ja zrobiłam zamknięcie i otwarcie w poniżej kapitał polski i kapitał zagraniczny
01 lip 2012, 10:20
Re: Gimnastyka umysłu
W tamtym roku dość szybko ustaliliśmy prawie wszytskie pytania. W 2010 r. było podobnie. W tym widzę ok 30. A reszta?:) Taki to był ten test niestety:( Róbcie tabelki, na gorąco, ile pamiętacie. Wspólnymi siłami coś wymyślimy. Za rok jak znalazł Treści nie pamiętam, bo była zagmatwana. I tej tabelki nie zrobiłam. To moje wypociny, które zapamiętałam. Klatka I Klatka II Klatka III W K W K W K Piętro I 1 Piętro II Piętro III 2 Piętro IV Razem 3
W - mieszkania własnościowe K - mieszkania komunalne
01 lip 2012, 11:09
Witam! Przypomniały mi się dwa pytania z dyscypliny finansów:
1. dotyczyło prawa Skarbu Panstwa do dochodzenia odszkodowania za naruszenie dyscypliny finansow-nie ma żadnych ograniczeń w tym zakresie 2. nie wszczyna się postępowania a wszczęte umorza z powodu znikomej szkodliwości czynu.
01 lip 2012, 11:48
caerbanog
Napisz proszę jak oznaczyłaś kolumny - bo to był klucz do wszystkiego. Wiersze rozumiem że : firma A, B ,C, D, Razem.
A kolumny: meble, komputery, suma
A co do mieszkań: pamiętam tylko ostatnią klatkę: na pierwszych trzech piętrach były same własnościowe albo komunalne (już nie mam pewności) a na IV p - odwrotnie.
Klatka I Klatka II Klatka III W K W K W K Piętro I 1 4 0 Piętro II 4 0 Piętro III 2 4 0 Piętro IV 0 4 Razem 3 12 4
I na koniec: czy ktoś znalazł jakąś informację o szczycie trójkąta weimarskiego? bo mnie się nie udało - ostatni szczyt o jakim można cokolwiek znaleźć, to ten z lutego ubiegłego roku i nie było o nim mowy o państwie palestyńskim
01 lip 2012, 12:44
nihiru
caerbanog
Napisz proszę jak oznaczyłaś kolumny - bo to był klucz do wszystkiego. Wiersze rozumiem że : firma A, B ,C, D, Razem.
A kolumny: meble, komputery, suma
A co do mieszkań: pamiętam tylko ostatnią klatkę: na pierwszych trzech piętrach były same własnościowe albo komunalne (już nie mam pewności) a na IV p - odwrotnie. Klatka I Klatka II Klatka III W K W K W K Piętro I 1 4 0 Piętro II 4 0 Piętro III 2 4 0 Piętro IV 0 4 Razem 3 12 4
I na koniec: czy ktoś znalazł jakąś informację o szczycie trójkąta weimarskiego? bo mnie się nie udało - ostatni szczyt o jakim można cokolwiek znaleźć, to ten z lutego ubiegłego roku i nie było o nim mowy o państwie palestyńskim
uff - dobrze strzeliłam tez w końcu znalazłam tą informację, ale chyba bardzo się starali żeby znaleźć coś, o czym było zupełnie cicho
01 lip 2012, 13:07
nihiru
ale chyba bardzo się starali żeby znaleźć coś, o czym było zupełnie cicho
No właśnie, bo ja długo w googlach szukałam żeby to znaleźć. Mój strzał niestety nietrafiony :)
01 lip 2012, 13:18
poza jednym banalnym pytaniem o pakt fiskalny nie było żadnego tematu, z których typowałam. chociaż podejrzewałam, że w tym roku mogą się w końcu znudzić Białorusią i przerzucić na Litwę
01 lip 2012, 13:21
edyta850
To ja tylko się jeszcze zapytam o jedno zadanie z umiejętności. Mogę? I tak zapytam :P Analogia: sześcian - prostokąt stożek - ? kula, romb, kwadrat, koło.... Nie pamiętam co jeszcze. Ma ktoś jakąś teorię?
Gdybym z Wami zdawała, zaznaczyłabym "koło" - podstawą sześcianu jest prostokąt (kwadrat to też prostokąt), a podstawą stożka jest koło właśnie
____________________________________ Kto nie wierzy, niech posłucha kociego mruczenia...
Ostatnio edytowano 01 lip 2012, 13:27 przez jahreshka, łącznie edytowano 1 raz
01 lip 2012, 13:23
A co z tym domniemaniem kompetencji (gmina, powiat, województwo, wszystkie), bo znaleźć tego też nie umiem i nie wiem czy treść dobrze pamiętam.
01 lip 2012, 13:24
dufus
A co z tym domniemaniem kompetencji (gmina, powiat, województwo, wszystkie), bo znaleźć tego też nie umiem i nie wiem czy treść dobrze pamiętam.
Art.164 Konstytucji i komentarz: Konstytucja ustanawia na rzecz gminy zasadę domniemania kompetencji. Chroni ona gminę przed wkraczaniem w jej zadania organów administracji rządowej lub organów jednostek samorządowych innych szczebli. Ustanowiona została ponadto w ten sposób - zdaniem TK - gwarancja, która "ma tym większe zastosowanie i spełnia ważniejsze funkcje ochronne w przypadku wkraczania w sferę zadań gmin przez obligatoryjne związki gmin lub inne ustawowe formy organizacji ponadgminnych. Nie są one przecież jednostkami samorządu terytorialnego, stanowiącymi z mocy prawa wspólnotę samorządową" (wyr. z 4.5.1998 r., K 38/97, OTK 1998, Nr 3, poz. 31).
Osobiście wolałbym by prawidłowa odpowiedź była, że wszystkie (gmina/powiat/województwo).
Ostatnio edytowano 01 lip 2012, 14:01 przez rudeboys, łącznie edytowano 1 raz
01 lip 2012, 13:52
No tak, ale tam było o domniemaniu kompetencji organu wykonawczego, a nie organu samorządu jako takiego.
01 lip 2012, 13:54
otóż to.
ponieważ te trzy ustawy o samorządzie terytorialnym są do siebie podobne, to strzeliłam że wszystkie i już mi się nie chce tego sprawdzać
01 lip 2012, 13:57
No ja też nie chcę sprawdzać, ale nie umiem. Tak mam. Mąż się ze mnie śmieje. Ustawy są podobne, ale w gminie organ wykonawczy jest wybierany w wyborach powszechnych. Ale ja też zaznaczyłam wszystkie.