Rzeczywiście. Do

taka kontrola. Kontrola bez przesłuchania świadków czy w tym przypadku bez przeprowadzenia ankiety to tak jakby postępowanie sądowe z udziałem tylko adwokata bez udziału prokuratora. Albo postępowanie podatkowe bez udziału strony - podatnika. Czyli jednostronne.
I to wiele wyjaśnia. Taka na stanowisku to
Żal serce ściska? To wręcż ŻENADA! Jakim prawem ktoś miałby mi dzielić urlop według własnej wizji skoro kodeks pracy gwarantuje mi MOJĄ wizję!
A to że pracownicy pisząc pismo z prosbą o łaskę 3 zamiast 2 dni urlopu nawet nie powołują się na KODEKS PRACY a jedynie błagają JASNIE PANIĄ NACZELNIK to najwyraźniej potwierdza istnienie atmosfery zastraszenia i mobbingu.
A ja
poszłem jeszcze dalej i
zanalaziłem ankietę.
".....wyrwane z kontekstu wypowiedzi pracowników, być może w sposób niewłaściwy rozumiejących pojęcie mobbingu, mogły by posłużyć do nieobiektywnej oceny urzędu przez podmioty zewnętrzne....."
Jakie to są te niebezpieczne pytania?Jak Pan/Pani ocenia:
1 współpracę i komunikację między komórkami organizacyjnymi?
2 współpracę i komunikację we własnej komórce
3 jasność zasad prac,i zakresu obowiązków i stawianych wymagań
4 relacje ze współpracownikami
5 relacje z bezpośrednim przełożonym
6 relacje z kierownictwem,
7 docenienie i właściwą ocenę pracy
8 ogólnie poziom satysfakcji z pracy
Które z tych pytań może być rozumiane w sposób niewłaściwy?Jaki jest ten kontekst, z którego mogą być wyrwane wypowiedzi pracowników? Atmosfera w urzędzie? I nieobiektywna ocena urzędu?
Teraz po szkoleniu wszyscy pracownicy już zrozumieją te skomplikowane pojęcia "współpraca", "komunikacja", "zasady pracy", "zakres obowiązków", "stawia wymagania", "komórka organizacyjna", "bezpośredni przełożony", "kierownictwo", "relacje", "satysfakcja".

Zakreśl TAK lub NIE
9 mam zaufanie do mojego bezpośredniego przełożonego TAK / NIE
10 przełożeni tworzą dobrą atmosferę TAK / NIE
11 organizuje swoje obowiązki w sposób umożliwiający równowagę między pracą a domem TAK / NIE
12 czuję się częścią zespołu TAK / NIE
13 jestem oceniany sprawiedliwie przez przełożonego TAK / NIE
14 mój przełożony potrafi mnie wysłuchać TAK / NIE
15 jestem zadowolona/y z atmosfery w pracy TAK / NIE
16 rzadko myślę o szukaniu pracy w innym miejscu TAK / NIE
17 mam wśród pracowników osobę, z którą rozmawiam o sytuacjach stresowych związanych z pracą TAK / NIE
Czy na któreś z tych pytań można udzielić odpowiedzi "wyrwanej z kontekstu"?18 czego dotyczą trudnosci z którymi spotykają się państwo na co dzień w pracy?
19 czy radzi sobie Pan/Pani z sytuacjami stresowymi w miejscu pracy?
20 co mogłoby pomóc w podniesieniu komfortu pracy?
Gdzie tutaj jest pytanie na które wypowiedzi pracowników mogą być "wyrwane z kontekstu" i "być może w sposób niewłaściwy rozumiejących pojęcie mobbingu", skoro tutaj ani słowa o mobbingu?!
21 co oznacza mobbing?
Odpowiedź na które spośród 21 pytań w sposób niewłaściwy rozumiejących przez pracowników pojęcie mobbingu, mogłaby posłużyć do nieobiektywnej oceny urzędu skoro odpowiedź na ostatnie pytanie pozwoliłaby dopiero ocenić czy pracownicy właściwie rozumieją słowo "mobbing"?
Odpowiedź na żadne pytanie nie może posłużyć do nieobiektywnej oceny urzędu ponieważ pojęcia z poprzednich 20 pytań są dla przeciętnie rozgarniętego człowieka proste. To za kogo w takim razie NUS z Nowego Tomyśla uważa swoich pracowników?

To się wręcz w pale nie mieści że kontruljące PIP tak olały sprawę. Te ankiety to przecież wysłuchanie racji drugiej strony.
A jak bez wysłuchania obu stron można uznać kto ma rację? To tak jakby sąd wydał wyrok po wysłuchaniu tylko adwokata.