OK, nie wiem na czym polega ta niemożność pobrania pliku, w końcu to zwykły Word 2003, ale macie
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
04 wrz 2012, 07:57
Re: Gimnastyka umysłu
200 osób... cóż poczucie humoru nie opuszcza Rady Ministrów. Dla tych, którzy się jednak zdecydują w przyszłym roku, załączam prezentację ze słówkami. Moim zdaniem łatwiej je zapamiętać klikając slajdy. Możecie ją uzupełniać o nowe propozycje. Pozdrawiam i powodzenia.
06 wrz 2012, 19:45
naczelnik70
200 osób... cóż poczucie humoru nie opuszcza Rady Ministrów. Dla tych, którzy się jednak zdecydują w przyszłym roku, załączam prezentację ze słówkami. Moim zdaniem łatwiej je zapamiętać klikając slajdy. Możecie ją uzupełniać o nowe propozycje. Pozdrawiam i powodzenia.
Super dzięki
06 wrz 2012, 19:52
Naczelnik70 skąd pochodzi ta świetna prezentacja? Wielkie dzięki
06 wrz 2012, 21:11
NACZELNIK70-dziekujemy. Mam prośbę czy masz jakieś zadania tabelkowe, tekstowe, które występują na egzaminie na urzednika?, jeśli tak proszę o nadesłanie na adres malgorzata217@interia.pl, z góry dziękuje, chyba że tutaj na gimnastyce umysłu prześlesz. Pozdrawiam
07 wrz 2012, 07:58
NACZELNIK70-dziekuję za analogie. Mam prośbę czy masz jakieś zadania tabelkowe, tekstowe, które występują na egzaminie na urzednika?, jeśli tak proszę o nadesłanie na adres maila: wawa12421@wp.pl Z góry dziękuję. Pozdrawiam
07 wrz 2012, 09:08
Przykładowe tabelki występujące na egzaminie można odszukać w tym temacie.
07 wrz 2012, 10:25
Może pamięta ktoś z Was nowe analogie z egzaminu 2012r? Będę wdzięczna za udostępnienie
08 wrz 2012, 11:00
Witam wszystkich, mam ogromną prośbę jeśli ktoś może mi pomóc z rozwiązaniem zadania z rachunkowości. Wiem, że nie jest ono w żaden sposób związane z tymi jakie są na egzaminie na USC ale nie mam do kogo za bardzo się zwrócić. Nie wiem jak jak to w ogóle ugryźć. Nie wiem, jak wstawić załącznik, dlatego wklejam treść:
Zadanie 1 Spółka z o.o. „Delta” prowadząca działalność wytwórczą posiadała na dzień 31. 12. 2011 r. następujące środki gospodarcze i źródła ich pochodzenia: 1. niewypłacone wynagrodzenia za miesiąc grudzień 5 000,- 2. środki pieniężne na rachunkach bankowych 27 000,- 3. maszyny produkcyjne 3 000,- 4. krótkoterminowy kredyt bankowy 15 000,- 5. produkty gotowe 22 000,- 6. grunty własne 80 000,-
zamiennik dodania pliku: 7. zadłużenie wobec spółki cywilnej „A” z tytułu zakupionych materiałów 1 000,- 8. równowartość ustalonego, a nie odprowadzonego do budżetu podatku dochodowego od osób fizycznych 2 000,- 9. produkcję w toku 4 500,- 10. obligacje spółki „B” z terminem wykupu 8 miesięcy 4 000,- 11. samochód ciężarowy 9 000,- 12. akcje Spółki Akcyjnej „C” z przeznaczeniem na lokatę długoterminową 12 500,- 1. gotówkę w kasie 5 300,- 2. 3-letnie obligacje Skarbu Państwa 2 500,- 3. wypłacone pracownikom , lecz nie rozliczone zaliczki na zakup materiałów 500,- 4. należności od zakładu ubezpieczeń z tytułu przyznanego odszkodowania za szkody losowe 700,- 5. oprogramowanie komputerowe 600,- 6. znak firmy 6 000,- 7. otrzymana pożyczka od spółki z o.o. „D” z terminem spłaty za 6 miesięcy 3 000,- 8. należności od odbiorcy „E” za sprzedane wyroby gotowe 6 800,- (termin spłaty przypada za 7 dni) 13. materiały produkcyjne 7 500,- 14. komputery 7 000,- 15. czek gotówkowy otrzymany od odbiorcy „F” 700,- 16. budynek produkcyjny 27 000,- 17. wartość firmy 3 400,- 18. kredyt zaciągnięty na okres 2 lat 10 000,-
Zadania do wykonania: 1) Ustalić wartość poszczególnych pozycji środków gospodarczych oraz źródeł ich pochodzenia. 2) Ustalić brakujące źródła finansowania środków gospodarczych, wiedząc, że są one w całości finansowane kapitałem własnym, w skład którego wchodzi: a) kapitał zakładowy - stanowiący 80 % kapitałów własnych b) kapitał zapasowy - stanowiący 20 % kapitałów własnych 3) Sporządzić bilans na dzień 31.12.211 roku.
09 wrz 2012, 10:15
Mam pytanie ,czy na teście umiejętności były tez zadania tego typu: Znajdź końcówkę,która wraz z danymi ciągami liter tworzy sensowne wyrazy: np. BA- PRO- ZM- OB- WZ- WY-
Pozdrawiam
09 wrz 2012, 11:36
Witam, jak mogę edytować swój post?
_________________ Tak:
Załącznik:
edycja.JPG
Masz na to 30 min. od momentu wysłania go. Nadir
09 wrz 2012, 13:37
olusia
Mam pytanie ,czy na teście umiejętności były tez zadania tego typu: Znajdź końcówkę,która wraz z danymi ciągami liter tworzy sensowne wyrazy: np. BA- PRO- ZM- OB- WZ- WY-
Pozdrawiam :)
Nie, nie było.
09 wrz 2012, 13:57
olusia
Pozdrawiam :)
Na egzaminie od kilku lat są 3 rodzaje zadań: 1. raveny 2x2 (2 rzędy, 2 kolumny) 2. analogie słowne, które są tutaj wałkowane 3. sławetne tabelki
Podany przez Ciebie typ zadań był w gimnastyce umysłu często ćwiczony dla rozrywki i nabrania w prawy i oczywiście dla przyjemności.