Teraz jest 06 wrz 2025, 17:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 51  Następna strona
VIES 
Autor Treść postu
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Post Re: VIES
losos2010                    

fruwaj                    

Witam!
Czy u Was występuje również problem z weryfikacją kontrahentów z Danii? U mnie wyrzuca taki komunikat: "ERROR podczas wykonywania zapytania LI-9028: serwis nie jest dostępny".
Jeśli macie podobny problem to gdzie można zweryfikować dane historyczne?

juz prawie rok to trwa. teraz i tak źle nie ma, bo zapytania można zadawać.

Dzisiejsza inf z VIES: Nadal duńska administracja ma problemy techniczne z systemem VIES.Do czasu rozwiązania problemu aktywność duńskich numerów VAT można weryfikować na poniższej stronie administracji duńskiej:
https://www.skat.dk/front/appmanager/sk ... nfls=false

16 lip 2012, 17:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2010, 19:06

POSTY        72
Czy w VAT-UE podatnik jest obowiązany wykazywać świadczenie usług zw. z nieruchomościami (art.28e) dla podatnika od wartości dodanej, który podał numer VAT UE, pod którym jest zarejestrowany np. w DE?
Kiedy podatnik zagraniczny powinien zarejestrować się jako podatnik VAT w II US Warszawa-Śródmieście?

16 lip 2012, 20:07
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
Skarbanonim2                    

Czy w VAT-UE podatnik jest obowiązany wykazywać świadczenie usług zw. z nieruchomościami (art.28e) dla podatnika od wartości dodanej, który podał numer VAT UE, pod którym jest zarejestrowany np. w DE?
Kiedy podatnik zagraniczny powinien zarejestrować się jako podatnik VAT w II US Warszawa-Śródmieście?

nie powinien wykazywać usług do których nie ma zastosowania 28B

16 lip 2012, 20:09
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023
Skarbanonim2                    

Kiedy podatnik zagraniczny powinien zarejestrować się jako podatnik VAT w ...

... innym kraju członkowskim (generalnie):

W Unii Europejskiej obowiązuje zasada terytorialności. Dlatego podatek od świadczonej usługi lub dostarczanych towarów jest rozliczany w kraju, w którym znajduje się miejsce świadczenia usługi lub miejsce dostawy.
Najczęściej to nabywca rozlicza za nas VAT lub są limity wyznaczające granicę, powyżej której trzeba się zarejestrować. Jeśli nie ma takiej możliwości tzn. przerzucenia obowiązku opodatkowania na nabywcę lub nie ma określonego limitu, mamy obowiązek zarejestrować się w innym kraju UE od początku.
Każdy kraj doprecyzowuje kto i w jakiej sytuacji powinien się u niego zarejestrować dlatego dobrze jest poszukać tych informacji.
Generalnie jest tak, że rejestrujemy się w innym kraju (a podatnicy unijni u nas):
1) gdy nie ma siedziby w PL (DE, NL itd.) lub stałego miejsca prowadzenia działalności (tu jest różnie: w jednym kraju jest „siedziba” w innym „siedziba lub miejsce prowadzenia działalności”), a nabywca nie rozliczy VAT (podatek od wartości dodanej) , czasami są  tu podane jakieś limity obrotów, ale często brak jakichkolwiek limitów i to znaczy, że przed dokonaniem jakiej czynności opodatkowanej musimy sie zarejestrować; często są to np. usługi budowlane, konstrukcyjne, usługi reklamy, konsultantów, inżynierów, firm konsultingowych, prawników, księgowych
2) dokonują sprzedaży towarów ostatecznym konsumentom, której wartość w roku kalendarzowym lub w poprzednim roku kalendarzowym przekroczyła ... i tu jest pewna kwota w zależności od kraju,
3) nabywają towary w tym innym kraju  od dostawcy, który nie jest też podatnikiem w tym innym kraju, jeżeli wartość tego nabycia przekroczyła jakiś określony limit,
4) dokonuje dostaw opodatkowanych stawką 0% w danym kraju (np. na Cyprze) niezależnie od posiadania tam siedziby.

17 lip 2012, 19:29
Zaawansowany

REJESTRACJA09 mar 2010, 07:47

POSTY        90
Od 1 lipca br. obowiązują zmiany wprowadzone w rozporządzeniu wykonawczym z 4 kwietnia 2011 r. do ustawy o VAT. Nowelizacja jest spowodowana koniecznością dostosowania przepisów wykonawczych do zmian wprowadzonych przez ustawę z 9 czerwca 2011 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług, ustawy o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników oraz ustawy o transporcie drogowym, która również obowiązuje od 1 lipca br.
Zmiany dotyczą:
• stosowania stawki 0 proc. do dostawy na rzecz instytucji lub organów Unii Europejskiej, organizacji międzynarodowych, sił zbrojnych NATO, misji dyplomatycznych i konsularnych,
• zasad ustalania miejsca świadczenia, a tym samym opodatkowania usług transportowych,
• zwolnienia z VAT dla transakcji w zakresie obrotu udziałami w spółkach posiadających osobowość prawną i w spółkach nieposiadających osobowości prawnej oraz innych podmiotach posiadających osobowość prawną,
• zwolnienia z VAT dla usług w zakresie opieki nad dziećmi i młodzieżą.

Uprawnione podmioty będą mogły skorzystać z preferencyjnej stawki 0 proc. przy zakupie towarów i usług w kraju (Polska), gdy przekażą dokonującemu dostawy towarów lub świadczącemu usługi:
■ świadectwo, którego wzór znajduje się w załączniku II do rozporządzenia nr 282/2011, wypełnione odpowiednio na potrzeby podatku i potwierdzone przez właściwe władze państwa, na terytorium którego podmioty te posiadają siedzibę lub przedstawicielstwo, oraz
■ zamówienie dotyczące towarów lub usług (wraz z ich specyfikacją), wskazanych w przekazanym świadectwie.

http://ksiegowosc.gazetaprawna.pl/dzial ... _vat.html#

23 lip 2012, 10:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
Witam!

Mam pytanko o wasze postępowanie dotyczące AR-VATUE w przypadku jednego z pytań:

- Właściciel (w przypadku spółki również współwłaściciel/wspólnik, jedyna osoba upoważniona do  jej reprezentacji) jest już znany urzędowi jako niewiarygodny (np.: posiada zaległości podatkowe lub prowadzone jest wobec niego postepowanie egzekucyjne).

kiedy zaznaczanie TAK - tylko kiedy są jakieś zaległości podatkowe czy też jeżeli zaległości z tytułu mandatów i innych w egzekucji itp itd.

pozdrawiam

16 sie 2012, 12:22
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2010, 13:18

POSTY        160
Ja zaznaczam "tak" kiedy posiadam jakiekolwiek negatywne informacje o właścicielu/wspólniku. W większości przypadków są to zaległości w podatkach, ale są też osoby, które miały własną działalność lub były wspólnikami innych spółek np wykreślonych z vat z powodu nieskładania deklaracji.

Niektóre pozycje czasami trochę trzeba naciągać jeżeli wiem, że to jest podmiot podwyższonego ryzyka, ale nie wychodzi mi to z punktacji.

Jak np podchodzicie do sprawy rachunku bankowego? W arkuszu jest mowa tylko o rachunku zagranicznym, a przecież są podmioty, które w ogóle nie zgłaszają rachunku a powinny. U mnie takie podmioty często mają też inne pozycje na "tak" ale jako ryzykowne nie wychodzą. Gdybym traktowała pytania dosłownie to podatników podwyższonego ryzyka byłoby za mało żeby był sens przeprowadzać taką analizę.. ^_^

16 sie 2012, 13:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
u nas raczej wprost odpowiadamy, jak nie ma zgłoszonych wcale rachunków to i nie dotyczy go pytanie o zagraniczne rachunki.

Czyli jeżeli ma jakiekolwiek zaległości w egzekucji to też dajecie na TAK?

16 sie 2012, 14:51
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
A przy zdaniu "jedyny nr tel. to nr telefonu komórkowego" w przypadku osób fizycznych zaznaczacie "tak", bo ja tylko przy osobach prawnych. To normalne że os. fiz. mają tylko komórkę.

Zgodnie z zaleceniami IS, odpowiadając na pytania należy odnosić się do danej sytuacji, rodzaju podatnika i działalności jaką prowadzi. Tak jak przy pytaniu odnośnie wieku podatnika.

17 sie 2012, 07:17
Znawca
Własny awatar

POSTY        160
Mam jeszcze pytanie, czy u Was też poddaje się analizie podatników, którzy przeszli z innych US, czy tylko tych, którzy rejestrują się w Waszym US. U nas tak, ale chciałabym się upewnić że nie robimy niczego niepotrzebnie  ^_^

17 sie 2012, 07:20
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA14 lis 2010, 23:47

POSTY        34
novi                    

Mam jeszcze pytanie, czy u Was też poddaje się analizie podatników, którzy przeszli z innych US, czy tylko tych, którzy rejestrują się w Waszym US. U nas tak, ale chciałabym się upewnić że nie robimy niczego niepotrzebnie  ^_^

Tylko do rejestrujących w naszym U.S.

mango                    

novi                    

Z przeniesienia nie robimy.

A co robicie z CEIDG-3. Stare likwidacje działalności, których w ogóle nie ma systemie?

24 sie 2012, 20:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
Witam
Od niedawna zajmuje się VIES i mam kilka pytań
1. Sporządziłam "Raport z porównań w zakresie transakcji wew. pomiędzy dokumentami VIES i VAT a inf. z innych krajów" wskazując parametr "Błędna z VAT"
- Czym ten raport różni się od raportu z parametrem "nieokreślona"?
- Pojawiły mi się Podmioty z dużymi różnicami i nie wiem jak ich teraz pisemnie wezwać, nie wiem jaką  podstawę zastosować i co napisać w wezwaniu?
- Jeśli wzywacie tel to czy sporządzacie adnotacje słuzbową?
2. Jak mogę sprawdzić czy moi Podatnicy prawidłowo wykazują import usług?
3. Jak mogę sprawdzić czy moi Podatnicy wykazują świadczone usługi dla których Podatnikiem jest      nabywca?
4. Jak sprawdzacie czy Podatnicy nie przekroczyli limitu wnt i wdt do składania kwartalnych informacji podsumowujących?
5. Dostaje jakieś informacje spontaniczne o zwrotach i unieważnionych nr z UE. Czy wy coś robicie?
6. Mam Podatników,którzy są zwolnieni z Vat, ale mają PL w  VAT-R oświadczyli że będą świadczyć uslugi według art 28 b, ale nie składają VAT-UE. Prawdpodobnie świadczą usługi budowlane, czyli nie powinni mieć PL. Jak się ich pozbyć? Czy wzywać pisemnie? Alez jaką podstawą? i co napisać w wezwaniu?
7. Podatnicy mogą zawiesić działalność na 2lata, nie mają obowiązku skłądania VAT-7. Zostawiacie ich? Czy wzywacie żeby sie zrezygnowali z PL?
8. Jak wyszukać Podatników którzy mają PL, a nie składają VA7 ? Macie jakieś raporty? Czy można raport sporządzić w VIES?

04 paź 2012, 17:17
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2009, 22:47

POSTY        15
Witam
Od niedawna zajmuje się VIES i mam kilka pytań
1. Sporządziłam "Raport z porównań w zakresie transakcji wew. pomiędzy dokumentami VIES i VAT a inf. z innych krajów" wskazując parametr "Błędna z VAT"
- Czym ten raport różni się od raportu z parametrem "nieokreślona"?
- Pojawiły mi się Podmioty z dużymi różnicami i nie wiem jak ich teraz pisemnie wezwać, nie wiem jaką  podstawę zastosować i co napisać w wezwaniu?
- Jeśli wzywacie tel to czy sporządzacie adnotacje słuzbową?
2. Jak mogę sprawdzić czy moi Podatnicy prawidłowo wykazują import usług?
3. Jak mogę sprawdzić czy moi Podatnicy wykazują świadczone usługi dla których Podatnikiem jest      nabywca?
4. Jak sprawdzacie czy Podatnicy nie przekroczyli limitu wnt i wdt do składania kwartalnych informacji podsumowujących?
5. Dostaje jakieś informacje spontaniczne o zwrotach i unieważnionych nr z UE. Czy wy coś robicie?
6. Mam Podatników,którzy są zwolnieni z Vat, ale mają PL w  VAT-R oświadczyli że będą świadczyć uslugi według art 28 b, ale nie składają VAT-UE. Prawdpodobnie świadczą usługi budowlane, czyli nie powinni mieć PL. Jak się ich pozbyć? Czy wzywać pisemnie? Alez jaką podstawą? i co napisać w wezwaniu?
7. Podatnicy mogą zawiesić działalność na 2lata, nie mają obowiązku skłądania VAT-7. Zostawiacie ich? Czy wzywacie żeby sie zrezygnowali z PL?
8. Jak wyszukać Podatników którzy mają PL, a nie składają VA7 ? Macie jakieś raporty? Czy można raport sporządzić w VIES?
ad1 raport błędna z VAT dot. sytuacji gdy za dany okres rozliczeniowy występują dwa dokumenty tzn. informacja podsumowująca i deklaracja VAT czyli porównuje wartości zadeklarowane przez podatnika w dwóch różnych dokumentach
raport ze statusem nieokreślona wskazuje na brak jednego z dokumentów tzn. brak deklaracji VAT-7 lub VAT-UE
co do wezwań chętnie użyczę wzory zapraszam na priva
co do sposobu postępowania w zakresie wyjaśniania raportów postępujemy zgodnie z zarządzeniem wewnętrznym chętnie uzyczę:-)
ad.2 import usług analiza raportu vies porównujacego kwoty z deklaracji vat oraz komunikatów UE ostatnia strona raportu niezgodności w nabyciach
ad.3 w jakim celu ?, nie ma możliwości weryfikacji bo tego typu dane nie są gromadzone w systemie VIES, są wykazywane tylko w deklaracji VAT-7
ad. 4 uśmiech do informatyka który bez problemu napisze skrypt (numery poz. z deklaracji vat netto wnt plus kwota ) alternatywnie metoda na piechotę (nie zalecana:-)
ad.5a propos unieważnienia tak robimy sprawdzamy czy z w/w podatnikami dokonywali transakcji podatnicy będący w we właściwości US , porównanie dwóch baz danych , czynnych podatników podatku VAT i bazy unieważnionych numerów, co do zwrotów odkąd jest VAT-refund odpuszczamy...
ad.6 zawsze tacy będą ale VAT-UE składamy tylko sytuacjach o których mówi ustawa , podatnik zwolniony nie składa deklaracji Vat zawsze będzie niezgodność bo czasami musi złozyć VAT-UE
ad. 7 zawieszony nie może zostać wykreślony bo nie miał obowiązku składania VAT-UE
ad.8 najlepiej raport z polataxu o nieaktywnych;-)
pozdrawiam

04 paź 2012, 21:02
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 maja 2010, 15:23

POSTY        54

LOKALIZACJAwa-wa
A co robicie z Podatnikami, którzy składają wnioski VAT-REFUND?
Czy przekazujecie ich do kontroli?
Czy sprawdzacie jakoś czy wykazali zwrot podatku jako osiągnięty przychód?

05 paź 2012, 16:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 702 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 51  Następna strona