna) dla trzech pierwszych którzy się stawią. ^_^

25 kwi 2013, 21:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
A po co wypisywać dwa papiery? Zamiast "Mandat" nazwijmy kwita "Dyplom" i będzie dwa w jednym.

26 kwi 2013, 06:56
Specjalista

POSTY        481
Pismo wpłynęło do mnie dzisiaj. Wprowadziliście zapis o tym, że stawiennictwo nie jest obowiązkowe ? W piśmie MF powołało się na przepis art. 16§2 kpk...

21 maja 2013, 07:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA20 lis 2007, 07:51

POSTY        117
my zmodyfikowalismy pouczania i nawet ludzie czasami przychodzą

21 maja 2013, 09:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  idź do strony:  1, 2, 3  Następna strona