Teraz jest 06 wrz 2025, 14:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 58 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Nieujawnione źródła dochodów - wyjaśnienie 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 sty 2010, 10:19

POSTY        20
Post Re: Nieujawnione źródła dochodów - wyjaśnienie
Dzięki. Wydaje się, że zebraliśmy co się dało łącznie z wystąpieniami do kilku banków, ale boję się że  IS może uchylić decyzje i poleci po raz n-y wezwać podatników i w przypadku braku reakcji karać z art. 262, ewentualnie wezwać na przesłuchanie w charakterze świadków.

14 cze 2012, 19:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
Wydaje mi się, że nie będzie tak źle.
Miałam podobny przypadek-podatniczka oświadczyła, że miała kasę z darowizny od rodziców, tyle, że rodzice też nie mieli kasy. Potem już się nie stawiła. Ani ona, ani oni. Posłałam kilka wezwań, w tym do rodziców w charakterze świadków. W aktach zostawiłam przygotowane protokoły przesłuchania z pytaniami jakie zamierzałam im zadać. Decyzja została utrzymana zarówno przez DIS jak i przez sąd.

15 cze 2012, 05:45
Amator

REJESTRACJA06 maja 2010, 00:03

POSTY        14
czarna007                    

Witam wszystkich, mam pytanko.
co robicie z małżonkami, który zamieszkują pod właściwością dwóch różnych urzędów?
(kiedyś to była wł. UKS)

Miałam taką sytuację. Zebrałam dowody, które dotyczyły przychodów i wydatków ich wspólnego gospodarstwa domowego oraz inne dotyczące małżonka właściwego naszemu US. Potem przesłuchałam drugiego w charakterze świadka, w zakresie wspólnych dochodów i wydatków mających wpływ na wymiar pierwszemu z nich, poprosiłam o dowody i wymierzyłam "naszemu" małżonkowi podatek od 1/2 przychodów nieujawnionych. Po uprawomocnieniu się decyzji przesłałam do US właściwego dla drugiego współmałżonka informację o wydaniu decyzji ustalającej dla pierwszego. Na etapie prowadzenia postępowania, korzystałam z materiałów z US właściwego dla drugiego współmałżonka.

03 sie 2012, 00:08
Znawca
Własny awatar

POSTY        266
U nas ( woj. małopolskie ) zgodnie z oficjalnym stanowiskiem UKS zaprezentowanym na szkoleniu w czerwcu tego roku, wszystkie tego typu informacje mają być kierowane w dalszym ciągu do UKS z uzasadnieniem jak w wytycznych tzn. z uwagi na skomplikowany charakter sprawy i konieczność podjęcia działań na terenie różnych urzędów.
Moim zdaniem nie da się skrupulatnie i wnikliwie prowadzić post. z art.20 mając do dyspozycji tylko i wyłącznie jednego małżonka ( nawet opierajac się na danych uzyskanych z innego urzędu ). Ponadto zawsze wtedy istnieje niebezpieczeństwo, że ten drugi małżonek wyskoczy w swoim urzędzie z jakimś PCC-tem, bo przecież w stosunku do niego postępowanie sie nie toczy... :wysmiewacz:

03 sie 2012, 06:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2009, 06:29

POSTY        18
Co zrobić?
Konkubenci mający adresy zamieszkania na terenie dwóch urzędów zakupili razem lokal mieszkalny o znacznej wartości. Kobieta nie osiąga żadnych dochodów. Wydatek został poniesiony przez faceta w wysokości 1/3 ze środków własnych w pozostałej części z zaciągniętego przez niego (i tylko przez niego) kredytu bankowego. O dochodach faceta nic nie wiadomo bo rzekomo mieszka i pracuje w Irlandii.
Kobieta złożyła do mojego urzędu dokumenty potwierdzające fakt, że nie poniosła żadnego wydatku (dowody wpłat na mieszkanie faceta oraz umowę kredytu zaciągniętego przez niego) oraz oświadczyła (on też złożył oświadczenie) że w rok przed zakupem rozpoczęli wspólne życie  w konkubinacie oraz ustalili, że kobieta po spłaceniu przez faceta połowy wartości mieszkania zacznie spłacać swoją cześć w ramach jego kredytu.

Wszystkie wyjaśnienia złożone zostały w trakcie czynności sprawdzających.

03 sie 2012, 10:40
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Wydaje się, że należy tutaj uznać iż konkubentka otrzymała w formie darowizny 1/2 wartości nabytego przez nich mieszkania. Jest to jak najbardziej nieekwiwalentna darowizna- momo że od roku  " pożywają " razem. Stąd właściwym będzie wszczęcie postępowania w zakresie podatku od spadków i darowizn, w trakcie  którego notabene " okaże się ", że pożyczył on jej ... pieniądze na ten cel        -      lub  skierować wniosek w tej sprawie do uksu.

03 sie 2012, 12:08
Amator

REJESTRACJA06 maja 2010, 00:03

POSTY        14
Ivka                    

U nas ( woj. małopolskie ) zgodnie z oficjalnym stanowiskiem UKS zaprezentowanym na szkoleniu w czerwcu tego roku, wszystkie tego typu informacje mają być kierowane w dalszym ciągu do UKS z uzasadnieniem jak w wytycznych tzn. z uwagi na skomplikowany charakter sprawy i konieczność podjęcia działań na terenie różnych urzędów.
Moim zdaniem nie da się skrupulatnie i wnikliwie prowadzić post. z art.20 mając do dyspozycji tylko i wyłącznie jednego małżonka ( nawet opierajac się na danych uzyskanych z innego urzędu ). Ponadto zawsze wtedy istnieje niebezpieczeństwo, że ten drugi małżonek wyskoczy w swoim urzędzie z jakimś PCC-tem, bo przecież w stosunku do niego postępowanie sie nie toczy... :wysmiewacz:

Trudno się z Tobą nie zgodzić... Natomiast decyzja, by wszcząć to postępowanie nie zależała ode mnie. Podjęło ją nasze kierownictwo. Oczywiście liczę się z tym, że jeżeli w postępowaniu prowadzonym u drugiego małżonka "znajdą się" dowody mające wpływ na ustalenie podatku, istniejące w dniu wydania mojej decyzji, o których nie wiedziałam, to być może będę musiała wznawiać postępowanie, ale na razie cisza;) Po prostu, inne rozwiązania które proponowałam nie wchodziły w rachubę:( Wydałam decyzję najlepiej jak umiałam i na podstawie możliwie najlepiej ustalonego stanu faktycznego. Co będzie dalej, czas pokaże.

03 sie 2012, 21:27
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 sie 2009, 06:29

POSTY        18
Madagaskar                    

Wydaje się, że należy tutaj uznać iż konkubentka otrzymała w formie darowizny 1/2 wartości nabytego przez nich mieszkania. Jest to jak najbardziej nieekwiwalentna darowizna- momo że od roku  " pożywają " razem. Stąd właściwym będzie wszczęcie postępowania w zakresie podatku od spadków i darowizn, w trakcie  którego notabene " okaże się ", że pożyczył on jej ... pieniądze na ten cel        -      lub  skierować wniosek w tej sprawie do uksu.

Rozumiem że miałabym ich potraktować jak osoby obce. Ale wtedy może trzeba by było wszcząć postępowanie w pcc?

06 sie 2012, 09:15
Specjalista

REJESTRACJA23 paź 2006, 15:14

POSTY        307
Ale to dopiero później, po ewentualnym umorzeniu postępowania w SD - po zabawie w kotka i myszkę.

07 sie 2012, 07:11
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA09 lut 2007, 08:20

POSTY        6
Mam problem - w trakcie postępowania z art. 20 za 2006 r. (decyzja chcemy wydać jeszcze w tym m-cu) ustaliliśmy iz podatnik dokonał wpłat na lokaty terminowe w 2005 w wysokości 150.000,00 zł, wydatki poczynił w 2006 r.  w wysokości 90.000,00 zł, terminy zakończenia jednej lokaty pokrywają się z datą zakupu nieruchomości pozostałe kończą się później, facet twierdzi że lokaty to dochody z pracy poza granicami kraju (zweryfikowany w niemieckim organie - brak dochodów) oraz ze spadku po zmarłej mamie w 1999 (w zeznaniu spadkowym brak wykazania). Mamy opodatkować te 90.000,00 tzn. tyle ile mam wydatków czy też całość 150.000,00

22 lis 2012, 15:40
Zaawansowany

REJESTRACJA26 sty 2008, 11:44

POSTY        55
Jaadamma - jeżeli gość założył lokaty w 2005 r., to wydatek poniósł w tym właśnie roku. Zatem nie można - w mojej ocenie - opodatkować całości kwoty lokat, bowiem 2005 r. już się przedawnił. Jak rozumiem, postępowanie dotyczy roku 2006, który przedawnia się z końcem obecnego roku. Nie możesz więc wydać decyzji ustalającej zobowiązanie podatkowe w zryczałtowanym podatku doch. od os. fiz. za 2006 r., opodatkowując mienie zgromadzone w roku 2005 (mimo że istnieje ono fizycznie na kontach bankowych w roku 2006). Jeśli jednak podatnik zlikwidował jedną z lokat w 2006 r. i za pieniądze z niej uzyskane zakupił nieruchomość w 2006 r., to wówczas poniósł wydatek na zgromadzenie mienia w tym właśnie roku, i wtedy od kwoty wydatku (jeśli nie ma pokrycia w dochodach do dnia nabycia) należy się 75% podatku.

22 lis 2012, 16:49
Znawca
Własny awatar

POSTY        266

Jaadamma - jeżeli gość założył lokaty w 2005 r., to wydatek poniósł w tym właśnie roku. Zatem nie można - w mojej ocenie - opodatkować całości kwoty lokat, bowiem 2005 r. już się przedawnił. Jak rozumiem, postępowanie dotyczy roku 2006, który przedawnia się z końcem obecnego roku. Nie możesz więc wydać decyzji ustalającej zobowiązanie podatkowe w zryczałtowanym podatku doch. od os. fiz. za 2006 r., opodatkowując mienie zgromadzone w roku 2005 (mimo że istnieje ono fizycznie na kontach bankowych w roku 2006). Jeśli jednak podatnik zlikwidował jedną z lokat w 2006 r. i za pieniądze z niej uzyskane zakupił nieruchomość w 2006 r., to wówczas poniósł wydatek na zgromadzenie mienia w tym właśnie roku, i wtedy od kwoty wydatku (jeśli nie ma pokrycia w dochodach do dnia nabycia) należy się 75% podatku.

A od pozostałych lokat również 75% jako mienie zgromadzone na koniec roku 2006  :piwo: I wcale nie żartuję! Jeżeli nie potrafi wskazać źródeł, z których te lokaty pochodzą, to po prostu przyjmujesz, jakby ich na początek 2006 roku nie było.

22 lis 2012, 20:00

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
jaadamma                    

Mam problem - w trakcie postępowania z art. 20 za 2006 r. ...

Zgadzam się z tym co napisano powyżej. Rozumiem, że podatnik zaczyna rok 2006 ze 150 000 zł w lokatach. W pierwszej kolejności ustalacie czy są to pieniądze pochodzące ze źródeł opodatkowanych lub wolnych od opodatkowania. Tego jak widzę nie udało się ustalić (spadek i praca za granicą okazały się fikcją). No i dobrze, jak chce iść w zaparte to pies go drapał (i będzie go to kosztować). Skoro środki na lokatach są niewiadomego pochodzenia to w świetle brzmienia art. 20 ani złotówka z tych środków nie może zostać zaliczona na pokrycie czegokolwiek w roku 2006 r. Do opodatkowania stawką 75% pozostaje więc wydatek (w tym przypadku zakup nieruchomości) oraz wartość zgromadzonego w tym roku mienia (to co pozostało na rachunkach i lokatach na koniec roku). Jedyne co może mu zmniejszyć podstawę opodatkowania to legalne (opodatkowane lub zwolnione) dochody w 2006 r.

art. 20 stan na 2006 r.                    

Wysokość przychodów nie znajdujących pokrycia w ujawnionych źródłach lub pochodzących ze źródeł nie ujawnionych ustala się na podstawie poniesionych przez podatnika w roku podatkowym wydatków i wartości zgromadzonego w tym roku mienia, jeżeli wydatki te i wartości nie znajdują pokrycia w mieniu zgromadzonym w roku podatkowym oraz w latach poprzednich, pochodzącym z przychodów opodatkowanych lub wolnych od opodatkowania.

22 lis 2012, 20:54
Znawca
Własny awatar

POSTY        266
Jeszcze jedna uwaga-pamiętaj, że do roku 2006 włącznie przy kalkulacji nie stosujemy chronologii. Prowadzi to do kuriozalnej sytuacji, że wydatek poniesiony, dajmy na to w lutym, można "pokryć" dochodami osiągniętymi w grudniu. <_<

23 lis 2012, 06:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 58 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona