Teraz jest 05 wrz 2025, 19:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona
Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 lis 2006, 15:39

POSTY        236
Post Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych
Z otrzymanego zawiadomienia tzw. zewnętrznego  wynika, iż Spółka  nie złożyła  do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych i sprawozdań z działalności za lata 2006-2011. Dodatkowo zawiadamiający podnosi, iż fakt że spółka nie rozpoczęła  prowadzenia działalności nie zwalniał z powyższych obowiązków.
Jest to moja pierwsza sprawa z ustawy o rachunkowości.
Pytanie :czy w przedmiotowej sprawie należy zrobić 1 czyn obejmujący wszystkie lata , czy za każdy rok oddzielnie. Jaki jest termin do prowadzenia sprawy za 2006r.czy przypadkiem nie przedawniła się karalność. Podzielcie się doświadczeniami .

21 mar 2013, 13:22
Specjalista

REJESTRACJA25 lut 2008, 20:06

POSTY        468
Post Re: Niezłożenie do sądu rejestrowego sprawozdań finansowych
Hm.. moje ulubione.
Pytanie 1 - czy Twój urząd jest w miejscowości, gdzie miało być złożone sprawozdanie, tzn tam gdzie sad rejestrowy?  Bo organem właściwym do prowadzenia postępowania w sprawie niezłożenia sprawozdania jest urząd miejsca popełnienia czynu zabronionego.
2 - Ja ostatnio się zastanawiam, czy można postawić zarzut niezłożenia sprawozdania w sytuacji kiedy nie wiemy czy ono wogóle zostało sporządzone - bo jeżeli nie zostało sporządzone  to wtedy inny zarzut z ustawy o rachunkowości - niesporządzenia sprawozdania finansowego.
Ja bym zrobiła tyle zarzutów ile lat, bo chyba nie da się tego połączyć. Ostatnio sprawdzałam i w przypadku zagrożenia karą grzywny jest 5 letni okres przedawnienia.

21 mar 2013, 13:32
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 mar 2013, 07:08

POSTY        20
Z reguły jest tak, że sąd rejestrowy zawiadamia, że sprawozdanie nie zostało sporządzone i nie zostało złożone za poszczególne lata, jak jest u Ciebie?
jeśli sprawozdanie nie zostało złożone w sądzie to właściwy jest urząd miejsca gdzie sprawozdanie miało być złożone, a jeżeli sprawozdanie nie zostało sporządzone przyjmuje się, że właściwy jest urząd siedziby podmiotu, który nie sporządził sprawozdania. Niesporządzenie i niezłożenie sprawozdania to jest występek, którego karalność przedawnia się po 5 latach. Sprawozdanie za 2006 rok należało złożyć do 15 lipca 2007r. więc już się przedawniło. Wszystkie lata łączę i robie z tego 1 czyn albo z art. 77 pkt 2 albo 79 pkt 4 ustawy o rachunkoości

21 mar 2013, 13:48
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 17:09

POSTY        295
Jakoś nie jestem przekonany do łączenia wszystkich lat w jeden czyn.
Art. 12 kk- Dwa lub więcej zachowań, podjętych w krótkich odstępach czasu w wykonaniu z góry powziętego zamiaru, uważa się za jeden czyn zabroniony; jeżeli przedmiotem zamachu jest dobro osobiste, warunkiem uznania wielości zachowań za jeden czyn zabroniony jest tożsamość pokrzywdzonego.

Przepis wprawdzie nie definiuje pojęcia krótkich odstępów czasu, ale nie sądzę, żeby roczny odstęp można było uznać za krótki.
Wiem, że do ust.rach. nie stosuje się przepisów kks, ale tam, wg art. 6 za krótki odstęp czasu uważa się okres do sześciu miesięcy. Poza tym, o ile dobrze pamiętam (a daawno czytałem), to krótki okres w kk jest wg doktryny i orzecznictwa rzeczywiście krótki. Na pewno krótszy niż nawet te 6 miesięcy z kksu.

Moim zdaniem, w postanowieniu o wszczęciu dochodzenia można jeszcze od biedy napisać, że "w sprawie nieskładania w sądzie rejestrowym sprawozdań za lata np. 2007-2011", ale już w postanowieniu o przedstawieniu zarzutów, stawiałbym zarzut za każdy rok odrębnie (pomijając już fakt, że może się okazać, że w każdym roku był inny zarząd).

22 mar 2013, 07:50
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 sie 2007, 21:43

POSTY        4
Proponuję sprawdzić w umowie spółki kiedy kończy się rok obrachunkowy bo ma to wpływ na datę obowiązku sporządzenia/złożenia sprawozdania.
Bezpiecznie i logicznie jest przyjąć przy wszczęciu dochodzenia, iż nie zostało ono sporządzone choć ma to swoje konsekwencje przy ustalaniu właściwości organu dochodzenia. Potem w trakcie czynności wyjaśnisz okoliczności popełnienia czynu i będziesz wiedziała jaki przedstawić zarzut.
Ja przy wielu czynach przyjmuję (za aprobatą prokuratora), iż czyny popełniono w warunkach art.91§ 1 kk. Oczywiście każdy czyn wskazuję osobno.

22 mar 2013, 09:13
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Sprawa jest o tyle skomplikowana, że z zawiadomienia sądu wynika, iż spółka nie podjęła działalności, dokonała jedynie wpłaty na kapitał zakładowy i dlatego była zobowiązana do złożenia sprawozdania. U nas też nie jest zarejestrowana. Dostaliśmy pod koniec tamtego roku stanowisko MF dotyczące co prawda niezgłaszania NBP danych, z którego wynika, iż nieprzesłanie danych do NBP jest popełnione w miejscu w którym sprawca zaniechał działania, tj. siedziba podmiotu , zamieszkanie, miejsce prowadzenia działalności, a nie US właściwy dla NBP. POMOCY

22 mar 2013, 10:23
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Jeśli spółka nie podjęła działalności, to zastanowiłbym się, czy nastąpiło w ogóle otwarcie ksiąg rachunkowych.
Jeśli nie, to nie było co zamykać na dzień bilansowy.
Art. 12 ust. 3b ustawy o rachunkowości: "Można nie zamykać ksiąg rachunkowych za rok obrotowy, w którym działalność jednostki przez cały czas pozostawała zawieszona, chyba że jednostka dokonuje odpisów amortyzacyjnych lub umorzeniowych lub występują inne zdarzenia wywołujące skutki o charakterze majątkowym lub finansowym."
Z kolei art. 45, ust. 1 ust.rach. " Sprawozdanie finansowe sporządza się na dzień zamknięcia ksiąg rachunkowych."

W tym przypadku, ja bym próbował pójść w brak znamion czynu zabronionego. Jeśli nie zamykali ksiąg, to nie robili sprawozdania i nie mieli obowiązku złożyć go do sądu.

Miałem kiedyś taki przypadek. Wtedy jeszcze nie byłem taki mądry i puściłem akt oskarżenia. Sąd był mądrzejszy ode mnie i postępowanie umorzył.

PS. Co do miejsca popełnienia czynu, to uważam podobnie, jak w tym piśmie dot. NBP, siedziba sądu rejestrowego jest miejscem gdzie wystąpił dopiero skutek, a moim zdaniem, miejscem, w którym zaniechano działania jest siedziba firmy.

22 mar 2013, 11:07
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
TAXINSPECTOR tak jak napisałam wyżej z zawiadomienia sądu wynika, iż spółka nie podjęła działalności, dokonała jedynie wpłaty na kapitał zakładowy i dlatego BYŁA ZOBOWIAZANA  do złożenia sprawozdania.

22 mar 2013, 12:09
Znawca
Własny awatar

POSTY        295
Wiem, czytałem.
Nadal szedłbym w brak znamion. Dla pewności ewentualnie przesłuchanie członków zarządu w charakterze świadków, żeby mieć potwierdzone to, że nie spółka nie podjęła działalności.
Samo wpłacenie kapitału zakładowego, zgodnie z ust.rach. nie rodzi obowiązku otwarcia, ani tym bardziej zamknięcia ksiąg. Przeczytaj przepisy, które zacytowałem w poprzednim poście.

PS. Na szczęście, postanowienie o umorzeniu, czy odmowie wszczęcia dochodzenia zatwierdza prokurator, a nie prezes sądu rejestrowego ;)

22 mar 2013, 12:57

REJESTRACJA22 maja 2009, 15:37

POSTY        969
Nasza prokuratura zatwierdza wyłącznie rozstrzygnięcia, w których każdy rok opisany jest jako oddzielny czyn. Jeżeli spółka nie działała (co wynika z deklaracji CIT-8, VAT-7, PIT-4, informacji z ZUS o pobranych składkach na ubezpieczenie od zatrudnionych pracowników) umarzamy wobec braku znamion. Dodatkowo przesłuchujemy kierownika jednostki na okoliczność świadomości obowiązku składania sprawozdań finansowych do KRS. I oczywiście robimy fotokopie z akt w KRS w zakresie ewentualnych postępowań przymuszających. W skrócie to tyle.

Ostatnio edytowano 22 mar 2013, 13:18 przez Leibowitz, łącznie edytowano 1 raz

22 mar 2013, 13:16
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
Nasz organ stoi na stanowisku że zawarcie umowy spółki i wpisanie jej  do KRS rodzi obowiazek złożenia sprawozdania. Składając wniosek do KRS , wspólnicy składają  oświadczenia( lub dowody wpłaty tego nie wiem ) o dokonaniu wpłaty na kapitał zakładowy. Teraz moja sprawa się komlikuje o tyle, że wspólnik rozpytany w ramach czynności sprawdzających nie pamięta , czy dokonywał wpłaty na kapitał. Podaje, iż spółka poza wpisem do KRS nie podejmowała żadnych działań, nie ma NIP, REGON , itd. oraz nie otwierała i nie zamykała ksiąg rachunkowych.
Gdyby przyjąć jak w zdaniu pierwszym, że w całej tej sytuacji był obowiązek złożenia sprawozdania, to jakie zarzuty należy stawiać: nie sporządzenia sprawozdania i nieprowadzenia wbrew obowiązkowi księgi( to ostatnie tylko na podstawie wyjaśnień wspólnika).

28 mar 2013, 15:51
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Czy wpłata kapitału zakładowego nie rodzi obowiązku zaewidencjonowania tej czynności?

28 mar 2013, 18:17
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457

1.4. Ewidencja księgowa podwyższenia kapitału zakładowego wkładem pieniężnym lub rzeczowym

Wszelkie zmiany kapitału zakładowego spółki z o.o. wykazuje się w księgach rachunkowych z uwzględnieniem art. 36 ust. 2 ustawy o rachunkowości oraz odpowiednich przepisów Kodeksu spółek handlowych.

Wniesione przez udziałowców - na pokrycie podwyższenia kapitału zakładowego - wkłady stanowią zobowiązanie spółki wobec tych udziałowców i w związku z tym ujmowane są po stronie Ma konta 24 "Pozostałe rozrachunki".

Zwiększenie kapitału zakładowego na koncie 80 następuje dopiero z chwilą wpisu podwyższenia kapitału do rejestru sądowego. Wynika to z art. 36 ust. 2 ustawy o rachunkowości, w myśl którego kapitał zakładowy spółek kapitałowych wykazuje się w wysokości określonej w umowie spółki lub statucie i wpisanej w rejestrze sądowym.

Warto przy okazji podkreślić, iż w sytuacji, gdy wspólnicy wnieśli do spółki wkład pieniężny, przeznaczając go na podwyższenie kapitału, a na dzień sporządzenia bilansu spółka nie otrzymała postanowienia z Krajowego Rejestru Sądowego (KRS) o zarejestrowaniu podwyższenia, nie może go ująć w pasywach bilansu w pozycji A.I. "Kapitał podstawowy". Wartość wniesionych przez wspólników wkładów - stanowiących saldo konta 24 "Pozostałe rozrachunki" - wykazuje się w pasywach bilansu w pozycji A.VI. "Pozostałe kapitały (fundusze) rezerwowe".

Należy dodatkowo przypomnieć, że na podstawie obecnie obowiązujących przepisów, wnoszenie wkładów niepieniężnych do spółek prawa handlowego lub cywilnego podlega opodatkowaniu VAT na ogólnych zasadach, określonych w przepisach o VAT, w zależności od przedmiotu aportu. Opodatkowaniu nie podlega jedynie wniesienie aportem całego przedsiębiorstwa. Czynność ta bowiem została wyłączona poza zakres ustawy o VAT na mocy art. 6 pkt 1 ww. ustawy. Nie ma to jednak zastosowania w przedmiotowej sprawie.

W związku z tym wniesienie aportu powinno być udokumentowane fakturą VAT wystawioną przez wnoszącego aport. Obowiązek wystawienia takiej faktury wynika z art. 106 ust. 1 ustawy o VAT. Do aportu stosuje się właściwą stawkę dla towaru lub usługi, będących przedmiotem aportu.

Dodatkowo należy zwrócić uwagę, że jeżeli aport w postaci towarów (przypadek ten nie dotyczy środków trwałych) byłby wniesiony przez podatnika korzystającego ze zwolnienia z VAT ze względu na niewielkie obroty, to możliwa jest sytuacja, że takie wniesienie spowoduje utratę prawa do zwolnienia z VAT. W konsekwencji podatnik nie dosyć, że będzie musiał opodatkować samą czynność wniesienia aportu (w części ponad limit zwolnienia z VAT), to dodatkowo utraci status podatnika zwolnionego z wszelkimi konsekwencjami wynikającymi z art. 113 ust. 5 ustawy o VAT.

Mając powyższe na uwadze, ewidencja księgowa podwyższenia kapitału podstawowego (zakładowego) przebiegać może następująco:

a) wpłata do kasy lub na rachunek bankowy:
     - Wn konto 10 "Kasa" lub 13-0 "Rachunek bieżący",
     - Ma konto 24 "Pozostałe rozrachunki"
       (w analityce: Imienne konto wspólnika);
  b) wniesienie przez wspólników wkładu rzeczowego (aportu) - na podstawie dowodów
      potwierdzających jego przyjęcie - w zależności od rodzaju składnika aktywów będącego
      przedmiotem aportu:
     - Wn konto 01 lub 02, 03, 14, 31, 33,
     - Wn konto 22 "VAT naliczony" (jeżeli wystąpi VAT i podlega odliczeniu),
     - Ma konto 24 "Pozostałe rozrachunki"
       (w analityce: Imienne konto wspólnika);
  c) nominalna wartość wydanych udziałów - w dacie wpisu do rejestru:
     - Wn konto 24 "Pozostałe rozrachunki"
       (w analityce: Imienne konto wspólnika),
     - Ma konto 80 "Kapitał zakładowy".

http://www.sgk.gofin.pl/11,2349,125483, ... kutki.html

28 mar 2013, 18:24
Znawca
Własny awatar

POSTY        236
A jeśli wspólnicy tylko zadeklarowali wpłaty na kapitał zakładowy , a ich nie dokonali to ta czynność winna być ujęta w księgach?

29 mar 2013, 15:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4  Następna strona