Teraz jest 06 wrz 2025, 11:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post Re: VIES
cpysia                    

Czym się różnią zapytania 1 poziomu od 2 ?
Muszę robić 1 i 2?
Ja robiłam tylko 2 , bo wydawło mi się że są to dokładniejsze informacje

Z poziomu 1 jak zrobisz to w "rozliczeniach polskich podatników" widzisz ile było WNT i importu usług w sumie w danym kwartale. Zapytania z poziomu 2 to nabycia z komunikatów UE.

10 gru 2012, 06:56
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
cpysia                    

Czym się różnią zapytania 1 poziomu od 2 ?
Muszę robić 1 i 2?
Ja robiłam tylko 2 , bo wydawło mi się że są to dokładniejsze informacje

Na każdej stronie, w prawym górnym rogu masz 3 ikonki. Wejdź w trzecią od prawej (niby to ma być książka) i tam masz zawsze wyjaśnienie odnośnie danej strony: co i jak.
I tak np.
poziom 1 = Moduł umożliwia zlecenie dwóch rodzajów zapytań poziomu 1:
- zapytanie o zbiorcze nabycia polskich podatników od kontrahentów ze wskazanego kraju Unii Europejskiej - R_L1F1,
- zapytanie o zbiorcze nabycia konkretnego polskiego podatnika od kontrahentów ze wskazanego kraju Unii Europejskiej - R_L1F2.
poziom 2 = Moduł służy do zlecania komunikatów zapytań poziomu 2:
-zapytanie o łączne kwoty nabyć dla wskazanego dostawcy z kraju UE i kwartału z podziałem na poszczególnych nabywców - R_L2F1,
-zapytanie o łączne kwoty nabyć dla wskazanego nabywcy i kwartału z podziałem na poszczególnych dostawców z kraju UE - R_L2F2.

10 gru 2012, 08:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160

Czyli po upływie 24 miesięcy i braku reakcji podatnika co do wznowienia działalności wzywacie go do brakujących deklaracji vat-7. Może to i racja.

My też po upływie 24 m-cy wzywamy do brakujących deklaracji. Jeżeli podatnik sam się nie zgłosi i nie dokona likwidacji to my tym bardziej nie możemy go uznać za nieprowadzącego działalności. Wzywamy go cały czas, a po 6 m-cach wykreślamy z VIES (jeżeli był zarejestrowany), a potem (po około 10 m-cach) z VAT. Zresztą nawet jak ma zlikwidowaną działalność w UM to jeżeli nie złożył VAT-Z to też go tak od razu nie wykreślamy, bo nie wiemy czy nie dokonuje jakiś czynności podlegających opodatkowaniu (np wynajem lokalu, w którym prowadził działalność) - takiego też wzywamy do brakujących deklaracji i do zgłoszenia likwidacji na VAT-Z, a dopiero potem wykreślamy.
Jeżeli chodzi o podatników zarejestrowanych do UE to zawsze najpierw wykreślamy z VIES a dopiero potem z VAT (przy VIES idzie zawiadomienie do podatnika i czekamy na jego reakcję). Czasami robimy to jednocześnie, tj. gdy mamy pewne informacje o likwidacji działalności (nie tylko z UM ale także np. oświadczenie podatnika w odp. na wezwania) - wtedy nie wysyłamy zawiadomień tylko po prostu zamykamy obowiązki.

10 gru 2012, 09:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2011, 19:43

POSTY        26
ust.
Keniacz                    

a jak mija maksymalny okres zawieszenia 24 miesiące to co robicie z VAT?
Obowiązek w poltax się mi automatycznie otwiera bo tak jest u nas ustawiane w rejestracji. Wykreślacie czy czekacie na decyzje o wykreśleniu z Urzędu Miasta (a to może potrwać :-P)?

To jak przychodzi do Was informacja o zawieszeniu to rejestracja zamyka obowiązek w VAT i po wskazanym okresie zawieszenia z automatu obowiązek w vat się otwiera? Rozumiem że VIES jest cały czas otwarty? Czy jak dostajecie info o zawieszeniu to wzywacie o aktualizację VAT-R i zawieszenie traktujecie jako  zaprzestanie dokonywania transakcji wewnątrzwspólnotowych - art.97 ust.13. W przepisach jest jakaś sprzeczność. Z jednej strony art. 97 ust. 13 podatnik zobowiązany jest do zgłoszenia zaprzestania ww i jest to podstawa do wykreślenia VAT-UE z drugiej strony zawieszasz działalność nie masz obowiązku składania deklaracji art.99 ust.7a. Nie dotyczy to sytuacji wymienionych w ust.7b. Z tego by wynikała że zawieszenie nie jest zaprzestaniem dokonywania czynności o których mowa w art. 97? Chyba się już sama zakręciłam.

07 lut 2013, 17:14
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
Rejestracja zamyka obowiązek vat na czas zawieszenia. Obowiązek UE nie jest zamykany, ja nie widze podstaw żeby to robic i dla mnie jest bezsensu wzywanie do aktualizacji na vatr zeby zamykac obowiazek ue.

07 lut 2013, 19:56
Amator
Własny awatar

POSTY        26
Keniacz                    

Rejestracja zamyka obowiązek vat na czas zawieszenia. Obowiązek UE nie jest zamykany, ja nie widze podstaw żeby to robic i dla mnie jest bezsensu wzywanie do aktualizacji na vatr zeby zamykac obowiazek ue.

Też tak uważałam, ale po przeczytaniu niektórych postów zaczęłam się zastanawiać czy robię dobrze , że nie wzywam o aktualizację, kiedy podatnik zawiesza działalność. Czyżby przepis art. 97 ust.13 był martwy, kiedy ma on zastosowanie?

07 lut 2013, 20:09
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Mlecz                    

To jak przychodzi do Was informacja o zawieszeniu to rejestracja zamyka obowiązek w VAT i po wskazanym okresie zawieszenia z automatu obowiązek w vat się otwiera? Rozumiem że VIES jest cały czas otwarty? Czy jak dostajecie info o zawieszeniu to wzywacie o aktualizację VAT-R i zawieszenie traktujecie jako  zaprzestanie dokonywania transakcji wewnątrzwspólnotowych - art.97 ust.13. W przepisach jest jakaś sprzeczność. Z jednej strony art. 97 ust. 13 podatnik zobowiązany jest do zgłoszenia zaprzestania ww i jest to podstawa do wykreślenia VAT-UE z drugiej strony zawieszasz działalność nie masz obowiązku składania deklaracji art.99 ust.7a. Nie dotyczy to sytuacji wymienionych w ust.7b. Z tego by wynikała że zawieszenie nie jest zaprzestaniem dokonywania czynności o których mowa w art. 97? Chyba się już sama zakręciłam.

Zdaje się, że jest różnica między "zaprzestanie" a "zawieszenie".  :D

07 lut 2013, 20:30
Amator
Własny awatar

POSTY        26
Szukałam definicji "zawieszenia" i "zaprzestania". W niektórych artykułach autorzy utożsamiają te pojęcia. Generalnie w interpretacjach wskazuje się, że zawieszenie to przerwanie ciągłości wykonywania działalności gospodarczej, na określony czas max na 24 miesiące. Ustawodawca nie definiuje pojęcia „zawieszenie działalności gospodarczej”, stąd należy  rozumieć przez to pojęcie właśnia przerwanie wykonywania działalności  na określony okres, w czasie którego przedsiębiorca ma jednak prawo, jaki i obowiązki dokonywania pewnych czynności odnoszących się do działalności gospodarczej prowadzonej przed jej zawieszeniem.
Z istoty konstrukcji zawieszenia działalności gospodarczej wynika, że przedsiębiorca nie powinien podejmować działań, które można  zaliczyć do kategorii wykonywania działalności gospodarczej, a więc takich, które mogą przynosić dochód w związku z bieżącą działalnością. Tylko  pewne czynności związane z prowadzeniem firmy mogą być podejmowane, gdyż zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej nie jest tożsame  z jego likwidacją.
Do ZUS jak wpływa informacja o zawieszeniu to sam ogran zamyka wszystkie obowiązki, a u Nas jest to delikatnie mówiąc "nie jasne"

07 lut 2013, 20:55
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
Robię tak jak Akhir i jest dobrze ;)

07 lut 2013, 21:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Witam ponownie , a jak w Viesie typować do kontroli podatkowej? Jak to robicie? Z jakich danych korzystacie?

02 mar 2013, 06:57
Zaawansowany

REJESTRACJA21 paź 2006, 08:48

POSTY        38
cpysia                    

Witam ponownie , a jak w Viesie typować do kontroli podatkowej? Jak to robicie? Z jakich danych korzystacie?

To nie jest miejsce do takich dyskusji, wkraczasz na grząski grunt. Jeżeli jesteś pracownikiem fiskusa - masz inne możliwości zdobycia takich informacji. Pozdrawiam. :nonono:

02 mar 2013, 09:55
Specjalista
Własny awatar

POSTY        303
cpysia                    

Chciałbym żeby ktoś mnie poprosił o typowanie z VIESU. U nas kontrola całkowicie olewa VIES ;(

02 mar 2013, 10:29
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
cpysia                    

od typowania do kontroli jest analiza

03 mar 2013, 10:07
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
ale jak dokonywać tej analizy

03 mar 2013, 17:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 51  Następna strona