Teraz jest 05 wrz 2025, 19:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Wyliczenie dochodu z gospodarstwa 
Autor Treść postu
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA13 maja 2010, 22:16

POSTY        1
Post Wyliczenie dochodu z gospodarstwa
W zaleceniach uchylonej decyzji DIS nakazał nam wyliczy dochody z gospodarstwa rolnego prowadzonego w latach 60-80 jak i ponoszone w tym okresie koszty utrzymania. Czy ktoś może wyliczał dochód i wydatki za te lata? Gdzie można uzyskać dane z tych lat?

20 mar 2013, 23:40
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2010, 08:37

POSTY        11
Post Re: Wyliczenie dochodu z gospodarstwa
A strona sama nic nie wskazała? Jest np. jakieś jej wyliczenie, do którego można by się odnieść?
Rozumiem, że to decyzja z art. 20?

21 mar 2013, 07:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA02 gru 2006, 11:01

POSTY        276

LOKALIZACJAWarszawa
anulka99                    

Gdzie można uzyskać dane z tych lat?

Myślę, że jedynym źródłem może być GUS. Na stronie pewnie nic nie ma, bo to za stare lata, ale jakby pojechać do biblioteki GUS albo Wojewódzkiego Urzędu Statystycznego. W czasie studiów byłem w bibliotece GUS i mieli roczniki statystyczne za bardzo stare lata. Przypuszczam, że w WUSach też mają.

21 mar 2013, 07:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 maja 2009, 06:10

POSTY        11
przejdź się do biblioteki publicznej i poczytaj dzienniki statystyczne z tych lat. W necie na stronach gus chyba z tak odległych lat nie ma.

21 mar 2013, 09:18
Amator

REJESTRACJA26 maja 2009, 10:15

POSTY        29
Można np. spróbować pobawić się w wyliczenie jakiegoś odniesienia minimum socjalnego (dane od roku 1981) - (na podstawie którego dość często ustalamy wydatki z lat wcześniejszych) do np. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gosp. narodowej (dane za lata 1950-2012). Zobaczyć jakie współczynniki wyjdą i przyjąć jakiś uśredniony. Następnie przeliczyć przez ten współczynnik (%) przeciętne miesięczne wynagrodzenie  w gosp. narodowej dla lat 1960-1980 i takie wydatki przyjąć. Tak kiedyś przyjmowałem. A co do ustalania dochodu z gospodarstwa rolnego to powodzenia życzę. W ogóle moim zdaniem, powinien być wprowadzony ustawowy zakaz dokonywania wydatków przez osoby uzyskujące dochód z rolnictwa, karty podatkowej i ryczałtu  :P  - byłoby nam trochę łatwiej.

21 mar 2013, 12:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2010, 08:37

POSTY        11
A może spróbujmy w tym miejscu zebrać trochę informacji na temat ustalania dochodowości gospodarstw rolnych, czy również wspomnianych ryczałtowców i kartowiczów - pod kątem art. 20. Może znajdą się chętni, którzy podzielą się swoimi doświadczeniami w tym zakresie z tymi mniej doświadczonymi  ;) ? Lektura wyroków w tym zakresie może i jest interesująca, ale trochę mało tam praktycznych szczegółów  ;)

21 mar 2013, 13:24
Amator

REJESTRACJA26 maja 2009, 10:15

POSTY        29
fredka2010                    

A może spróbujmy w tym miejscu zebrać trochę informacji na temat ustalania dochodowości gospodarstw rolnych, czy również wspomnianych ryczałtowców i kartowiczów - pod kątem art. 20. Może znajdą się chętni, którzy podzielą się swoimi doświadczeniami w tym zakresie z tymi mniej doświadczonymi  ;) ? Lektura wyroków w tym zakresie może i jest interesująca, ale trochę mało tam praktycznych szczegółów  ;)

Zdecydowanie popieram! Koledzy i Koleżanki zachęcamy do dzielenia się cennymi wskazówkami  :piwo:

21 mar 2013, 13:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 11:26

POSTY        47
kacprus07                    

Można np. spróbować pobawić się w wyliczenie jakiegoś odniesienia minimum socjalnego (dane od roku 1981) - (na podstawie którego dość często ustalamy wydatki z lat wcześniejszych) do np. przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w gosp. narodowej (dane za lata 1950-2012). Zobaczyć jakie współczynniki wyjdą i przyjąć jakiś uśredniony. Następnie przeliczyć przez ten współczynnik (%) przeciętne miesięczne wynagrodzenie  w gosp. narodowej dla lat 1960-1980 i takie wydatki przyjąć. Tak kiedyś przyjmowałem. A co do ustalania dochodu z gospodarstwa rolnego to powodzenia życzę. W ogóle moim zdaniem, powinien być wprowadzony ustawowy zakaz dokonywania wydatków przez osoby uzyskujące dochód z rolnictwa, karty podatkowej i ryczałtu  :P  - byłoby nam trochę łatwiej.

Jak to ustawowy zakaz wydatków?

22 mar 2013, 07:05
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA16 sie 2010, 10:33

POSTY        3
kacprus07                    

W ogóle moim zdaniem, powinien być wprowadzony ustawowy zakaz dokonywania wydatków przez osoby uzyskujące dochód z rolnictwa, karty podatkowej i ryczałtu  :P  - byłoby nam trochę łatwiej.

Świetny pomysł  :piwo:
Ja korzystałam z Roczników Statystycznych Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej GUS.

22 mar 2013, 07:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]