sensowne to jest o ile to nie będzie robiła 1 osoba mając do roboty jeszcze cały vat.
tak powinno być. 3-4 osoby i wymiana informacji podatków pośrednich i bezpośrednich w jednym miejscu.
02 gru 2012, 13:43
Re: VIES
Na czym głównie polega ta wymiana bezpośrednia ? Co dokładnie robicie.
02 gru 2012, 19:08
U mnie w zakresie wymiany też towarzystwo mieszane, ale w sumie wymiana w zakresie transakcji, podatków bezpośrednich i AT-REF zajmują się 4 osoby i uważam, że chodzi to ok.
02 gru 2012, 19:37
bea1111
Na czym głównie polega ta wymiana bezpośrednia ? Co dokładnie robicie.
W zasadzie to tylko wysyłamy wnioski (na prośbę innych komórek) lub odpowiadamy na wnioski przychodzące. Jak w SCACu: przychodzi wniosek -> kontrola -> odpowiedź. Wniosek podobny do SCACa. Żadnych raportów, bo i z czego? Mało z tym roboty.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
02 gru 2012, 19:57
dla mnie rewelacja jeśli chodzi o SCAC'i współpraca fantastyczna daje wniosek, ewentualnie po analizie osób zajmujących się tematem coś uzupełnię lub doprecyzuję i potem tylko za jakiś czas odbieram odpowiedź
jeśli odpowiedzi nie ma nazbyt długo, to osoba kontaktowa sama albo na moją prośbę wysyła ponaglenie
i jest OK
w zakresie podatków bezposrednich tragedia nie dość, że sam wnioskuję to jeszcze muszę sam formularz wypełnić, zeskanować załączniki, potem jeszcze pismo przewodnie do DUS napisać tak samo z ponegleniami lub odpowiedziami za obce zapytania osoba kontaktowa nic nie wie i tylko narzeka w efekcie nikt tych zapytań nie wysyła, mur nie do przebicia
tak więc wyznaczenie jednej osoby kontaktowej (o ile w moim przypadku będzie to osoba od SCAC'ów) to po prostu rewelacja
02 gru 2012, 20:11
trojanin
... sam wnioskuję to jeszcze muszę sam formularz wypełnić, zeskanować załączniki, potem jeszcze pismo przewodnie do DUS napisać tak samo z ponagleniami lub odpowiedziami za obce zapytania
U nas to wszystko robi osoba kontaktowa. Nie ma pisma przewodniego do Izby. Wszystko idzie elektronicznie.
02 gru 2012, 20:33
elektronicznie u nas też idzie z tego powodu muszę pismo przewodnie wydrukować, dać do podpisu Z-cy NUS, potem zeskanować i przesłać jaśnie pani - osobie kontaktowej diametralnie inaczej niż w zakresie podatków pośrednich
03 gru 2012, 02:45
U nas niektóre sprawy z wymiany w zakresie podatków bezpośrednich i tak trafiają do CS z VAT, ponieważ dotyczą ustalenia przebiegu transakcji dokonywanych pomiędzy spółkami osobowymi Sp.kom. i S.K.A będących vatowcami. Różnica od SCAC polega tylko na tym, że zapytania są z krajów z poza UE.
03 gru 2012, 10:59
Polski podatnik zwolniony z VAT, ale zarejestrowany do UE nabył od kontrahenta z UE usługę. Kontrahent ten nie wiadomo dlaczego naliczył podatek od wartości dodanej. Rozumiem, że import usług i tak wystąpił u naszego, a podstawą opodatkowania jest kwota brutto i powinien nasz podatnik złożyć VAT-9M? Oczywiście nie jest to żaden wyjątek, tylko art.28b
Ostatnio edytowano 05 gru 2012, 14:57 przez losos2010, łącznie edytowano 1 raz
05 gru 2012, 14:53
Jest jak mówisz... znaczy piszesz
05 gru 2012, 14:56
akhir
Jest jak mówisz... znaczy piszesz :)
to dobrze, bo mam małą wojnę z podatnikiem. Najpierw się nie dogadali z kontrahentem, a teraz płacz
05 gru 2012, 14:57
losos2010
akhir
Jest jak mówisz... znaczy piszesz
to dobrze, bo mam małą wojnę z podatnikiem. Najpierw się nie dogadali z kontrahentem, a teraz płacz
też tak uważam
05 gru 2012, 15:03
Z informacji z CEIDG wynika, że podatnik zakończył działalność. Nie złożył jednak VAT-Z. Czy wg was można go wykreślić z VIES z urzędu? Dodam, że pewnie kiedyś skończy się w przypadku tego podatnika wykreśleniem z vat, ale zajmuje się tym inny dział, a ja nie chciałbym się na nich oglądać z VIESEM.
07 gru 2012, 08:45
losos2010
Czy wg was można go wykreślić z VIES z urzędu?
Ustawa ściśle precyzuje kiedy go można wykreślić z urzędu, więc nie można w takim przypadku.
losos2010
Dodam, że pewnie kiedyś skończy się w przypadku tego podatnika wykreśleniem z vat, ale zajmuje się tym inny dział, a ja nie chciałbym się na nich oglądać z VIESEM.
Jak go wykreślą z VAT, to wtedy automatycznie przestanie być podatnikiem w VIES. A tak musisz czekać