____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
31 gru 2012, 16:23
Re: SeRCe ruszyło
Us_nip
Konieczne jest wgranie nowego patcha do POLTAX.
Nie Patcha bo w Patch-u 19 jest błąd, tylko SC 106 których to awaryjną procedure instalacji przesłał HD MF. Jeśli pierwotna zamiennik instalacji Patch-a 19 zakończyła się błędem taka sytuacja może być mimo awaryjnej instalacji SC 106 i trzeba czekać na poprawke.
31 gru 2012, 17:36
Podatnik rozpoczyna działalność, w CEIDG-1 zaznacza, że "wyłącznie w formie spółki cywilnej" ( poz. 25). Czy w takiej sytuacji wystawiacie przedsiębiorcy potwierdzenie nadania jego NIP?
02 sty 2013, 09:26
Wychodzi na to, że tak!
Rozpoczął i od razu wbił w 25 krzyżyk? To znaczy, że przystąpił do istniejącej sc i podał jej namiary w 26? Czyli robimy go ze źródłem EWA i bez dgosa. Ale jest wpisany do CEIDG i jako taki ma obowiązek posługiwania się NIP. To żeby o tym wiedział przypomnimy mu coś czego on nie zapomniał. Nie gwarantuje nam to w żadnym razie, że nie będzie się posługiwał PESELem. I tak nikt mu niczego nie zrobi.
A miał ktoś UPL-1 dołączony jako załącznik do CEIDG-1? I co z takim cholerstwem zrobić? Wezwać do podpisu?
02 sty 2013, 13:15
Witam istotny jest status podatnika. Jeśli status ten ulega zmianie tzn. jeżeli dotychczas identyfikatorem podatkowym był numer PESEL a teraz tym identyfikatorem stanie się NIP, należy zgodnie z art. 8b ust. 3 ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników wydać potwierdzenie potwierdzenie nadania NIP.
02 sty 2013, 17:43
A jeśli na CEIDG-1 jest NIP, to wydawać potwierdzenie? To nie jest zgłoszenie identyfikacyjne, tylko aktualizacyjne. A jeśli nawet przyjmiemy, że jednak jest identyfikacyjne, to z kolei nie jest ono poprawne. I co wówczas? Prosić o kolejne CEIDG-1 bez NIP po uświadomieniu, że podatnik nie posiada NIP, bo został on zniesiony, choć zniesienie wcale nie nie oznacza unieważnienia (co tak naprawdę oznacza, chyba nie wie nikt).
03 sty 2013, 12:38
Zniesiony - oznacza że nie ma obowiązku posługiwania się nim, to właśnie poeta miał na myśli, ale z uwagi na przedawkowanie środków stymulujących wyobraźnię, nie był tego w stanie wyartykułować w sposób zrozumiały dla przeciętniaków jakimi jest reszta społeczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem z tą ustawą się męczących.
03 sty 2013, 15:14
No dobra, albo jakoś to rozgryziemy, albo lecę po pół litra i rozbieram W zeszłym roku podatnik, który kiedyś był mój, ale od 2010 już należał do NUS X, z adresem zamieszkania NUSX, złożył zeznanie roczne do NUS X z adresem moim Wystąpienie w NUSX, a my mamy tytuły wykonawcze z adresem naszym. Odsyłamy te tytuły czy jak? Jak dla mnie to NUS X przyjął sobie tego ludka, z ulicy oczywiście, z całym dobrodziejstwem inwentarza, ale oczywiście są tez inne opinie.
04 sty 2013, 11:08
Witam! Czy jeżeli przedsiębiorca rozpoczyna działalność (otrzymaliśmy wniosek o wpis do CEIDG-1) a ma już NIP, to jako źródło ifnormacji wpisujemy EDA-G czy EDI-G?
07 sty 2013, 09:36
EDA-G.
EDI-G to źródło dla osób, które nie mają nadanego nip (identyfikacyjne), na podstawie tego źródła wygeneruje Ci się nip. Nie znam skutków stosowania tego źródła przy osobach z nadanym nip-em bo nie próbowałem
07 sty 2013, 09:46
Czy dostaliście pismo z MF w sprawie adresów SAD oraz niezgodności pomiędzy CRP a Peselem? Dużo macie takich niezgodności? Bo mój US chyba HelpDesk znienawidzi na wieki...
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
23 sty 2013, 09:24
A cóż znowu w tym piśmie? Wieść gminna niesie, że do czerwca 2013 ma już działać automatyczne przenoszenie danych z CEIDG, a do grudnia 2013 z KRS. Może to pod to?
23 sty 2013, 10:47
gdzie można pobrać te raporty i z jaką datą jest to pismo. jaka jest skala niezgodności w Waszym US.
23 sty 2013, 10:52
Chodzi o to, że w przypadku, gdy podatnik wskaże na deklaracji lub innym dokumencie nazwisko inne niż posiadamy w rejestrze, to nie można go zmieniać. Ale co będzie, kiedy listonosz pójdzie ze zwrotem i go nie wyda, bo mu się nazwisko nie będzie zgadzało? Dotyczy to zwłaszcza pań, które się rozwiodły, bo przepływ danych w Pesel jest w tym zakresie porażający. W dodatku piszą, żeby zawiadamiać HD, jeśli napotkamy przypadek różnych danych (domyślam się jedynie, że nadal chodzi o nazwisko) pomiędzy Pesel a CRP. A ja do tej pory widziałem kilka takich cudów.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
Ostatnio edytowano 23 sty 2013, 11:05 przez oen, łącznie edytowano 1 raz