Teraz jest 06 wrz 2025, 15:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2011, 19:43

POSTY        26
Post Re: VIES
Też niestety OB.

17 lis 2012, 16:47
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
akhir                    

Do wszystkich zawieszonych, lub którzy powrócili do zwolnienia - tych którzy wychodza na raporcie do wykreślenia- wysyłam wezwanie do wskazania czy nie byli zobowiązani do zgłoszenia zaprzestania wykonywania WNT, WDT itd  zgodnie zart. 97 ust. 13 ustawy o VAT, jeśli tak wzywam ich do złożenia aktualizacji. I muszę powiedzieć, że zgłaszają zakończenie.  Podobnie zamierzam robić z zarejestrowanymi, a nie dokonującymi transakcji... ale to z czasem, bo czasu nie ma a jest ich multum. Treść wezwania moge podesłać na PRIV jak ktoś bardzo chce.

tak się teraz zastanawiam: w przypadku zwolnionych to zrozumiałe, ale co w przypadku zawieszonych? jak im mam wytłumaczyć, że mają się sami wykreślić z VIES? Bo nic innego zrobić chyba nie mogą?
Co do tych zarejestrowanych którzy nie dokonują transakcji to się zastanawiam ciągle po co jest taki raport w VIES ?

17 lis 2012, 21:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
ja raczej dzwonię do zawieszonych i przypominam o art 97 ust 13 W przypadku zaprzestania przez podmiot zarejestrowany jako podatnik VAT UE wykonywania czynności, o których mowa w ust. 1 i 3, podmiot ten jest obowiązany na piśmie zgłosić ten fakt naczelnikowi urzędu skarbowego przez aktualizacje zgłoszenia rejestracyjnego; zgłoszenie składa się w terminie 15 dni, licząc
od dnia zaistnienia tej okoliczności.

17 lis 2012, 21:40
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
To są dla mnie martwe przepisy... bo sankcji brak :D Wysyłam do WSZYSTKICH zawieszonych i po wyborcze zwolnienia, bo ci raczej zaprzestali czynności z wymiany. Co do reszty jak będę miał chwile to też powysyłam, ale chwili brak, poza tym kasy szkoda... więc może sposób z tel. jest dobry :)

17 lis 2012, 22:31
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
u mnie na jednego który wybrał zwolnienie vat od 01.01.2012 a nic nie zrobił z vatue są jakieś komunikaty, że niby coś nabył. Także chyba mu zalece wykazać to na vat-8 i vat-ue o ile coś rzeczywiście było i jak najszybciej zamykać ten obowiązek ue.

18 lis 2012, 11:09
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Tak faktycznie ja z wracającymi do zwolnienia raczej nie miałem do czynienia. Jedna rzecz mnie zastanawia, skoro byli zarejestrowanie do UE jako czynni i wybierają zwolnienie czy z automatu nie powinno się zamykać UE, skoro w zgłoszeniu oddzielnie zgłasza się zwolnionych z AT na UE. Myślę nawet, że u mnie to się tak odbywa. Wybiera zwolnienie bez zgłoszenia, że chce być zwolniony - ale aktywny, zamykamy UE.

18 lis 2012, 12:53
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
też się nad tym zastanawiam, ale niestety nie ma nikogo kto by to potwierdził :/

AKHIR mógłbyś podesłać treść wezwanka, o którym pisałeś.
dzieki pzdr

18 lis 2012, 13:12
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
Jak wygląda u Was sprawa wykreślania podmiotów z rejestru w przypadku kiedy mamy do czynienia z podmiotami regularnie składającymi "zerowe" deklaracje (bez obrotu i zakupów), które jednocześnie są zarejestrowane do VIES. Takie podmioty sztucznie utrzymują rejestrację w US w celu dokonywania oszustw w transakcjach wewnątrzwspólnotowych i zgodnie z wytycznymi "mojej" IS należy je objąć szczególnym nadzorem. Czy w Waszych US robi się coś z takimi podatnikami (cs, kontrola), wykreślacie ich jak stwierdzony zostanie brak oznak prowadzenia działalności?
Macie jakiś pomysł na zrobienie raportu dot. takich właśnie podatników? (brak w Eorusie)
Wstępnie zrobiłam raport z POLTAX "o podmiotach na podst. pozycji złożonych dokumentów" wpisując poz. 30 (należny) i 52 (naliczony) = 0, ale wyszły mi tylko podmioty składające dekl. elektronicznie (bo tylko tam są poz.=0) i oczywiście też takie, które nie są w VIES. Jak zrobić raport podmiotów zarejestrowanych do UE i składających dekl. papierowe gdzie przy "zerówkach" nie ma tych pozycji?

Jeden problem już rozwiązałam - dałam złe pozycje, powinno być 46 i 55, one są obowiązkowe i tam zawsze będzie "0"  :P

21 lis 2012, 09:49
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
novi                    

Jak wygląda u Was sprawa wykreślania podmiotów z rejestru w przypadku kiedy mamy do czynienia z podmiotami regularnie składającymi "zerowe" deklaracje (bez obrotu i zakupów), które jednocześnie są zarejestrowane do VIES.

Nie wykreślam jak mają zerówki (ust. 15 mówi o nieskładaniu za ... a przecież składa).
Co prawda ust. 13 mówi o zaprzestaniu wykonywania czynności i aktualizacji, ale dzisiaj podatnik nie ma takich czynności, a jutro może mieć. I będzie się musiał znowu rejestrować.
A jak znowu za jakiś czas zaprzestanie to znowu będzie się musiał wyrejestrować  itd.
I tak w kółko Macieju...

novi                    

Takie podmioty sztucznie utrzymują rejestrację w US w celu dokonywania oszustw w transakcjach wewnątrzwspólnotowych i zgodnie z wytycznymi "mojej" IS należy je objąć szczególnym nadzorem. Czy w Waszych US robi się coś z takimi podatnikami (cs, kontrola), wykreślacie ich jak stwierdzony zostanie brak oznak prowadzenia działalności?

Oszustwa robi się inaczej i często coś się wykazuje w VAT ( z naciskiem na "coś").
Jak zostanie stwierdzony brak oznak prowadzenia działalności gosp. to wykreślamy w ogóle z VAT i wtedy automatem z VIES.
A poza tym raporty, czynności i czasami kontrola.

21 lis 2012, 10:06
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
Zdaniem IS brak oznak prowadzenia działalności i brak kontaktu z podatnikiem pod wskazanymi adresami oznacza, iż dane podmiotu znajdujące się w zgłoszeniu rejestracyjnym i w odpowiednich rejestrach są niezgodne ze stanem faktycznym.
Poza tym z tego co zdążyłam zauważyć to zerowe deklaracje są najczęściej składane przez biura rachunkowe elektronicznie pomimo, że biuro samo nie ma żadnego kontaktu z podatnikiem, a ten pewnie już od dawna nie prowadzi żadnej działalności tylko tego nigdzie nie zgłosił. W sumie nie powinno tak być. To powoduje, że US z "z pomocą" biur rachunkowych rzeczywiście sztucznie utrzymują rejestrację takiego podatnika o czym pewnie człowiek (byli właściciele spółki) nie ma pojęcia  ^_^

Odnośnie oszustw to się zgodzę, że rejestracja służy temu by właśnie "coś" wykazywać  ^_^

21 lis 2012, 10:31
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
novi                    

Zdaniem IS brak oznak prowadzenia działalności i brak kontaktu z podatnikiem pod wskazanymi adresami oznacza, iż dane podmiotu znajdujące się w zgłoszeniu rejestracyjnym i w odpowiednich rejestrach są niezgodne ze stanem faktycznym.  

W takich przypadkach wyrejestrowujemy z VATu w ogóle.

novi                    

Poza tym z tego co zdążyłam zauważyć to zerowe deklaracje są najczęściej składane przez biura rachunkowe elektronicznie pomimo, że biuro samo nie ma żadnego kontaktu z podatnikiem, a ten pewnie już od dawna nie prowadzi żadnej działalności tylko tego nigdzie nie zgłosił. W sumie nie powinno tak być.

Biura składają zerówki dopóki kasa za usługi wpływa na konto. Potem odczekają 2-3-4 miesiące i albo same składają VAT -Z albo wypowiadają pełnomocnictwo.
Przepis nie zabrania składania zerówek...

novi                    

o czym pewnie człowiek (byli właściciele spółki) nie ma pojęcia  ^_^

A to on jest podatnikiem czy biuro? Wydaje mi się, że to on ma obowiązki...  :angry2:

21 lis 2012, 11:51
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
To jak wygląda u Was procedura wykreślania takich podatników? Składa zerowe - nie odbiera wezwań - idzie kontrola i stwierdza brak oznak działalności - wykreślacie analizą?

Biura składają zerówki dopóki kasa za usługi wpływa na konto. Potem odczekają 2-3-4 miesiące i albo same składają VAT -Z albo wypowiadają pełnomocnictwo.

Rozmawiałam kiedyś z biurem, któremu nie przyszło do głowy żeby wypowiedzieć umowę i składali deklaracje  ^_^

Mam też sytuacje, gdzie deklaracje podpisuje prezes, a deklaracje zerowe są składane przez kilka lat. :glare:

21 lis 2012, 13:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
W VIES jest raport " Raport o aktywnych podatnikach, którzy nie dokonują transakcji ww."
może on coś da?żeby pozbyć się tych co nie dokonują transakcji a mają aktywność?

21 lis 2012, 17:51
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
cpysia                    

" Raport o aktywnych podatnikach, którzy nie dokonują transakcji ww."

Pokazuje WNT za dwa sąsiednie kwartały.

21 lis 2012, 18:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 51  Następna strona