Teraz jest 06 wrz 2025, 21:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA28 lis 2012, 10:51

POSTY        47
Post Re: SeRCe ruszyło
Podobno Pesel jest aktualizowany raz tygodniu. Brak zmian zgłaszanych przez samych zainteresowanych to inna bajka.
Generalnie stanowisko MF jest takie, że nie ważne są dane, ważne jest, żeby status zgodności danych był "E"  pije-===[

23 sty 2013, 13:30
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2011, 13:01

POSTY        30
elwis608                    

EDA-G.

EDI-G to źródło dla osób, które nie mają nadanego nip (identyfikacyjne), na podstawie tego źródła wygeneruje Ci się nip.
Nie znam skutków stosowania tego źródła przy osobach z nadanym nip-em bo nie próbowałem  :P

na Dolnym Śląsku, EDI-G stosuje się każdorazowo w przypadku wniosku o wpis do ewidencji nowej działalności... EDA-G zarezerwowane jest wyłącznie dla wniosków o zmianę tego wpisu. Nie ma obaw, że cokolwiek stanie się z już nadnym NIPem osoby, która miala już NIP, a założyła działalność  :rolleyes:

23 sty 2013, 14:16
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42
A jak to się ma do przepisu art. 5 ust. 1 ustawy i NIP, mówiącego o jednokrotnym składaniu zgłoszenia identyfikacyjnego?
Ja mam wątpliwość nawet co do tego, czy instytucja zniesienia NIP (miała miejsce tylko 1 raz 01.01.2012 r.) daje nam podstawę do wydawania potwierdzenia. Żaden przepis nie stwierdził, że zgłoszenia złożone przed tą datą straciły przymiot zgłoszenia identyfikacyjnego.

24 sty 2013, 09:11
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2011, 13:01

POSTY        30
jak to się ma? nijak... czy wszystkie kody źródła informacji mają odzwierciedlenie w przepisach? (ADRES?)

przyjęto, iż jeśli podatnik zakłada nową działalność (nowy wpis), mimo, iż już kiedyś jakąś posiadał (ale złożył wniosek o wykreślenie), to ciężko tu mówić o aktualizacji wpisu/działalności prawda? stąd wniosek, iż każda nowa działalność oznaczana jest kodem źródła EDI-G, a każda aktualizacja EDA-G - założenie wg mnie dość logiczne i wprowadzające porządek w wystąpieniach podatnika.

24 sty 2013, 11:57
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Ale trzeba też pamiętać, że obecnie DG jest oznaczana numerem, który jest de facto NIPem, a w przypadku każdego Kowalskiego tworzona jest w CEIDG historia zapisów na zasadzie: otworzył, zawiesił, odwiesił, zlikwidował, przerwa, otworzył, zlikwidował itd.
My tylko powielamy te dane w narzuconym nam porządku (a niedługo będziemy tylko patrzeć jak są przenoszone), więc nie wiem, czy w tej sytuacji używanie takiego, czy innego kodu źródła informacji ma jeszcze jakieś znaczenie.

24 sty 2013, 15:23
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2009, 13:30

POSTY        31
No i się zaczęło! Nowa wersja SERCE i znów zamieszanie, chodzi mi o pkt 2
Informacje o wydaniu SeRCe 2.0.51:
1. Umożliwienie wprowadzenia identyfikatora zagranicznego dla osoby objętej rejestrem PESEL.
2. Dodano badanie ciągłosci PKD2007 i SPO dla aktywności VIES po 31.12.2012
3. Na ekranie z powiązaniami między podmiotami dodano wyświetlanie US, w którym są aktualne wystąpienia wspólników.
4. Poprawiono wprowadzanie nowego źródła informacji dla unieważnionej organizacji.

Próbowałam dziś zamknąć DGOS a tym samym PKD i... :wsciekly:
i co to jest "SPO"? Jak zwykle dużo słów mało treści, interpretuj sobie sam!

Ostatnio edytowano 30 sty 2013, 10:03 przez ena2001, łącznie edytowano 1 raz

30 sty 2013, 10:02
Zaawansowany

POSTY        47
No własnie, co to jest to magiczne SPO? I dlaczego wprowadzając teraz PKD trzeba otwierać tabelę ( dodatkowe klikanie, po wuja?) ?  palka--==

30 sty 2013, 10:33
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
SPO - Struktura prawno-organizacyjna

30 sty 2013, 12:00

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Us_nip                    

SPO - Struktura prawno-organizacyjna

DZWI.*

* - Dzięki Za Wyczerpującą Informację :D

30 sty 2013, 22:47
Zaawansowany

POSTY        47
Duch przeszłości wiecznie żywy :D jak nie CeDeT to SPO, SKO czy PKP czyli Pięknie K..a Pięknie :)
Ale teraz pytanie numer dwa: wpływa CEIDG-1 z likwidacją dgos. Żeby zamknąć powiązanie trzeba najpierw zamknąć PKD. Po ostatnich zmianach dla podatnika VIES - jest to niemożliwe. Wynika z tego, że trzeba zamknąć VIES, PKD i dopiero wtedy można zamknąć powiązanie z dgos. I otóż moje pytanie: zamykacie VIES bez VAT-Z?   :mur:

31 sty 2013, 08:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Dane z Serca przechodzą do Poltaxu normalnie, czy znowu jest jakiś zator?

31 sty 2013, 08:44
Zaawansowany

REJESTRACJA17 lis 2009, 13:30

POSTY        31
Starababa:

Duch przeszłości wiecznie żywy  jak nie CeDeT to SPO, SKO czy PKP czyli Pięknie K..a Pięknie
Ale teraz pytanie numer dwa: wpływa CEIDG-1 z likwidacją dgos. Żeby zamknąć powiązanie trzeba najpierw zamknąć PKD. Po ostatnich zmianach dla podatnika VIES - jest to niemożliwe. Wynika z tego, że trzeba zamknąć VIES, PKD i dopiero wtedy można zamknąć powiązanie z dgos. I otóż moje pytanie: zamykacie VIES bez VAT-Z?

No właśnie! Może gdybym była poinformowana wcześniej pewnie bym tak zrobiła, a tak mam dawno zamkniętą działalność, VAT-Z złożony dziś po wezwaniu i  :dupa: Nie mogę zamknąć już VIES. Piszemy Helpa :zly1:

I jak zwykle uczymy się metodą prób i błędów! A te ich komunikaty durne, z których człowiek normalny nic nie rozumie mogą sobie wsadzić  :wsciekly:

Ostatnio edytowano 31 sty 2013, 13:41 przez ena2001, łącznie edytowano 3 razy

31 sty 2013, 13:34
Zaawansowany

POSTY        47
ena2001                    

No właśnie! Może gdybym była poinformowana wcześniej pewnie bym tak zrobiła, a tak mam dawno zamkniętą działalność, VAT-Z złożony dziś po wezwaniu i  :dupa: Nie mogę zamknąć już VIES. Piszemy Helpa :zly1:

I jak zwykle uczymy się metodą prób i błędów! A te ich komunikaty durne, z których człowiek normalny nic nie rozumie mogą sobie wsadzić  :wsciekly:

:huh: Tak też nie działa?  O matko, jak tu z nie dostać obłędu?  :wacko:

31 sty 2013, 13:56
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
ena2001                    

Starababa:

Duch przeszłości wiecznie żywy  jak nie CeDeT to SPO, SKO czy PKP czyli Pięknie K..a Pięknie
Ale teraz pytanie numer dwa: wpływa CEIDG-1 z likwidacją dgos. Żeby zamknąć powiązanie trzeba najpierw zamknąć PKD. Po ostatnich zmianach dla podatnika VIES - jest to niemożliwe. Wynika z tego, że trzeba zamknąć VIES, PKD i dopiero wtedy można zamknąć powiązanie z dgos. I otóż moje pytanie: zamykacie VIES bez VAT-Z?

A może by : Usuń likwidację dgosa, otwórz PKD, zamknij VIES zamknij PKD zakończ dgosa. Nie zwariuj.

31 sty 2013, 21:53
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71 ... 89  Następna strona