Zgodnie z wytycznymi IS to robimy, ale byłam przekonana, że to dotyczy wszystkich US - u nas to jest najważniejsze sprawozdanie. No ale cóż...
Mamy jeszcze sprawozd. "efekty wymiany SCAC" ale tu nic nie trzeba robić i "wykreślenia z VAT-UE" raz na pół roku, a Wy jakie macie sprawozdania do IS?
28 lis 2012, 12:41
Re: VIES
novi
Zgodnie z wytycznymi IS to robimy, ale byłam przekonana, że to dotyczy wszystkich US - u nas to jest najważniejsze sprawozdanie. No ale cóż...
Mamy jeszcze sprawozd. "efekty wymiany SCAC" ale tu nic nie trzeba robić i "wykreślenia z VAT-UE" raz na pół roku, a Wy jakie macie sprawozdania do IS?
Te dwa robimy i tyle
28 lis 2012, 12:43
28 lis 2012, 12:45
Keniacz
mi kwartalne raporty "Porównania nabyć z dok. VIES i informacji z innych krajów" wystarczają
czasem jednak sa rózne podmioty - dlatego my robimy kontrolnie oba
28 lis 2012, 14:01
novi
Mamy jeszcze sprawozd. "efekty wymiany SCAC" ale tu nic nie trzeba robić
nie?
28 lis 2012, 14:03
espina
novi
Mamy jeszcze sprawozd. "efekty wymiany SCAC" ale tu nic nie trzeba robić
nie? :blush:
Ja mam do tego tabelkę w którą wpisuję zrealizowane SCAC z danego kwartału ( wysłane na które przyszła odp. i otrzymane o ile odpisałem). Także coś tam trzeba zrobić, choć to robota głupiego bo przecież wszystkie SCAC idą przez Izbę.
28 lis 2012, 14:29
My piszemy tylko "brak pozytywnych wyników z tytułu wymiany informacji na formularzach SCAC" no chyba, że było odwrotnie, ale to rzadko się zdarza.
28 lis 2012, 14:40
losos2010
to robota głupiego
ktoś musi, no nie?
28 lis 2012, 14:51
losos2010
Te dwa robimy i tyle
My też te dwa robimy tylko (IS Szczecin).
Wszystko mam tak jak Losos2010 - ty też IS Szczecin?
28 lis 2012, 15:01
Keniacz
losos2010
Te dwa robimy i tyle
My też te dwa robimy tylko (IS Szczecin).
Wszystko mam tak jak Losos2010 - ty też IS Szczecin?
My też robimy tylko te dwa
28 lis 2012, 16:29
Nie IS Szczecin Bardziej na południe
28 lis 2012, 19:17
ZAKUP Z UE, BEZ REJESTRACJI DO UE. Dostawca jest Podatnikiem VAT UE. Czy to jest WNT? Czy powinien złożyć VAT-UE? Czy powinien rozliczyć transakcje jak WNT? Czy powinniśmy wysłać SCAC spontanicznnego? Czy ma znaczenie to czy jest czynnym VAT-wcem czy też, że był VAT czynny, ale go wykreśliliśmy?
29 lis 2012, 15:58
cpysia
ZAKUP Z UE, BEZ REJESTACJI DO UE. Dostawca jest Podatnikiem VAT UE.Czy to jest WNT? Czy powinien złożyć VAT-UE? Czy powinien rozliczyć transakcje jak WNT? Czy powinniśmy wysłać SCAC spontanicznnego? Czy ma znaczenie to czy jest czynnym VAT-wcem czy też że był VAT czynny ale go wykreśliliśmy?
Rozlicza WNT. Powinien złożyć VAT-UE Jeśli sprzedawca wystawił fakturę 0% to wyślij spontana, bo nie miał prawa do stawki 0%. Jeśli wystawił z vatem to nie wysyłaj, bo i po co. Jeśli nasz został wykreślony z vat lub vatowcem nie jest, to nie jest to dla niego WNT.
29 lis 2012, 17:17
losos2010
cpysia
ZAKUP Z UE, BEZ REJESTACJI DO UE. Dostawca jest Podatnikiem VAT UE.Czy to jest WNT? Czy powinien złożyć VAT-UE? Czy powinien rozliczyć transakcje jak WNT? Czy powinniśmy wysłać SCAC spontanicznnego? Czy ma znaczenie to czy jest czynnym VAT-wcem czy też że był VAT czynny ale go wykreśliliśmy?
Rozlicza WNT. Powinien złożyć VAT-UE Jeśli sprzedawca wystawił fakturę 0% to wyślij spontana, bo nie miał prawa do stawki 0%. Jeśli wystawił z vatem to nie wysyłaj, bo i po co. Jeśli nasz został wykreślony z vat lub vatowcem nie jest, to nie jest to dla niego WNT.
Owszem rozlicza WNT, jeśłi jest podatnikiem VAT, ale nie składa VAT-UE. Nie ma potrzeby do wysyłania spontana, gdyż Państwo dostawy zweryfikuje samo że nabywca nie jest aktywny i dostawca będzie musiał opodatkować dostawę stawką obowiązującą w danym panstwie UE. Trzymanie VAT-UE w szufladzie jest bez sensu, zasadą jest wymiana informacji. Jeśli transakcja opiewa na dużą wartość to robię CS. Jeśli podmiot PL nie jest podatnikiem VAT to nie ma problemu, transakcja opodatkowana w UE. O tym kiedy nie wystąpi WNT mówi art. 10