Kolejni "zauroczeni" zapłacą za egzamin, a pracownicy KSAP polecą sobie za to na Tajwan na "konferencję"
10 gru 2012, 11:49
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
edyta850
A, zapomniałam jeszcze dodać, że u mnie skutek był jeszcze taki, że obraziła się na mnie jedna dziewczyna, która też zdawała (drugi raz) i to bez powodzenia. No a ja za pierwszym razem i od razu w pierwszej dwudziestce. :rolleyes: Nie odzywała się do mnie ponad miesiąc od wyników. Dopiero teraz jej trochę przeszło :wacko:
Hej edyta850 mam prośbę jak byś mi podała swojego maila na moją skrzynkę, mam do Ciebie prywatnie pytanko :)
Witam wszystkich, jestem nowa na forum Mam ambicję żeby w przyszłym roku podejść do testu. Próbowałam już w zeszłym roku, ale niestety - nie udało się. Całkiem poważnie myślę o uczestnictwie w jakimś kursie. Znalazłam w internecie: http://global.waw.pl/szkolenia/szkoleni ... -2013.html Czy ktoś może mi podpowiedzieć coś w tym temacie, ktoś z Was uczestniczył w czymś takim?
hej magda007! ja uczestniczyłam w tym roku na tym kursie i powiem szczerze beznadzieja, podchodziłam do egzaminu i nie zdałam, lektorzy czytają tylko ustawy, ogólnie lipa. Wiadomo, że oprócz kursu trzeba też włożyć dużo własnej pracę w domku, ale teraz już wiem, że to szkoda jednak czasu i pieniędzy. A po drugie piszą, że zajęcia są w weekendy a zajęcia były już często w piątej, ja nie jestem z Warszawy, więc musiałam brać urlopy na ten dzień masakra.....no ale twój wybór oczywiście! pozdrawiam ciepło i powodzonka :)
14 gru 2012, 10:23
edyta850
Chyba już gdzieś kiedyś o tym pisałam, ale co tam, mogę się powtórzyć Jak rok temu rozmawiałam z kolegą z pracy, który już ma za sobą ten egzamin to mówił, że on po prostu czytał ustawy, zakreślał ważne fragmenty i jak juz przez wszystkie przebrnął to od nowa. Taka metoda jest chyba dosyć popularna, ale dla mnie ma 2 wady (o nich za chwilę). Moja metoda jest inna, zaznaczam że duuużo bardziej praco i czasochłonna. Ja po prostu opracowywałam ustawy, tzn. czytałam je i to co uważałam za ważne (czyli czasem 95%) przepisywałam (przepisywałam, a nie kopiowałam). Takie opracowywanie zaczęłam w styczniu a skończyłam jakoś koło Wielkanocy. Dzięki temu: a) miałam wtedy już sporo w głowie, bo jednak przy przepisywaniu zawsze coś zostaje b) miałam fizycznie dużo mniej materiałów do przeglądania Suche czytanie ustaw ma też tą wadę, że w przypadku zapisu typu "osoba, o której mowa w art. 123..." trzeba wertować tą ustawę na wszystkie strony. Ja przepisując mogłam to wyeliminować. Jak już wszystko miałam opracowane to zaczęłam sie uczyć przeznaczając w miarę potrzeby 2-3 dni na ustawę (z tym że miałam wtedy dosyć komfortową sytuację w pracy i mogłam sobie pozwolić na ok. 4 - 6 godz. nauki dziennie. Aha, ja chodziłam na kurs, na którym dostałam straasznie dużo ustaw i wszystkiego się uczyłam. Potem tego żałowałam trzeba było skupić się kilku podstawowych ustawach, a resztę tylko pobieżnie. Aha, uprzedzając pytania: te swoje opracowania wyslalam na wspólną skrzynkę i wrzuciłam na chomika. Materiały z kursu miałam tylko papierowo i już niestety je oddałam.
hejka edyta850! to znowu ja, właśnie przeczytałam Twój post i bardzo mnie zainteresował, mam wielką ale to wielką prośbę, czy mogłabyś mi wysłać te opracowania na maila, błagam. Podchodziłam już dwa razy i niestety bez powodzenia, może tym razem z Twoją pomocą uda mi się to przebrnąć. mój mail: mojaro@wp.pl
z góry baaardzo dziękuję
14 gru 2012, 10:34
Starababa
Kolejni "zauroczeni" zapłacą za egzamin, a pracownicy KSAP polecą sobie za to na Tajwan na "konferencję"
No cóż system nie jest idealny, ale jakby nie patrzeć to chyba jedna z nielicznych możliwości aby poprawić swój byt. Komu się powiedzie będzie sobie mógł sam odkładać na wyjazd na Tajwan.
W aktualnym Przeglądzie Służby Cywilnej pojawiło się trochę statystyki na temat tegorocznego mianowania.
19 gru 2012, 22:00
Mam pytanie do osób mianowanych w tym roku. Czy składacie teraz oświadczenia majątkowe? Wiem, ten wątek był już poruszany rok temu i zdania były podzielone. Chciałabym się rozeznać jak to wygląda w tym roku, zwłaszcza w służbach mundurowych, ale oczywiście nie tylko. Z góry dzięki
28 gru 2012, 17:34
Ja jestem jednym z urzędników w służbach mundurowych. Mianowanie miałem w 2011 roku i w 2012 składałem oświadczenie majątkowe. Co do samej konieczności składania oświadczeń przez urzędników służby cywilnej to sprawa jest oczywista - składać trzeba.
28 gru 2012, 20:29
Ale chodzi mi o to, czy powinnam je złożyć już teraz (tj. na dzień mianowania) czy dopiero do 31 marca, czyli na dzień 31 grudnia? U mnie w pracy o dziwo nikt tego nie wie :/
28 gru 2012, 20:43
Ja pamiętam, że składałem w styczniu za rok poprzedni. Ale fakt, u mnie też nikt nie wiedział kiedy.
29 gru 2012, 00:02
edyta850
Ale chodzi mi o to, czy powinnam je złożyć już teraz (tj. na dzień mianowania) czy dopiero do 31 marca, czyli na dzień 31 grudnia? U mnie w pracy o dziwo nikt tego nie wie :/
A co mówi ustawa? Art. 8b ustawy z dnia 21 czerwca 1996 r. o urzędach i izbach skarbowych (Dz.U.04.121.1267): 1. Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem - kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt.
11 marca 2010 roku, cytując Moriturusa, pisałem:
Dziś na stronach MF zamieszczono komunikat. Przypomnienie o ostatecznym terminie złożenia oświadczeń majątkowych Szanowni Państwo, Departament Wywiadu Skarbowego przypomina, że na podstawie przepisu art. 10 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne (Dz. U. z 2006 r., nr 216, poz. 1584, z późn. zm.), członkowie korpusu służby cywilnej zobowiązani są do złożenia oświadczenia o stanie majątkowym do dnia 31 marca 2010r.
Na podstawie art. 8b ustawy z dnia 21 czerwca 1996 r. o urzędach i izbach skarbowych (Dz.U.04.121.1267), którego treść brzmi: Art. 8b. 1. Pracownicy urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej są obowiązani corocznie, w terminie do dnia 15 maja składać oświadczenia majątkowe wraz z załącznikiem - kserokopią zeznania o wysokości dochodu w roku podatkowym i jego korekt. Oświadczenie składa się kierownikowi jednostki, w której osoba jest zatrudniona.
U "źródła" w moim US'ie otrzymałem informację, że istnieje interpretacja MF, z której wynika, że 1) pracownicy sc są obowiązani składać oświadczenia corocznie, w terminie do dnia 15 maja 1) urzędnicy sc są obowiązani składać oświadczenia corocznie, w terminie do dnia 31 marca 2010r.
W ustawie "o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej" mówi się jedynie o a) osobach pełniących funkcje publiczne b) członkach korpusu służby cywilnej W ustawie o urzędach i izbach skarbowych - o pracownikach urzędów skarbowych i izb skarbowych będący pracownikami służby cywilnej.
Nigdzie nie ma rozgraniczenia na pracowników sc i urzędników sc pod tym względem. W ustawie o sc też nie ma. Z interpretacji tej wynika ponadto, że urzędnik sc składając oświadczenie do dnia 31 marca nie musi załączać kserokopii swojego zeznania podatkowego. Nie ma obowiązku załączania kserokopii zeznania wraz z oświadczeniem ponieważ na złożenie tego zeznania ma czas, jak każdy inny podatnik, do 30 kwietnia. viewtopic.php?p=60272#p60272
Ja po mianowaniu 1 grudnia 2009 oświadczenie złożyłem do 31 marca 2010r.
Twoja wątpliwość wynika zapewne z uregulowań ustawy o ograniczeniu prowadzenia działalności dot. art. 10 ust. 4 Oświadczenie, składa się kierownikowi jednostki (dyrektorowi generalnemu urzędu), przed objęciem stanowiska, a następnie co roku do dnia 31 marca, według stanu na dzień 31 grudnia roku poprzedniego, a także w dniu opuszczenia stanowiska.
Ale mianowanie, według mnie, nie jest objęciem stanowiska. Tym bardziej że ust. 2 tej ustawy dot. "urzędników służby cywilnej zajmujących inne stanowiska niż określone w art. 2" czyli wyższych stanowisk.
Takie jest moje stanowisko
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ehhh, i ta opłata 560 zł przy obecnym limicie... To kto się na pewno decyduje?
07 sty 2013, 07:42
Witajcie,
ja wciąż się waham... w zeszłym roku brakowało niewiele ale teraz przy tak niskim limicie... A jak pozostali?
Pozdrawiam
07 sty 2013, 08:56
Witam wszystkich po dość długiej przerwie. Chcąc sprawdzić, czy system Szanownych Organizatorów działa, właśnie dokonałam rejestracji - DZIAŁA A co do dalszych kroków (zgłoszenie rejestracyjne), to zobaczymy co przyniesie przyszłość. Mam nadzieję, że teraz będziemy się spotykać na "gimnastyce umysłu". Życzę wszystkim owocnej nauki i .... powodzenia.