AS ARKA OGON LINA RAJ KONIK PIES LAS STRUG SZAŁ SAM SZACH KOT BAL
25 lut 2013, 22:09
Re: Gimnastyka umysłu
Wskaż dwa wyrazy, które nie pasują:
AS ARKA OGON LINA RAJ KONIK PIES LAS STRUG SZAŁ SAM SZACH KOT BAL
Z wielką dozą wątpliwości :
KONIK i BAL
Czy słowa umieszczone w 2 kolumnach mają być zgodne krzyżowo czy raczej jest dowolność w tym przypadku?
Dzięki za odzew. Orchis napisz do mnie na priv gdzie pracujesz. Z tego co widziałem na Internetowym Systemie Zgłoszeń KSAP na obecną chwilę jest 202 kont założonych. Ta liczba jeszcze się znacząco zwiększy patrząc na czas jaki pozostał do końca rejestracji.
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
26 lut 2013, 10:21
Niestety nie. Kombinuj dalej (nie bardzo mogę pomóc w formie podpowiedzi - bo jest tylko jedna, która rozwiązuje zadanie, zamieszczona tutaj treść jest identyczna z tą jaka pojawiła się w teście, którym dysponuję)
Idź dalej swoim tokiem myślenia
26 lut 2013, 10:53
Ok dzięki - móżdżę dalej
Kolejna zamiennik:
ARKA I KONIK - wyjaśniam to tak: naprzeciw jednosylabowego słowa musi być jednosylabowy odpowiednik i naprzeciw dwusylabowego analogicznie, więc te dwa mi nie pasują porównując kolumny między sobą
26 lut 2013, 13:28
Niestety
Za daleko idziesz, rozwiązanie jest banalne, powiem tylko tyle, że faktycznie klucz tkwi w tym, że słowa są rozmieszczone w dwóch kolumnach obok siebie....
26 lut 2013, 15:01
Moja propozycja
pies i las z pozostałych można ułożyć wyrazy kotlina, strugarka, szałas, szachraj, balkonik, samogon
Jutro postaram się wstawić jakieś zadanie z tabelką, bo moim zdaniem trzeba je dobrze wyćwiczyć aby na egzaminie zbyt długo nie zastanawiać się na ich rozwiązaniem, bo nie ma na to czasu.
26 lut 2013, 17:36
@Metis
Ja deklaruję się w następnej kolejności z tabelkami. Pozdrawiam!
26 lut 2013, 19:29
Najprostsze rozwiązania są najlepsze...
To ja również dorzucę małe co nieco:
N + N + M = 14 L + L + K = 20 M + K + N = 12 N + K + L = 18
Znajdź wartości poszczególnych liter.
27 lut 2013, 12:00
N=6 M=2 L=8 K=4
27 lut 2013, 13:06
Zgodnie z obietnicą wstawiam zadania z tabelkami.
1. Podział zysku przedsiębiorstw A, B i C. Przedsiębiorstwo A wypracowało 300.000 zł zysku, z czego połowę przeznaczyło na inwestycje, resztę w równych częściach na premie dla pracowników, cele charytatywne i Fundusz Socjalny. Przedsiębiorstwo B cały zysk przeznaczyło na premie dla pracowników, a C 25.000 zł na cele charytatywne. Na premie poszczególne przedsiębiorstwa przeznaczyły A - 50.000 zł, B - 72.000 zł, C - 42.000 zł.
Tabela: liczba kolumn – 4, liczba kolumn – 6.
2. W gminie przeprowadzono referendum w sprawie budowy supermarketu. W referendum wzięło udział 4000 dorosłych mieszkańców gminy. 1600 mieszkańców miało wykształcenie podstawowe, z czego 75% było za budowa, natomiast z osób o wykształceniu wyższym budowę poparło tylko 126 osób. Przeciw budowie było 340 mieszkańców z wykształceniem średnim i 154 osób z wykształceniem wyższym.
Tabela: liczba kolumn – 4, liczba kolumn – 5.
27 lut 2013, 13:31
fraxinusspp
Najprostsze rozwiązania są najlepsze...
To ja również dorzucę małe co nieco:
N + N + M = 14 L + L + K = 20 M + K + N = 12 N + K + L = 18
Znajdź wartości poszczególnych liter.
L 8 K 4 N 6 M 2
____________________________________ nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej:))
27 lut 2013, 15:38
Moja propozycja w załączniku.
Dodawanie literek rozwiązane prawidłowo
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
27 lut 2013, 16:45
27 lut 2013, 21:23
Głowię się nad ravenem a tymczasem wrzucam obiecaną tabelkę:
W centrali firmy pracuje 300 osób. W centrali są działy marketingu, produkcji i administracji. W dziale produkcji zatrudnione są 104 osoby z wykształceniem średnim i 16 osób z wykształceniem wyższym. W administracji pracują wyłącznie osoby z wykształceniem wyższym - 28 osób. Osoby z wykształceniem niższym niż średnie pracują głównie w obsłudze. W filii firmy pracuje dokładnie o połowę mniej niż w centrali. W filii firmy są działy marketingu, produkcji i obsługi. Nie pracuje nikt z wykształceniem wyższym. W dziale produkcji zatrudnionych jest 84 z wykształceniem średnim i 24 osób z podstawowym. W dziale marketingu pracują wyłącznie ze średnim - 16 osób.