Teraz jest 11 wrz 2025, 20:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA15 gru 2011, 20:47

POSTY        186
Post Re: Gimnastyka umysłu
Hmm, przede wszystkim w matrycach Ravena (tj. 3x3) zależności są zawsze poziome (czasem oprócz tego są też pionowe, ale poziome są zawsze). Poza tym zależności mogą być bardzo różne: czasem jest a+b=c (a - pierwszy obrazek, b - drugi obrazek, c - trzeci obrazek, POZIOMO), np. na 1. obrazku kreska pozioma, na 2. pionowa, a na trzecim "suma" czyli +, czasem na kolejnych obrazkach przybywa lub ubywa jakiś element. Tutaj zawsze trzeba przeanalizować 2 wiersze i znaleźć wspólną zasadę i potem zastosować ją w trzecim rzędzie.
A w analogiach obrazkowych zależności mogą być zarówno poziomo jak i pionowo. Z reguły jest tak, że te obrazki między którymi jest zależność są podobne do siebie i zarazem bardzo różne od tej drugiej pary. I tu z reguły elementy jakoś się przekręcają, zamieniają kolejnością (jeżeli obrazki są wieloelementowe). Tak naprawdę zależności powinny być prostsze niż w Ravenach, bo na 2 obrazkach trudniej je wychwycić. Nie jest jednak tak, że są jakieś zależności, które występują tylko w Ravenach albo tylko w analogiach (no może poza sumowaniem, bo tego się na 2 obrazkach w analogiach nie da pokazać  ;) )
Kurczę, domyślam się, że te moje wyjaśnienia nie są najprostsze. Tak naprawdę różnica między jednym a drugim jest dosyć subtelna. Trudno to wytłumaczyć, jeżeli ktoś zupełnie nie "czai bazy". Najważniejsze żeby w analogiach nie szukać zależności między wszystkimi czterema elementami, tylko podzielić je na pary. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam.

20 wrz 2012, 18:57
Specjalista

REJESTRACJA03 wrz 2012, 21:08

POSTY        329
Dzięki. Czaję bazę :) Przeglądałam Raveny i myślę, że są bardziej zrozumiałe niż analogie obrazkowe. Na egzaminie są obydwa rodzaje( Raveny i analogie obrazkowe)?, oprócz zadań i skojarzeń ;)

20 wrz 2012, 19:41
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
Edytko, a może dasz radę coś narysować dla przykładu w wolnym czasie (jakąś analogię obrazkową,wieloelementową podobną jak na egzaminie) z wytłumaczeniem zależności.

20 wrz 2012, 20:32
Zaawansowany

REJESTRACJA23 lis 2010, 07:51

POSTY        64
Nie tak dawno temu wrzucałam na oba wątki przykład 2x2 :) obrazek jest na stronie 470 tego wątku.

Jak znajdę chwilę czasu i jakiś w miarę dobry programik to spróbuję zrobić jeszcze kilka przykładów. Ten jest dość prosty, ale chwilę mi jego wykonanie zajęło - a do tego trzeba było jeszcze odpowiedzi wymyslić i to tak, żeby chociaż jedna poza prawidłową była w miarę prawdopodobna przy pobieznej analizie. Niestety, najbliższy wolny termin przewiduję gdzieś pod koniec października :/

21 wrz 2012, 08:44
Znawca

POSTY        186
Pogrzebałam trochę w necie i... kurczę, niewiele tego jest. Udało mi się jednak znaleźć takie coś:
http://www.smart-kit.com/s762/orange-bo ... l-analogy/ (postaram się załączyć ten obrazek, ale nie wiem czy wyjdzie). Na tej stronie powinno być więcej takich analogii, ale jakoś nie mogę ich znaleźć  :blink:
Najciekawsze jest to, że ta strona jest chyba z założenia dla dzieci, a ta analogia wcale taka prosta nie jest  :unsure:
Poza tym znalazłam jeszcze to:
http://courses.cs.vt.edu/cs2104/Fall201 ... logies.pdf
Tu trzeba czytać polecenia, bo nie w każdym przypadku jest to klasyczna analogia, ale też warte uwagi.
Update: a dla tych, którzy zupełnie nie "czają bazy", na zachętę takie coś:
http://www.education.com/study-help/art ... cises-set/ :D

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano 22 wrz 2012, 08:13 przez edyta850, łącznie edytowano 1 raz

22 wrz 2012, 08:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 lip 2012, 07:07

POSTY        36
Jak dla mnie odp.nr 1

22 wrz 2012, 20:09
Zaawansowany

REJESTRACJA18 sty 2010, 19:20

POSTY        46
Przy założeniu A:B jak C:D również stawiam na odp. nr 1

23 wrz 2012, 07:57
Znawca

POSTY        186
Oczywiście odp. 1 jest prawidłowa.   :brawa:
Właściwie nie spodziewałam się, że będziecie odpowiadać, wrzuciłam to tak po prostu, "dla przykładu".
Ewa, niestety musisz sama znaleźć który obrazek do którego porównywać. Tak jak napisałam, w analogiach relacje są czasem poziome, a czasem pionowe (tu akurat pionu nie ma, więc w pewnym sensie było łatwiej) i jak się zacznie porównywać nie te obrazki to, że tak powiem, "umarł w butach".

23 wrz 2012, 10:39
Znawca

POSTY        186
Udało mi się przerysować jedną z analogii obrazkowych, które miałam w materiałach na kursie (być może była już kiedyś w tym wątku, przyznaję się że nie zdołałam wszystkiego przejrzeć).
Ponieważ była rysowana w zwyczajnym paincie, więc proszę się nie czepiać niewielkich różnic w wielkości lub wysokości poszczególnych elementów :)

25 wrz 2012, 11:14
Znawca

REJESTRACJA30 sty 2012, 20:12

POSTY        272
edyta850                    

Udało mi się przerysować jedną z analogii obrazkowych, które miałam w materiałach na kursie (być może była już kiedyś w tym wątku, przyznaję się że nie zdołałam wszystkiego przejrzeć).
Ponieważ była rysowana w zwyczajnym paincie, więc proszę się nie czepiać niewielkich różnic w wielkości lub wysokości poszczególnych elementów :)

To się nazywa poświęcenie :)
Jak dla mnie to odpowiedź
c

25 wrz 2012, 11:35
Amator

REJESTRACJA14 wrz 2011, 06:36

POSTY        16
edyta850                    

Stawiam na C

25 wrz 2012, 11:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA09 lip 2012, 07:07

POSTY        36
Dla mnie C

25 wrz 2012, 12:35
Zaawansowany

REJESTRACJA18 sty 2010, 19:20

POSTY        46
Popieram przedmówców i stawiam na odp. c

25 wrz 2012, 12:37
Znawca

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
W załączeniu Raveny, które zmajstrowałem. Mogą wydawać się banalne (zrobienie bardziej wymagającego w zwykłym edytorze tekstu wymagałoby o wiele więcej czasu i cierpliwości), ale najważniejsza jest zasada, na egzaminie było kilka matryc tego typu, tylko oczywiście ilość elementów była większa. Plik w formacie OpenOffice

26 wrz 2012, 08:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 402, 403, 404, 405, 406, 407, 408 ... 793  Następna strona