Teraz jest 06 wrz 2025, 23:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 12:59

POSTY        101
Post Re: SeRCe ruszyło
Witam! mam pytanie do specjalistów ds. identyfikacji i rejestracji podatników.
Bardzo proszę o informacje co się dzieje bądź co można zrobić gdy do urzędu przychodzi np. żona i przedstawia nam akt zgonu męża, a my tej informacji jeszcze nigdzie nie widzimy. Tak samo jest w przypadku pozyskania informacji potwierdzonej w USC przez poborcę skarbowego.
Czy możemy w jakiś sposób zablokować/wyrejestrować podatnika żeby inna komórka go nie wezwała bądź przez przypadek nie wprowadzono na niego informacji.
Ja u nas w us otrzymałam informację, że trzeba czekać na zamknięcie w CEIDG ( nawet kilka miesięcy ) a w przypadku nieprowadzących działalności na bazę PESEL.

Bardzo proszę o wskazówki jak u was jest ta sytuacja rozwiązana.

21 mar 2013, 12:40
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
Jeśli jest dokument na zgon, to można go wprowadzić do SeRCa i wyrejestrować podatnika w POLTAX.

21 mar 2013, 13:22
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
MF rozsyła raporty ze zgonami.
Ekstra! U nas jest 150 stron.

22 mar 2013, 09:03
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Źle, że rozsyła? W końcu będzie porządek - przynajmniej ze zgonami. Mam nadzieję, że to będzie cykliczny raport (np.: raz na kwartał).

22 mar 2013, 11:55
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Nie żebym krytykował cokolwiek i kogokolwiek ale troszku taki termin niewyjściowy na podrzucanie nam tego kukułczego jaja.
A poza tym zupełnie niezrozumiałe jest dla mnie dlaczego nie zostało to zrobione w CRP KEP "z automatu".

Za każdym razem, gdy spływa takie zadanko utwierdzam się w przekonaniu, że osoby podejmujące decyzje w temacie mają  podejście do informatyzacji zgodnie z którym monitor służył głównie jako podstawka pod paprotkę, a postęp odbywa się na naszych oczach - paprotka już się nie mieści na monitorze, i teraz trzeba znaleźć nowe miejsce dla paprotki.

22 mar 2013, 13:09
Zobacz profil WWW
Specjalista

POSTY        570
Termin nigdy nie będzie dobry... zawsze jest jakaś "akcja" (np.: ostatnio akcja po Amber Gold).
Co do "wgrania" zgonów do SERCA to byłoby super, ale i tak pozostawałoby zamykanie obowiązków (wiem, wiem... to też z automatu), wydzielenie teczek do odrębnego zbioru, itp. Jest jeszcze kwestia rozbieżności w zakresie daty zgonu - w bazie PESEL też występują błędy, więc przy tej okazji powinny zostać wyjaśnione.
W sprawie paprotek nie będę się wypowiadał, bo temat jest mi całkowicie obcy ;)

Ostatnio edytowano 22 mar 2013, 17:29 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

22 mar 2013, 17:29
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 lip 2009, 09:04

POSTY        96
rychu                    

Nie żebym krytykował cokolwiek i kogokolwiek ale troszku taki termin niewyjściowy na podrzucanie nam tego kukułczego jaja.
A poza tym zupełnie niezrozumiałe jest dla mnie dlaczego nie zostało to zrobione w CRP KEP "z automatu".

Ponoć dlatego, że gdy testowali przenoszenie zgonów z automatu w Potaxie "znikali" podatnicy :)

22 mar 2013, 18:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:27

POSTY        25
a teraz z innej beczki zauważyliście że aby data likwidacji działalności gospodarczej przeniosła się do Poltax trzeba zamknąć rejestrację zewnętrzną. Ja zauważyłem to dopiero wczoraj.

22 mar 2013, 19:14
Specjalista

POSTY        570
Zmiana ta powstała po udostępnieniu ostatniego wydania SERCA. Data zamknięcia rejestracji zewnętrznej może być późniejsza niż data zamknięcia DGOS.

Inna zmiana to umożliwiono zamknięcie VAT przy czynnej aktywności VIES. Zrobi się bałagan jak ktoś nie będzie tego weryfikował w US...

22 mar 2013, 19:46
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
gregepi                    

a teraz z innej beczki zauważyliście że aby data likwidacji działalności gospodarczej przeniosła się do Poltax trzeba zamknąć rejestrację zewnętrzną. Ja zauważyłem to dopiero wczoraj.

My myśleliśmy, że to nie działa migracja, dowiedzieliśmy się po tygodniu, po helpie  :wysmiewacz:

24 mar 2013, 22:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:27

POSTY        25
ja tez tak myślałem  :lol:. Czytając opis do zmian wprowadzonych poprawką za nic w świecie nie domyśliłbym się:)

25 mar 2013, 11:40
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Us_nip                    

Zmiana ta powstała po udostępnieniu ostatniego wydania SERCA. Data zamknięcia rejestracji zewnętrznej może być późniejsza niż data zamknięcia DGOS.

Jeśli dobrze rozumiem to w SRC w polu data wyrejestrowania na Rejestracji zewnętrznej należy w tej sytuacji wpisać datę z CEIDG-1 z poz 02.2. I ta data widoczna jest w POLTAX jako datą ważności powiązania, ergo w POLTAX nie widać faktycznej daty likwidacji. Przynajmniej w jakimś oczywistym miejscu (na przykład z opisem data likwidacji)

Trochę to bełkotliwie brzmi. Po przetłumaczeniu na ludzki wygląda sprawa tak:
CEIDG-1 z 27.03.2013 informuje mnie o zakończeniu dgos z dniem 26.03.2013. Wprowadzam w SRC jako datę zakończenia 26.03.2013 jako datę wyrejestrowania 27.03.2013, zamykam GAD z 26.03.2013. W POLTAX widać datę rozpoczęcia dgos, daty zakończenia nigdy nie było i nadal nie ma. A na dole widać powiązanie pomiędzy OF a ORG, od - do i do niedawna jako ta druga pojawiała się tam data zakończenia dgos a teraz pojawia się data dokonania "wykreślenia" w CEIDG. Z czynnym adresem siedziby tożsamym z RAD od 27.03.2013.

Dalej dosyć bełkotliwie to brzmi.

Ostatnio edytowano 28 mar 2013, 11:31 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

28 mar 2013, 11:30
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA22 lip 2011, 07:24

POSTY        79
To co trzeba w takim razie wpisywać, żeby data zamknięcia się pokazywała w Poltax? :)
wczoraj jeszcze działało, że jak zamknęłam tę rejestracje zewn. to się wgrała ta data likwidacji, a dziś już nie działa  :huh:

28 mar 2013, 13:23
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
Nie tak miało być, zupełnie nie tak... pije-===[
To ja ze swoją kier wnioskowałam o uwzględnienie w SRC daty wykreślenia obok daty likwidacji, ale..... nie znając możliwości technicznych tej super bazy i możliwości dodawania nowych okien, pozycji nie wskazywaliśmy konkretnego miejsca wprowadzania tych dat. Głównym argumentem za wprowadzeniem dodatkowej daty wykreślenia był fakt, że wszystkie rejestry zewnętrzne taką datę posiadają i rzadko data wykreślenia=dacie likwidacji dział. Drugim, że przedsiębiorcy wskazują datę likwidacji  kilka lat wstecz a wykreślają się dziś (a to nie zawsze pokrywa się z prawdą, wysyłanie sprostowań do CEIDG na dzień dzisiejszy nic nie daje).

Jak pisałam wcześniej o zmianie w SRC dowiedzieliśmy się z HD, myśleliśmy, że migracja nie działa. Po rozmowie z MF-AP powiedziano nam, że to właśnie uwzględniono nasz wniosek ale jeszcze nie wiedzieli sami co zostało zmienione.
Wspominaliśmy, że powinny być odpowiednie zmiany w poltax, pismo, wytyczne... Pytaliśmy jak wprowadzać ale...cisza więc powiedzieliśmy, że będziemy wprowadzać na razie po staremu, czyli wszędzie data likwidacji.

28 mar 2013, 13:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73 ... 89  Następna strona