Dlaczego miał złożyć VAT-UE? Informacja przecież nie wejdzie do systemu? Jaki jest tego cel. Definicja podatnika dla określenia miejsca świadczenia jest określona w art.28 Wystarczy że dwa podmioty prowadzą działalność dla zastosowania NP.
Jeśli wystąpi obowiązek złożenia VAT-UE to podatnik zawsze musi go złożyć- niezależnie od tego czy da się wprowadzić do Vies ,czy nie. U nas na szkoleniach kazali w IS założyć osobną teczkę na takich podatników a informację, że VAT-UE została złożona wpisać w uwagi w VIES.
09 lis 2012, 06:40
Re: VIES
losos2010
Mlecz
Dlaczego miał złożyć VAT-UE? Informacja przecież nie wejdzie do systemu? Jaki jest tego cel. Definicja podatnika dla określenia miejsca świadczenia jest określona w art.28 Wystarczy że dwa podmioty prowadzą działalność dla zastosowania NP.
Jeśli wystąpi obowiązek złożenia VAT-UE to podatnik zawsze musi go złożyć- niezależnie od tego czy da się wprowadzić do Vies ,czy nie. U nas na szkoleniach kazali w IS założyć osobną teczkę na takich podatników a informację, że VAT-UE została złożona wpisać w uwagi w VIES.
vat-ue skałada podatnik zarejestrowany do VIES; Podatnicy, o których mowa w art. 15, zarejestrowani jako podatnicy VAT UE, są obowiązani składać w urzędzie skarbowym zbiorcze informacje o...
09 lis 2012, 06:52
Złożenie VAT-UE ma sens jeżeli następuje wymiana informacji, czyli wtedy kiedy podatnik jest aktywny i to co wykazał w VAT-UE będzie stanowiło dla innego państwa informację do wykorzystania. Składanie VAT-UE tylko po to żeby leżało w teczce jest bez celowe.
09 lis 2012, 07:21
losos2010
Widać my jedną izbę mamy Ciekawi mnie jak wprowadzić to w uwagi jak podatnik nie został zarejestrowany do VIES? U mnie jak nie jest zarejestrowany do pojawia się przy próbie wejścia komunikat, że "podatnik nie został uprawniony do... " i koniec zabawy.
09 lis 2012, 07:22
Mlecz
Złożenie VAT-UE ma sens jeżeli następuje wymiana informacji, czyli wtedy kiedy podatnik jest aktywny i to co wykazał w VAT-UE będzie stanowiło dla innego państwa informację do wykorzystania. Składanie VAT-UE tylko po to żeby leżało w teczce jest bez celowe.
No pewnie. Ma obowiązek złożyć, ale nie składa bo Ty nie możesz wprowadzić. Bez przesady.
09 lis 2012, 08:37
art.100 Podatnicyo których mowa w art. 15, zarejestrowani jako podatnikcy VAT-UE, są obowiązani składać w urzędzie skarbowym zbiorcze informacje o dokonanych: 1)... 2)... itd. zwane dalej informacjami podsumowującymi. W przedstawionej powyżej sytuacji podatnik NIE BYŁ ZAREJESTROWANY.
09 lis 2012, 09:14
Jeżeli podatnik ma obowiązek wykazania jakiejś transakcji to musi złożyć inf. pods. VAT-UE i zarejestrować się do UE (nawet wstecz - Izba mówi, że wtedy jest to dopuszczalne), a jeżeli nie musi to nic nie składa i się nie rejestruje. Nie wiem jak powinno być w omawianym przez Was przypadku bo się nie zagłębiałam ale moim zdaniem składanie inf. pods. VAT-UE powinno iść w parze z rejestracją do VAT-UE.
A odnoście trzymania niewprowadzonych inf. VAT-UE w osobnych teczkach, to rzeczywiście służą one do wymiany informacji m-dzy krajami, więc jeżeli któryś z takich podatników okaże się "oszustem" to może potem ktoś zarzucić, że polski organ podatkowy zataił informacje.
09 lis 2012, 09:26
novi
Jeżeli podatnik ma obowiązek wykazania jakiejś transakcji to musi złożyć inf. pods. VAT-UE i zarejestrować się do UE (nawet wstecz - Izba mówi, że wtedy jest to dopuszczalne), a jeżeli nie musi to nic nie składa i się nie rejestruje. Nie wiem jak powinno być w omawianym przez Was przypadku bo się nie zagłębiałam :P ale moim zdaniem składanie inf. pods. VAT-UE powinno iść w parze z rejestracją do VAT-UE.
A nasza IS zabrania wstecz rejestrować. Tylko nie wiem, czy do końca rozumieją o co w wymianach chodzi. W sumie to na szkoleniu usłyszałem, że jak inny kraj nie wykaże WDT to u naszego podatnika nigdy nie ma WNT
09 lis 2012, 09:44
No to u nas odwrotnie, jeżeli dokonał WNT, którego nie wykazał, to musi złożyć VAT-UE i zarejestrować się wstecz żeby można było ten VAT-UE wprowadzić i wykazać transakcje. chociaż...patrząc z drugiej strony...przecież kraje UE nie widzą naszych nabyć więc wszystko jedno czy wykaże czy nie... i tak w momencie dokonywania WDT przez tamtego zagranicznego podatnika nasz nie był aktywny i tamten nie miał prawa do stawki 0% więc tego WDT nie wykazuje... ale to wszystko bez sensu...
Ale generalnie nasza IS też zabrania rejestrować wstecz
09 lis 2012, 09:52
novi
No to u nas odwrotnie, jeżeli dokonał WNT, którego nie wykazał, to musi złożyć VAT-UE i zarejestrować się wstecz żeby można było ten VAT-UE wprowadzić i wykazać transakcje. chociaż...patrząc z drugiej strony...przecież kraje UE nie widzą naszych nabyć więc wszystko jedno czy wykaże czy nie... i tak w momencie dokonywania WDT przez tamtego zagranicznego podatnika nasz nie był aktywny i tamten nie miał prawa do stawki 0% więc tego WDT nie wykazuje... ale to wszystko bez sensu... ^_^
100% zgodności Niestety mam sytuacje, że nasz podatnik który nie jest zarejestrowany do VAT-UE przynosi fakturę na WNT stawka 0%. I co z tego, że tamten nie miał prawa jej zastosować jak mam małe kwoty np. 1000 EUR. Nawet SCAC nie mogę napisać.
09 lis 2012, 09:57
Ale tamten kraj widzi, że ich sprzedawca dokonał WDT na rzecz niezarejestrowanego podatnika i może go sobie weryfikować, chyba że jeszcze nie złożył VAT-UE Nasza IS (albo MF - nie pamiętam) pisała też, że jak transakcja wyczerpuje znamiona WDT to jest OK i nie odbiera to prawa do stosowania 0% a żeby to WDT wykazać to można się zarejestrować wstecz... i bądź tu mądry
09 lis 2012, 10:15
Nie można rejestrować wstecz. Jeżeli podatnik UE dokonał dostawy towarów na rzecz naszego podatnika nie aktywnego dla transakcji wewnątrzwspólnotowych to powinien wykazać na fakturze VAT (a Nasz podatnik ma tak czy inaczej WNT. Z tą różnicą że gdy jest podatnikiem VAT-UE złozył informację podsumowującą, a jak nie jest zarejestrowany to nie złoży VAT-UE tulko rozliczy WNT w deklaracji). Jeżeli podmiot UE wykazał dostawę na rzecz podatnika nie aktywnego system VIES wygeneruje rozliczenie i mozna wtedy w uwagach opisać dlaczego występuje rozbieżność pomiędzy deklaracją VAT i VAT-UE). Natomiast jeżeli Nasz podatnik wykazuje WDT to weryfikujemy czy jest to aktywny kontrhent UE poprzez sporządzenie własciwego raportu. W sytuacji gdyby wszyscy rejestrowali się wstecz taka weryfikacja nie miała by żadnego sensu. Miałam taką sprawę - kraj dostawy opodatkował transakcje stawką krajową, bo Nasz nie posiadał aktywności. VAT-UE składają tylko zarejestrowani podatnikcy VAT-UE
09 lis 2012, 12:53
Nie należy rejestrować wstecz, jak również wyrejestrowywać wstecz. WNT zawsze powstaje bez znaczenia czy posiada PL czy nie, i czy dostawca posiada numer VAT. Jeśli chodzi o usługi VAT-UE ma obowiązek złożyć, my ich wprawdzie nie wprowadzamy, ale jeśli wartości są znaczące należy SCAC spontanicznym poinformować administrację zagraniczną o transakcji.
09 lis 2012, 12:54
akhir
Nie należy rejestrować wstecz, jak również wyrejestrowywać wstecz.
Nie wiem czy to jest teraz technicznie możliwe.
akhir
WNT zawsze powstaje bez znaczenia czy posiada PL czy nie, i czy dostawca posiada numer VAT.
Podstawą opodatkowania w takiej sytuacji jest kwota należna sprzedawcy wykazana na fakturze łącznie z podatkiem. Podatek liczony jest tutaj od wartości brutto czyli jakby dwa razy opodatkowane.