Teraz jest 06 wrz 2025, 18:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post Re: VIES
losos2010                    

W celu wykreślania z VAT-UE co miesiąc robię z Poltaxu "raport o aktywnościach VIES wytypowanych do zamknięcia" . Problem jest jednak taki, że wyrzuca również podatników zwolnionych lub zawieszonych, a zarejestrowanych do VAT-UE. Wiadomo, że ich nie wykreślę. Tym sposobem co miesiąc na raporcie są te same podmioty,a raport jest coraz dłuższy. Macie jakieś pomysły co z tym zrobić?

jeśli jesteś osobą kontaktową a VIES nie jest w OB - nie powinnaś tego robić

15 lis 2012, 22:45
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
niestety VIES mamy w OB

16 lis 2012, 07:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
u nas VIES też w OB

16 lis 2012, 08:22
Zaawansowany

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
a ja mam pytanie co do takiej sytuacji
Podatnik VAT czynny i VATUE składa VAT-R, że od 01.01.2012 będzie korzystał ze zwolnienia z VAT.
W systemie został zamknięty obowiązek VAT, ale VAT UE pozostał.
Jak to powinno być prawidłowo zrobione? Czy podatnik powinien się na VAT-R określić czy zostaje do samych nabyć lub usług jako UE, czy pozostawić obowiązek UE taki jakim był?

16 lis 2012, 13:54
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Keniacz                    

Podatnik VAT czynny i VATUE składa VAT-R, że od 01.01.2012 będzie korzystał ze zwolnienia z VAT.
Jak to powinno być prawidłowo zrobione? Czy podatnik powinien się na VAT-R określić czy zostaje do samych nabyć lub usług jako UE, czy pozostawić obowiązek UE taki jakim był?

dobre pytanie. u nas nic z VIES nie robią i aktywność cały czas "wisi"

16 lis 2012, 14:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Do wszystkich zawieszonych, lub którzy powrócili do zwolnienia - tych którzy wychodza na raporcie do wykreślenia- wysyłam wezwanie do wskazania czy nie byli zobowiązani do zgłoszenia zaprzestania wykonywania WNT, WDT itd  zgodnie zart. 97 ust. 13 ustawy o VAT, jeśli tak wzywam ich do złożenia aktualizacji. I muszę powiedzieć, że zgłaszają zakończenie.  Podobnie zamierzam robić z zarejestrowanymi, a nie dokonującymi transakcji... ale to z czasem, bo czasu nie ma a jest ich multum. Treść wezwania moge podesłać na PRIV jak ktoś bardzo chce.

16 lis 2012, 15:33
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Mam pytanko, z innej beczki
w przypadku rozbieżniści PL a UE robicie czynności sprawdzające? to spisujecie protokół? czy tylko składają oświadczenia?
jeżeli Podatnik zmienił właściwość a na raportach widzicie rozbieżności za wcześniejsze okresy to piszecie zapytanie do poprzednich US?

16 lis 2012, 16:37
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
losos2010                    

Keniacz                    

dobre pytanie. u nas nic z VIES nie robią i aktywność cały czas "wisi"

Bardzo niebezpieczna sytuacja! Co zrobicie jak dostaniecie SCAC za okres w którym był nieczynnym podatnikiem VAT, wisiał na VIES, rzekomo dokonał WNT na 20 000 000,00 zł (wartość komunikatów), a w siedzibie nie ma po nim śladu? Nie chcę być w Waszej skórze!

16 lis 2012, 16:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Podatnicy nie podlegający obowiązkowi vat czynny mogą przecież dokonywać wnt, fakt że musieli by złożyć aktualizacje zaznaczając poz 60 w VAT-R, bo na ten moment mają otwarty VIES dla WDT,WNT, usług.  Problem się zrobi jeśli dokonaja WDT.
Zastanawiam sie jak to rozwiązać, wezwanie które proponuje akhir to dobry pomysł

Mam pytanko, z innej beczki
w przypadku rozbieżniści PL a UE robicie czynności sprawdzające? to spisujecie protokół? czy tylko składają oświadczenia?
jeżeli Podatnik zmienił właściwość a na raportach widzicie rozbieżności za wcześniejsze okresy to piszecie zapytanie do poprzednich US?

16 lis 2012, 17:06
Zaawansowany

POSTY        46
.
cpysia                    

ja robie notatki z czynności sprawdzających, do których załączam oświadczenia ksera faktur itp. Zapytań do innych us nie wysyłam, zajmuje się w zasadzie bieżącymi rozbieżnościami.

cpysia                    

Podatnicy nie podlegający obowiązkowi vat czynny mogą przecież dokonywać wnt, fakt że musieli by złożyć aktualizacje zaznaczając poz 60 w VAT-R, bo na ten moment mają otwarty VIES dla WDT,WNT, usług.  Problem się zrobi jeśli dokonaja WDT.
Zastanawiam sie jak to rozwiązać, wezwanie które proponuje akhir to dobry pomysł

Ja chyba podzwonie do tych co mam kontakt i niech zamykają te obowiązki a jak chcą być UE to niech się aktualizują tylko do nabyć lub usług. No chyba że ich wykreślać z VATUE za 6 niezłożonych VAT-7 :D

16 lis 2012, 17:46
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
Obecnie nie ma rozróżnienia nabycia, dostawy, usługi, wsio jest pod jedną pozycją VAT-R. Zwolnionych z VAT i zawieszonych  też nie wykreślisz z UE za brak deklaracji, bo nie mają obowiązku ich składać. Pomysł z telefonem wporzo :P

16 lis 2012, 17:53
Zaawansowany

POSTY        46
akhir                    

Obecnie nie ma rozróżnienia nabycia, dostawy, usługi, wsio jest pod jedną pozycją VAT-R.

no jeżeli jest podatnikiem zwolnionym z VAT to jest rozróżnienie.
poz. 60 w VAT-R - rejestracja do wnt
poz. 61 w VAT-R - rejestracja do świadczenia/nabyć usług

a co do wykreślenia za brak deklaracji to wiem ;) żartowałem, ale to by było najlepsze :P

a jeżeli zwolnienie z vat było od 01.01.2012 to z jaką datą im kazać zgłosić zaprzestanie w VATUE? z bieżącą czy wstecz?

16 lis 2012, 17:57
Znawca
Własny awatar

POSTY        134
Zawsze nie z wcześniejszą niż z dnia zgłoszenia, ewentualnie 7 dni wstecz.

16 lis 2012, 18:56
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Keniacz                    

.
cpysia                    

Zapytań do innych us nie wysyłam, zajmuje się w zasadzie bieżącymi rozbieżnościami.

Zapytań nie wysyłam. Jak mała kwota to w uwagach piszę sobie (żeby nie wpaść za jakiś czas w panikę jak wszystko na czerwono) słowo "migracja".
A jak duże (tzn. setki tys.) to się cofam...
Wiem, że w 99% USów VIES to kula u nogi i rzeczywiście ci ludzie nie mają po prostu czasu to zrobić.
Choć przyznam, że trafiają się też takie USy jak mój i też to leży.
Taki nadzór...  <_<

17 lis 2012, 09:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 ... 51  Następna strona