Teraz jest 06 wrz 2025, 15:14

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:32

POSTY        115
Post Re: VIES
Pinero                    

losos2010                    

Czy wg was można go wykreślić z VIES z urzędu?

Ustawa ściśle precyzuje kiedy go można wykreślić z urzędu, więc nie można w takim przypadku.

losos2010                    

Dodam, że pewnie kiedyś skończy się w przypadku tego podatnika wykreśleniem z vat, ale zajmuje się tym inny dział, a ja nie chciałbym się na nich oglądać z VIESEM.

Jak go wykreślą z VAT, to wtedy automatycznie przestanie być podatnikiem w VIES.
A tak musisz czekać  :D

Aby wykreślić z VIES wystarczy, że przez 6 miesięcy nie wpłyną deklatacje VAT.
Aby wykreslic z VAT musi być udokumentowane brak kontaktu z podatnikiem (zwrot przesyłek, wizja lokalna, itp), a więc z VIES można wykreślić o wiele szybciej.

07 gru 2012, 17:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
hmmmm... w przypadku likwidacji działalności i braku VAT-Z wykreślam z VATu po 1,5 miesiąca... wiec to o wiele prościej i szybciej niż czekanie 6 miesięcy :P

07 gru 2012, 18:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
a jak mija maksymalny okres zawieszenia 24 miesiące to co robicie z VAT?
Obowiązek w poltax się mi automatycznie otwiera bo tak jest u nas ustawiane w rejestracji. Wykreślacie czy czekacie na decyzje o wykreśleniu z Urzędu Miasta (a to może potrwać :-P)?

07 gru 2012, 19:11
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
Ja najpierw Bym wzywał, potem wykreślał - zwieszenie niezgodne z ustawą o swobodzie wiec wykreślenie z VAT-UE Bym robił jednak. Chociaż z zawieszonymi radzę sobie inaczej. Od razu po zwieszeniu wezwanie o wskazanie czy nie powinien wyrejestrować się z VIES i przeważnie podatnicy sami się wykreślają.

07 gru 2012, 19:24
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
akhir                    

hmmmm... w przypadku likwidacji działalności i braku VAT-Z wykreślam z VATu po 1,5 miesiąca... wiec to o wiele prościej i szybciej niż czekanie 6 miesięcy :P

Żeby być zarejestrowanym do VIESu podatnik musi być czynnym podatnikiem. Jeżeli wykreślamy z VATu to automatem wykreślamy też z VIES i nie musimy czekać 6 miesięcy.

Keniacz                    

a jak mija maksymalny okres zawieszenia 24 miesiące to co robicie z VAT?
Obowiązek w poltax się mi automatycznie otwiera bo tak jest u nas ustawiane w rejestracji. Wykreślacie czy czekacie na decyzje o wykreśleniu z Urzędu Miasta (a to może potrwać :-P)?

W przypadku wykreślenia z samego VIES to po zakończeniu zawieszenia, niestety czekamy te 6 miesięcy.
Do  samego VATu można wezwać. W końcu istnieje jeszcze obowiązek składania zerówek.

07 gru 2012, 19:34
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
Pinero                    

akhir                    

Żeby być zarejestrowanym do VIESu podatnik musi być czynnym podatnikiem. Jeżeli wykreślamy z VATu to automatem wykreślamy też z VIES i nie musimy czekać 6 miesięcy.

O tym właśnie piszę - wykreślam z VATu co jest jednoznaczne z wykreśleniem z VIES :P

07 gru 2012, 19:36
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        46
Pinero                    

W przypadku wykreślenia z samego VIES to po zakończeniu zawieszenia, niestety czekamy te 6 miesięcy.
Do  samego VATu można wezwać. W końcu istnieje jeszcze obowiązek składania zerówek.

Tylko czy upłynięcie okresu 24 miesięcy należy traktować jako wznowienie działalności? Podatnik nie wznowił działalności, nie ma więc obowiązku składania deklaracji, stąd też wzywanie go do złożenia deklaracji chyba odpada. Wykreślenie po 6 miesiącach tyczy sie działających podatników nie zawieszonych. To samo z samym rejestrem vat.
Nie wiem dla mnie to nigdy nie było nigdzie jasno określone.

07 gru 2012, 19:58
Fachowiec

POSTY        1023
Keniacz                    

Nie wiem dla mnie to nigdy nie było nigdzie jasno określone.

Przeczytaj wcześniejsze wpisy w tym temacie. Gdzieś tam jest pismo Izby na ten temat.

07 gru 2012, 20:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
Nie ma obowiązku składania deklaracji jeśli zawiesił zgodnie z ustawą o swobodzie. Tutaj nie jest zgodnie, o zawieszenie trwa powyżej 24 miesięcy, więc ma obowiązek składać deklaracje - tak to ugryźmy :D

07 gru 2012, 20:08
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        46
może i tak jest, ale nigdzie nie mam o tym potwierdzenia "oficjalnego" :P A na poprzednich stronach nie znalazłem, ale zerkne jeszcze :P

07 gru 2012, 20:24
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Chwilę się zdrzemnąłem i proszę ile wpisów  :zeby: Poruszyłem myślę istotny problem, bo nikt nigdy nam nie powie jak mamy robić. Jeśli chodzi o wykreślenia w UM to jest masakra. Mija 2 lata, we wpisie pojawia się info, że podmiot przeznaczony do wykreślenia i tak wisi to u nich miesiącami, a nawet latami.
Akhir podał kilka stron wcześniej dobry sposób, który też przetestowałem. Podatnicy zawieszeni sami się wykreślają  z VIES,a najlepsze jest to że prawie każdy nigdy nie miał żadnej transakcji i często słyszę " To ja byłem zarejestrowany? To pewnie księgowa to zrobiła"  :zeby:
Generalnie to jestem zdania, że jeśli podatnik działalność zawiesza i przychodzi takie info do nas to tak jak na okres zawieszenia zamykany jest obowiązek VAT, to tak samo powinno być z VIES. Jeśli wznowi to VIES powinien być na nowo otwierany z datą wznowienia działalności.

07 gru 2012, 21:27
Fachowiec

POSTY        1023
Keniacz                    

może i tak jest, ale nigdzie nie mam o tym potwierdzenia "oficjalnego" :P A na poprzednich stronach nie znalazłem, ale zerknę jeszcze :P

Uprzejmie proszę:
strona 24

08 gru 2012, 10:08
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        46
Dzięki Dzięki
Czyli po upływie 24 miesięcy i braku reakcji podatnika co do wznowienia działalności wzywacie go do brakujących deklaracji vat-7. Może to i racja.

08 gru 2012, 10:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Czym się różnią zapytania 1 poziomu od 2 ?
Muszę robić 1 i 2?
Ja robiłam tylko 2 , bo wydawło mi się że są to dokładniejsze informacje

08 gru 2012, 17:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 51  Następna strona