Teraz jest 05 wrz 2025, 21:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
VAT-refund 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
Post VAT-refund
witam,
mam pytanko dotyczące informacji PTW KZ (03), czy też decyzji.
Jeżeli na urzędowe konto funkcyjne i konto pełnomocnika nie dotarła informacja PTW KZ, widać ją jedynie na aplikacji vat-refund (przeglądanie wiadomości) to czy można z konta funkcyjnego przesłać tę wiadomość do pełnomocnika "ręcznie" ?

Drugie pytanie to co robicie jak w ciągu 7 dni nie będzie potwierdzenia odbioru, wysyłacie pisemka? w jakiej treści ? i kolor czerwony tak może sobie wisieć? :P

pozdrawiam

03 lip 2012, 14:50
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post Re: VAT-refund
Keniacz                    

witam,
mam pytanko dotyczące informacji PTW KZ (03), czy też decyzji.
Jeżeli na urzędowe konto funkcyjne i konto pełnomocnika nie dotarła informacja PTW KZ, widać ją jedynie na aplikacji vat-refund (przeglądanie wiadomości) to czy można z konta funkcyjnego przesłać tę wiadomość do pełnomocnika "ręcznie" ?

Drugie pytanie to co robicie jak w ciągu 7 dni nie będzie potwierdzenia odbioru, wysyłacie pisemka? w jakiej treści ? i kolor czerwony tak może sobie wisieć? :P

pozdrawiam

Ad. 1 Jeśli wystąpi taka sytuacja (choć odkąd jest VAT-REFUND to mi się to nie zdarzyło) to należy przesłać ręcznie. Jedyna sytuacja wg mnie to błędny adres e-mail podany we wniosku, a wtedy jeśli wyślesz ręcznie to też Ci się wróci. No chyba, że znasz poprawny e-mail, lub taki zostanie Ci podany.
Ad.2 Co robić w przypadku przekroczenia terminu 7 dniowego masz dokładnie opisane w procedurze.

03 lip 2012, 21:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2012, 17:26

POSTY        46
ad 1) mail jest dobry bo jedna wiadomość dotarła a z drugą jakiś problem
ad 2) w procedurach dość oszczędnie opisane, że wysyłamy listownie, chodzi bardziej o praktyczne aspekty :)

04 lip 2012, 05:45
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA11 kwi 2007, 09:33

POSTY        2
Takie problemy należy zgłaszać do pomocy informatycznej MF. Pomoc dla VAT-Refund i VIES działa naprawdę bardzo sprawnie i szybko.

04 lip 2012, 10:33
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2013, 10:08

POSTY        2
Post VAT-refund
Mam problem. Od niedawna zajmuję się weryfikacją wniosków VAT-REF i w ogóle VATem. Oczywiście u mnie w US nikt nic nie wie, albo nie pamięta.
Wpłynął do mnie wniosek i dokonując weryfikacji wniosku stwierdziłam, że mój podatnik we wnioskowanym okresie zwrotu świadczył jedynie usługi poza terytorium kraju, i zastanawiam się czy mogę wysłać wniosek do kraju zwrotu.
Chodzi o punkt, czy podatnik we wnioskowanym okresie nie dokonywał wyłącznie dostawy towarów lub świadczenia usług zwolnionych od podatku od towarów i usług, poza transakcjami, do których stosuje się art. 86 ust. 9 ustawy o VAT. W procedurze napisano, że sprawdzenia dokonujemy poprzez wybranie pozycji sprzedaż zwolniona z podatku. Chodzi o poz. 10 (wcześniej 20)?

02 lis 2013, 16:43
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 cze 2018, 09:52

POSTY        3
Witajcie, mam pytanie dotyczące postanowienia o odrzuceniu wniosku VAT-REF, mam nadzieję, że znajdzie się dobra dusza i mi podpowie, a mianowicie muszę wystawić postanowienie o odrzuceniu wniosku, wniosek wysłany przez pełnomocnika, który ma pełnomocnictwo ogólne, czy takie postanowienie mogę wysłać tylko pełnomocnikowi elektronicznie czy muszę też podatnikowi czy może tylko podatnikowi listem tradycyjnym jak to jest w instrukcji.
Z góry dziękuję za odpowiedź

13 wrz 2018, 08:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]