Teraz jest 05 wrz 2025, 21:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 315 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona
Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia 
Autor Treść postu

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176
Post Pomoc publiczna - odroczenia, raty, umorzenia
Z dniem 26.10.2006 r. wchodzi w życie rozporządzenie Rady Ministrów z 19.09.2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczególnego sposobu obliczania wartości pomocy publicznej udzielanej w różnych formach ( Dz. U. nr 183 poz. 1355 ).
Nie miałem sposobności porównania nowych przepisów ze starymi ale wydaje mi się, że lepiej będzie wydać decyzje pomocowe do środy i ewentualnie poczekać na nową wersję programu "Raty". Chociaż ... zawsze zostaje możliwość odmowy udzielenia ulgi. Tylko trzeba jeszcze przekonać naczelnika.

21 paź 2006, 18:48
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:26

POSTY        118
Człowieku ! Nie ma się czego obawiać i panikować. Tak od razu odmawiać?! My nie mamy programu RATY, bo na terminalach nie da go się zainstalować. Natomiast bardzo dobrze radzimy sobie w Excelu, same opracowałyśmy sobie tabelki. Zresztą Excel nie tylko służy nam do obliczania EDB, ale także opłaty prolongacyjnej ( Poltax 2B nie nadaje się do jej wyliczania ) i harmonogramu spłaty rat oraz wielu innych rzeczy. Trochę tylko własnej inicjatywy. A tak od razu odmawiać ulgi ?!
Przede wszystkim wskazane przez Ciebie rozporządzenie jest długo oczekiwane przez nas, bowiem od pół roku Ministerstwo obiecało nam poprawkę, by EDB ( rozłożenie na raty i odroczenie zapłaty zaległości podatkowej ) liczyć od daty złożenia wniosku, a nie od terminu pierwotnego zaległości. W końcu to się stanie od przyszłego czwartku !!!

21 paź 2006, 21:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95

Zresztą Excel nie tylko służy nam do obliczania EDB, ale także opłaty prolongacyjnej <!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->( Poltax 2B nie nadaje się do jej wyliczania )<!--colorc--></span><!--/colorc-->

A to ciekawe - można wiedzieć dlaczego?

22 paź 2006, 08:07
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 10:46

POSTY        1
Czy zapis "Stopę referencyjną wyrażoną w ułamku dziesiętnym" interpretować należy jako ułamek? np. 5% zapisujemy jako 0,05 ?
:o

22 paź 2006, 11:02

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176

Człowieku ! Nie ma się czego obawiać i panikować. Tak od razu odmawiać?! My nie mamy programu RATY, bo na terminalach nie da go się zainstalować. Natomiast bardzo dobrze radzimy sobie w Excelu, same opracowałyśmy sobie tabelki. Zresztą Excel nie tylko służy nam do obliczania EDB, ale także opłaty prolongacyjnej ( Poltax 2B nie nadaje się do jej wyliczania ) i harmonogramu spłaty rat oraz wielu innych rzeczy. Trochę tylko własnej inicjatywy. A tak od razu odmawiać ulgi ?!
Przede wszystkim wskazane przez Ciebie rozporządzenie jest długo oczekiwane przez nas, bowiem od pół roku Ministerstwo obiecało nam poprawkę, by EDB ( rozłożenie na raty i odroczenie zapłaty zaległości podatkowej ) liczyć od daty złożenia wniosku, a nie od terminu pierwotnego zaległości. W końcu to się stanie od przyszłego czwartku !!!

Wcale nie panikuję, chciałem tylko zwrócić uwagę na zmianę przepisów. Wiem, że nie wszyscy śledzą na bieżąco twórczość ( a czasem nawet "tfurczoźdź" ) parlamentu, R.M. czy MF-a. Nie znając treści rozporządzenia nie wiem czy zmiany ułatwią nam pracę czy wręcz przeciwnie.
A dzięki temu forum można uniknąć błędów skutkujących np. koniecznością zmiany decyzji. Sam skorzystałem na tym w ubiegłym roku gdy po jednym z postów ( najprawdopodobniej właśnie po Twoim ) dowiedziałem się o zmianie wysokości stopy referencyjnej ( Izba tą informację przysłała po dziesięciu dniach ).

22 paź 2006, 13:19
Znawca

POSTY        118
helvet, masz rację, musimy się nawzajem informować i pisać na forum wszystko to, czego się dowiemy, aby w porę ustrzec się przed jakąś wpadką w pracy. Przepraszam, jeżeli byłam zbyt surowa dla Twoich dobrych chęci.
ksu, pisząc o opłacie prolongacyjnej i Poltaxie 2B, miałam na myśli następującą rzecz, która aktualnie - ze względu na niezmieniającą się stopę naliczania opłaty prolongacyjnej - jest bez znaczenia, spokojnie można korzystać z Poltaxu 2B. Jednak gdy zdarza się, że od dnia złożenia wniosku o ulgę w spłacie zobowiązania podatkowego do dnia wydania pozytywnej decyzji zmienia się powyższa stopa, to nie radzę polegać na Poltaxie 2B. Przy wyliczaniu opłaty prolongacyjnej należy uwzględnić wyłącznie wysokość stopy na dzień wydania decyzji, a Poltax 2B wyliczyłby opłatę z uwzględnieniem wszystkich stawek od daty złożenia wniosku.
Misio, rzeczywiście jest tak jak piszesz.
To na razie, do następnego pisanego ! ;)

22 paź 2006, 19:23
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:20

POSTY        48

My nie mamy programu RATY, bo na terminalach nie da go się zainstalować. 7

Ktoś was robi w balona - RATY po instalacji na serwerze bardzo dobrze dają sobie radę z terminalami - łącznie z pobieraniem aktualnych notowań NBP. Może informatyk się leni???

22 paź 2006, 19:59
Znawca

POSTY        118
Problem w tym, że informatyk próbował to zrobić i nie udało mu się zainstalować na terminalu programu RATY, zamiast tego narobił sobie bałaganu trudnego potem do odkręcenia. A czy Wy macie tą aplikację na terminalach ?

22 paź 2006, 23:00
Znawca

POSTY        118
Jak w Waszych urzędach traktowana jest poniższa sytuacja:
Podatnik złożył wniosek o odroczenie zapłaty zaległości podatkowej i załóżmy odroczono mu termin zapłaty do dnia 16 października 2006 r. W odroczonym dniu jednak nie zapłacił zaległości, ale złożył wniosek o rozłożenie jej na raty. Czy dokonujemy wygaśnięcia decyzji o odroczeniu, czy też nie ? Jak liczymy odsetki za zwłokę, gdy rozstrzygnięcie sprawy w zakresie rat będzie pozytywne ?
Proszę odpiszcie. :unsure:

25 paź 2006, 19:27

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Archiwum ruszyło, więc może szczególnie nowi adepci przejrzą czasem dorobek starego forum w tym temacie, bo warto:
<a href="http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=242&sid=cad65ace5a9bbac48c38e0e0fa83810f" target="_blank">http://www.skarbowcy1.home.pl/index.php?na...c38e0e0fa83810f</a>

29 paź 2006, 10:49
Znawca

POSTY        118
Wyliczyłam przykładowo na podstawie nowych wzorów wartości EDB i jestem zaskoczona. Dla rozłożenia na raty i odroczenia zapłaty zaległości podatkowych z odsetkami wartość ta jest ujemna, a dla rozłożenia na raty podatku i odroczenia terminu jego płatności jest dodatnia?! Przyczyna pewnie tkwi w tym, że we wzorach dotyczących zaległości uwzględnia się nie stopę naliczania opłaty prolongacyjnej, a zaokrągloną do pełnego złotego kwotę opłaty prolongacyjnej dla poszczególnych rat czy dla samego odroczenia.

02 lis 2006, 06:54
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95

Wyliczyłam przykładowo na podstawie nowych wzorów wartości EDB i jestem zaskoczona. Dla rozłożenia na raty i odroczenia zapłaty zaległości podatkowych z odsetkami wartość ta jest ujemna, a dla rozłożenia na raty podatku i odroczenia terminu jego płatności jest dodatnia?! Przyczyna pewnie tkwi w tym, że we wzorach dotyczących zaległości uwzględnia się nie stopę naliczania opłaty prolongacyjnej, a zaokrągloną do pełnego złotego kwotę opłaty prolongacyjnej dla poszczególnych rat czy dla samego odroczenia.

Chyba powodem może być niewielka (aktualnie) różnica stóp (stawek) - referencyjnej i prolongacyjnej -standardowej: 5.56 a 5.50 oraz wspomniane zaokrąglenia.

Ale warto chyba liczyć EDB dla poszczególnych RAT-P*, a nie od razu dla raty płaconej przez podatnika. Powód? Jeżeli we wniosku podatnik prosi o rozłożenie zaległości i podatków to w płaconej racie może być część zaległości i część podatku. Ponieważ są różne wzory na EDB w podanych przypadkach to dla wpłacanej raty wartość EDB może być wyliczona tylko jako suma wyliczonych pomocy dla decyzji podrzędnych.

Nie w tym jest problem. Tkwi on w relacji sumy opłat prolongacyjnych danych RAT-P* z wyliczoną i zaokrągloną opłatą dla raty płaconej przez podatnika. Aby rachunkowo się zgadzało trzeba odpowiednio dodać lub odjąć grosze w opłatach prolongacyjnych decyzji podrzędnych.
Jeśli dodajemy grosze (czyli dociągamy rachunki w związku z zaokrągleniem w górę) to powiększamy opłatę prolongacyjną i efekt róznicy 5.56 a 5.50 jeszcze bardziej maleje a czasem pomoc wychodzi ujemna.

02 lis 2006, 08:17
Znawca

POSTY        118
Hej Łapka, a mogłabyś mi podać namiary na te wyjaśnienia, tj. data i sygnatura pisma ?

02 lis 2006, 15:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 315 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 23  Następna strona