Owszem rozlicza WNT, jeśłi jest podatnikiem VAT, ale nie składa VAT-UE.
Zależy jaka Izba. U nas składa. Czytałem chyba też interpretację, że powinien. Sprawdzę jutro.
29 lis 2012, 19:52
Re: VIES
losos2010
Mlecz
Owszem rozlicza WNT, jeśłi jest podatnikiem VAT, ale nie składa VAT-UE.
Zależy jaka Izba. U nas składa. Czytałem chyba też interpretację, że powinien. Sprawdzę jutro.
Art.100 mówi o podatnikach zarejestrowanych do UE.
29 lis 2012, 19:59
O jakiej interpretacje piszecie? A jeśli nabycia dokonała osoba która prowadzi działalność, jest vat-owcem ale jest wykreślony z ue
29 lis 2012, 21:45
a co z deklaracją VAT-8 kto ją w takim razie składa? byłam przekonana, że właśnie osoba prowadząca działalność gosp., nie zarejestrowana do VAT i dokonująca WNT powyżej kwoty 50.000 pln (art.10)
29 lis 2012, 21:51
vat-8 jest dla podatników zwolnionych
29 lis 2012, 22:19
A jeśli nabycia dokonała osoba która prowadzi działalność, jest vat-owcem ale jest wykreślony z ue
Dochodzi do WNT, które wykazuje tylko w VAT-7/7K, a dostawca opodatkowuje u siebie bo nasz nie był aktywny. Dobrze mówię?
30 lis 2012, 07:48
Moim skromnym zdaniem tak, o ile nie jet to nabycie na cele prywatne. My właśnie teraz mamy serię CS w sprawie nabyć samochodów i poszukuję aktualnego zestawienia dotyczącego stosowania procedury vat-marża i WDT w innych krajach członkowskich UE (podstawy prawne i adnotacje na fakturach). Mam jakieś stare zestawienie, ale nie ma tam wszystkich krajów.
30 lis 2012, 08:48
novi
A jeśli nabycia dokonała osoba która prowadzi działalność, jest vat-owcem ale jest wykreślony z ue
Dochodzi do WNT, które wykazuje tylko w VAT-7/7K, a dostawca opodatkowuje u siebie bo nasz nie był aktywny. Dobrze mówię?
A czy taka sytuacja często ma miejsce? Wykreślamy przecież z VAT-UE za nie składanie deklaracji VAT. A wiadomo, że się wzywa do brakujących. Skoro więc mija 6 miesięcy/II kwartały i się wykreśla z VAT-UE, to deklaracji VAT też brakuje i takie WNT nigdzie nie jest wykazane.
30 lis 2012, 09:18
Skoro więc mija 6 miesięcy/II kwartały i się wykreśla z VAT-UE, to deklaracji VAT też brakuje i takie WNT nigdzie nie jest wykazane.
Podatnik nigdzie tego nie wykaże bo i tak nie złoży deklaracji, ale my mu to możemy wykazać w decyzji
30 lis 2012, 09:33
novi
Bardzo dobrze mówisz.
novi
Skoro więc mija 6 miesięcy/II kwartały i się wykreśla z VAT-UE, to deklaracji VAT też brakuje i takie WNT nigdzie nie jest wykazane.
Podatnik nigdzie tego nie wykaże bo i tak nie złoży deklaracji, ale my mu to możemy wykazać w decyzji :D
Takie sprawy przekazuję do AP
30 lis 2012, 16:16
Doszły Was może słuchy (do osób kontaktowych), że chcą połączyć osoby zajmujące się Vies-em z osobami które zajmują się podatkiem bezpośrednim w UE? Co o tym myślicie?
01 gru 2012, 17:14
bea1111
Doszły Was może słuchy (do osób kontaktowych), że chcą połączyć osoby zajmujące się Vies-em z osobami które zajmują się podatkiem bezpośrednim w UE? Co o tym myślicie?
U mnie jest tak od kilku lat.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
02 gru 2012, 08:57
Pinero
bea1111
U mnie jest tak od kilku lat.
taki był od początku główny zamiar funkcjonowania osób kontaktowych. Z tego co wiem, VIES będzie służył wymianie informacji o podatkach bezpośrednich i pośrednich. Jest to sensowne.
02 gru 2012, 10:01
sensowne to jest o ile to nie będzie robiła 1 osoba mając do roboty jeszcze cały vat.