Teraz jest 06 wrz 2025, 19:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: SeRCe ruszyło
rychu                    

Trochę to bełkotliwie brzmi. Po przetłumaczeniu na ludzki wygląda sprawa tak:
CEIDG-1 z 27.03.2013 informuje mnie o zakończeniu dgos z dniem 26.03.2013. Wprowadzam w SRC jako datę zakończenia 26.03.2013 jako datę wyrejestrowania 27.03.2013, zamykam GAD z 26.03.2013. W POLTAX widać datę rozpoczęcia dgos, daty zakończenia nigdy nie było i nadal nie ma. A na dole widać powiązanie pomiędzy OF a ORG, od - do i do niedawna jako ta druga pojawiała się tam data zakończenia dgos a teraz pojawia się data dokonania "wykreślenia" w CEIDG. Z czynnym adresem siedziby tożsamym z RAD od 27.03.2013.

Dalej dosyć bełkotliwie to brzmi.

Nie tylko tak brzmi, ale i wygląda.
Zatem u nas w US robimy po staremu tj.: data zaprzestania wskazana w CEIDG wprowadzana jest do SERCE zarówno jako data zamknięcia DGOS oraz wyrejestrowania rejestracji zewnętrznej.

28 mar 2013, 17:55
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:27

POSTY        25
czyli jak zwykle jest wesoło:) czekam na kolejne zmiany :)

29 mar 2013, 13:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
anulaNip                    

Nie tak miało być, zupełnie nie tak... pije-===[
To ja ze swoją kier wnioskowałam o uwzględnienie w SRC daty wykreślenia obok daty likwidacji, ale....

...ale następnym razem ugyźcie się w język, zanim wyskoczycie znowu z czymś podobnym. Mało jest bałaganu? Takie zmiany powinny być konsultowane z praktykami we wszystkich urzędach.

29 mar 2013, 19:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 mar 2013, 19:59

POSTY        25
taxofficer                    

anulaNip                    

Nie tak miało być, zupełnie nie tak... pije-===[
To ja ze swoją kier wnioskowałam o uwzględnienie w SRC daty wykreślenia obok daty likwidacji, ale....

...ale następnym razem ugyźcie się w język, zanim wyskoczycie znowu z czymś podobnym. Mało jest bałaganu? Takie zmiany powinny być konsultowane z praktykami we wszystkich urzędach.

Zgadzam się. Najpierw trzeba było przemyśleć ze swoją szefową zmiany a dopiero potem zgłaszać pomysł zmian. Nie ma co gratulacje

29 mar 2013, 23:20
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
taxofficer                    

Hola, hola, jaki bałagan, nie uogólniaj, pisz co mi zarzucasz, dodanie daty wykreślenia z rejestru to sama rzeczywistość. Chyba nie zrozumiałeś mojego postu. Jestem praktykiem i wiem, że nie ma co czekać na zmiany i jeszcze konsultacje, mam pomysł, mam prawo wnioskować więc uzasadniam i wnioskuję. Ten ktoś, kto wniosek uwzględnił uznał go za sensowny. W MF też pracują ludzie, przecież wiedzą co robią.

usavatar                    

Zgadzam się. Najpierw trzeba było przemyśleć ze swoją szefową zmiany a dopiero potem zgłaszać pomysł zmian. Nie ma co gratulacje

Przemyślane, Dziękuję za gratulacje. Rozwiązanie techniczne i brak odzwierciedlenia w poltax to nie mój pomysł.

30 mar 2013, 00:20
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        71
anulaNip                    

taxofficer                    

Hola, hola, jaki bałagan, nie uogólniaj, pisz co mi zarzucasz, dodanie daty wykreślenia z rejestru to sama rzeczywistość. Chyba nie zrozumiałeś mojego postu. Jestem praktykiem i wiem, że nie ma co czekać na zmiany i jeszcze konsultacje, mam pomysł, mam prawo wnioskować więc uzasadniam i wnioskuję. Ten ktoś, kto wniosek uwzględnił uznał go za sensowny. W MF też pracują ludzie, przecież wiedzą co robią.

Hahaha, ześmiałem się jak pstrzoła, w MF wiedzą co robią! Gdyby wiedzieli co robią, to nie robili by tego co robią, czyli BAŁAGANU!
A po co nam do szczęścia jest potrzebna ta data wykreślenie z CEIDG? Ważna jest data likwidacji, a kiedy jest ona zgłoszona to mi lata i dynda, byle mieściła się w terminie prawem określonym. I piszę to jaki praktyk pracujący w ewidencji od zarania.
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 02 kwi 2013, 16:04 przez taxofficer, łącznie edytowano 2 razy

02 kwi 2013, 16:03
Zaawansowany

POSTY        41
taxofficer                    

Hahaha, ześmiałem się jak pstrzoła, w MF wiedzą co robią!! Gdyby wiedzieli co robią, to nie robili by tego co robią, czyli BAŁAGANU!!
A po co nam do szczęścia jest potrzebna ta data wykreślenie z CEIDG? Ważna jest data likwidacji, a kiedy jest ona zgłoszona to mi lata i dynda, byle mieściła się w terminie prawem określonym. I piszę to jaki praktyk pracujący w ewidencji od zarania.
Pozdrawiam.

Oj dziwni jesteście... krytykować tylko potraficie, łatwo oceniać innych, łatwo się śmiać. :zeby:  :wacko:  Czemu podważasz wiedzę innych - konkretnie MF. Przecież dla nich Twój bałagan to jakiś mikro pryszcz.  
A co o Ty zrobiłeś, żeby "bałagan" zniknął .  Jak się kolega tak pewnie czuje to trzeba do MF się starać.
Data wykreślenia jest potrzebna choćby po to żebyś wiedział, że ktoś dziś się wykreślił wskazując datę likwidacji z 2010. Czy to jest zgodne z prawem..., zależy od prawnika konkretnego ministerstwa.
usavatar                    

...... Oby takich osób było więcej tego życzymy sobie i Was. A młodemu człowiekowi życzymy zdrowia i raz jeszcze zdrowia....
Proszę się zapytać kolegi o kim pisał a kogo kolega uważa za tego, "który nie wie co robi".

02 kwi 2013, 19:36
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
Chwileczkę, bo tak czytam i głową kręcę...
proszę mi w takim razie odpowiedzieć, gdzie na wniosku CEiDG jest taka rubryka która się nazywa: "data wykreślenia"? - ano właśnie, nie ma jej!
Tak więc, gdyby Wasz genialny pomysł na umieszczanie daty wykreślenia innej od daty likwidacji był słuszny, to skąd należałoby brać ową datę wykreślenia?? Odpowiem. Trzeba by przy każdej likwidacji wchodzić na http://www.firma.gov.pl i spisywać, ponieważ tylko tam jest coś takiego jak "data wykreślenia".
Mogę to udowodnić przykładem:
Mam przed sobą wniosek CEiDG. Data wpływu: 28.03.2013.
Data złożenia wniosku z rubryki: 02.2 - 28.03.2013
Data zaprzestania wykonywania działalności z rubryki 16 - 28.03.2013

A jak weszłam sobie na firmę.gov to pisze tak:
Data zaprzestania wykonywania działalności: 28.03.2013
Data wykreślenia z rejestru: 29.03.2013

I co w takim przypadku?  :dokuczacz:

05 kwi 2013, 12:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2009, 13:55

POSTY        10
No i tak chyba ma być  :mur:

05 kwi 2013, 12:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        71
anet                    

No właśnie, a do tego sprawdź sobie jeszcze co się migruje do POLTAXu. W POLTAXie nie ma czegoś takiego jak data likwidacji, jest za to ta nieszczęsna data wykreślenia, nazwana tam datą końca powiązania. Uszami wyobraźni słyszę juź te telefony z innych komórek urzędu, dlaczego to daty zamknięcia adresów, obowiązków, PKD itd. nie pokrywają się z datą wykreślenia działalności.
No ale o tym geniusze z MF już nie pomyśleli, no bo to przecież tylko taki pryszcz.

05 kwi 2013, 17:15
Zaawansowany

POSTY        41
anet                    

Chwileczkę, bo tak czytam i głową kręcę...
proszę mi w takim razie odpowiedzieć, gdzie na wniosku CEiDG jest taka rubryka która się nazywa: "data wykreślenia"? - ano właśnie, nie ma jej!
Tak więc, gdyby Wasz genialny pomysł na umieszczanie daty wykreślenia innej od daty likwidacji był słuszny, to skąd należałoby brać ową datę wykreślenia?? Odpowiem. Trzeba by przy każdej likwidacji wchodzić na http://www.firma.gov.pl i spisywać, ponieważ tylko tam jest coś takiego jak "data wykreślenia".

Przecież pobierając wniosek jesteś w CEIDG to co za problem wydrukować odpowiednik "decyzji, zaświadczenia"
My drukujemy.
anet                    

Mogę to udowodnić przykładem:
Mam przed sobą wniosek CEiDG. Data wpływu: 28.03.2013.
Data zaprzestania wykonywania działalności z rubryki 16 - 28.03.2013

A jak weszłam sobie na firmę.gov to pisze tak:
Data zaprzestania wykonywania działalności: 28.03.2013
Data wykreślenia z rejestru: 29.03.2013

Więc, to żaden problem, możesz wpisać jedną albo drugą i tak dla urzędu nie rodzi to żadnych konsekwencji.
Natomiast jeśli Mam wniosek CEiDG. Data wpływu: 28.03.2013.
Data zaprzestania wykonywania działalności z rubryki 16 - 28.03.2010, czy nie wydaje Wam się wtedy, że potrzebna jest data Likwidacji i wykreślenia. :czytaj:

taxofficer                    

No właśnie, a do tego sprawdź sobie jeszcze co się migruje do POLTAXu. W POLTAXie nie ma czegoś takiego jak data likwidacji, jest za to ta nieszczęsna data wykreślenia, nazwana tam datą końca powiązania.
A
Bardzo dobrze powiedziane data końca powiązania, czy była to kiedykolwiek z nazwy data likwidacji....
taxofficer                    

Uszami wyobraźni słyszę juź te telefony z innych komórek urzędu, dlaczego to daty zamknięcia adresów, obowiązków, PKD itd. nie pokrywają się z datą wykreślenia działalności.
No ale o tym geniusze z MF już nie pomyśleli, no bo to przecież tylko taki pryszcz.

Podziwiam urząd, w którym inni pracownicy niż z rejestracji orientują się w datach przegranych do poltax po 23.07., szczególnie dogrywanych rachunków...

07 kwi 2013, 17:23
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
W sumie może nie ma się czym martwić, bo jeśli uruchomione zostanie zasilanie SeRCa danymi z CEIDG (a ma to nastąpić ok. lipca 2013r.), to i tak nie będziemy mieć wpływu na to, co nam do Poltaxu "wpadnie".
Ciekawe jest tylko, jak oni tam rozgryzą wyżej opisane zawiłości :)
Coś mi się zdaje, że z uwagi na ograniczenia techniczne przyjmą najprostsze rozwiązanie i od tej pory, kiedy przyjdzie komuś pochylić się na podatnikiem, i tak trzeba będzie wszystko sprawdzać w CEIDG.

08 kwi 2013, 08:27
Zaawansowany

POSTY        41
Nie ma się co nakręcać GENTAX nas rozsądzi .... :zeby:

08 kwi 2013, 10:05
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
anulaNip                    

Nie ma się co nakręcać GENTAX nas rozsądzi ... :zeby:

Programiści DŻENTAKSA nie byli świadomi co brali. Teraz muszą jakoś przerzuć tę żabę.

08 kwi 2013, 15:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74 ... 89  Następna strona