ja jednak obstawiłabym Olimp, bo Walhalla nalezała do Odyna, tak jak Olimp do Zeusa...
28 cze 2012, 12:28
Re: Gimnastyka umysłu
visavi
1. Dział administracji rządowej tworzony i znoszony jest w drodze: a) Konstytucji b) ustawy c) rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów d) rozporządzenia Rady Ministrów
Stawiam na
B
28 cze 2012, 12:31
A nie chodzi Ci o departamenty ?
28 cze 2012, 12:33
tak naprawdę to powinny być Pola Elizejskie, bo tak jak Walhalla, to było miejsce gdzie odchodzili zmarli - kraina wiecznej szczęśliwości
28 cze 2012, 12:34
Ally4
Wrzucam analogie, co prawda nie wszystkie odpowiedzi posiadają uzasadnienie, ale zawsze to jakieś solidne przypomnienie
Myślicie, że w tym roku też będą analogie na teście? Czuję w kościach, że wymyślą coś innego zamiast tego. W końcu analogie były przez 3 lata z rzędu
28 cze 2012, 12:36
Ally4
A nie chodzi Ci o departamenty ?
nie - Tomek dobrze napisał: działy administracji ustalone są w ustawie o działach administracji, a departamenty są w ministerstwach i ustala je PRM nadając statut ministerstwu (zarządzeniem, o ile dobrze pamiętam)
Muffinka - nie mamy pojęcia ale mamy nadzieję że tak:)
28 cze 2012, 12:38
elizabeta82
jesli chodzi o analogie ODYN ZEUS
WALHALLA HADES
Hades, Lete, Olimp, Styks
ja jednak obstawiłabym Olimp, bo Walhalla nalezała do Odyna, tak jak Olimp do Zeusa...
nihiru
tak naprawdę to powinny być Pola Elizejskie, bo tak jak Walhalla, to było miejsce gdzie odchodzili zmarli - kraina wiecznej szczęśliwości
fakt Pola Elizejskie pasowały by najlepiej, ale w tym układzie wybrałbym Hades, kraina zmarłych, której częścią są Pola Elizejskie.
Myślicie, że w tym roku też będą analogie na teście? Czuję w kościach, że wymyślą coś innego zamiast tego. W końcu analogie były przez 3 lata z rzędu
w sobotę się dowiemy
28 cze 2012, 12:42
A czy mógłby ktoś przypomnieć:
1. ile Polska wpłaci do budżetu UE w perspektywie finansowej 2007-2013, a ile uzyska,
2. jaki jest wynik za 2011 r.,
3. w których krajach UE jest najwyższy, a w których najniższy PKB na 1 mieszkańca?
28 cze 2012, 12:58
visavi
Rada Ministrów: a) działa jawnie na posiedzeniach b) działa kolegialnie c) składa się z Prezesa Rady Ministrów i ministrów d) składa się wyłącznie z podmiotów będących naczelnymi organami administracji rządowej
oczywiście B ale też i C zgodnie z art. 147 Konstytucji RP
28 cze 2012, 13:05
Jagoda11
A czy mógłby ktoś przypomnieć: 1. ile Polska wpłaci do budżetu UE w perspektywie finansowej 2007-2013, a ile uzyska, 2. jaki jest wynik za 2011 r., 3. w których krajach UE jest najwyższy, a w których najniższy PKB na 1 mieszkańca?
Pamiętam na pewno, że w 2011 Polska otrzymała netto 10 mln EUR (14 mln wpłaciła), że najwyższy PKB per capita jest w Luksemburgu, a najniższy w Bułgarii lub Rumunii. Gdyby ktoś przypomniał resztę, byłoby super.
Tala - w skład Rady Ministrów wchodzą jeszcze przewodniczący komitetów RM
28 cze 2012, 13:07
caerbanog
Ponieważ poprzednie matryce są z puli tych prostych, to tutaj coś cięższego.
Dla jeszcze walczących z matrycami podam rozwiązania do dwóch pierwszych i podpowiedź jak ruszyć trzecią.
1. Wszystkie linie obracają się zgodnie z kierunkiem wskazówek zegarka. Dłuższa więc będzie w pozycji poziomej. Krótsze wylatują poza i tutaj trzeba zastosować kolejną zasadę, że obrót następuje do momentu pojawienia się w obszarze kropek. (nie wiem jak to inaczej opisać). Więc odpowiedź : A
2. Już opisałem wcześniej, w każdej linii są kolumny skierowany do góry, w prawo i w lewo. Ilość wszystkich elementów zarówno pod względem wielkości i koloru wynosi 3. Więc odpowiedź: F
3. Każde koło przemieszcza się o 1 pole w prawo w całej matrycy, osiągając krawędź idzie w następnym linia niżej na początek. To że są czarne kratki nie oznacza, że pod nią nie ma koła. W zależności od tego przez jakie pole przechodzą wypełnienia się zmieniają.
Ostatnio edytowano 28 cze 2012, 13:15 przez caerbanog, łącznie edytowano 1 raz
28 cze 2012, 13:14
uff, kombinowałam w tym kierunku, ale mnie zmyliły te zmieniające się kolory dzięki
28 cze 2012, 13:19
według mnie prawidłowa odpowiedź to B i C (art. 1 ustawy o Radzie Ministrów i art. 147 Konstytucji) No i zgodnie z Konstytucją Rada Minstrów to Prezes RM i ministrowie (obligo), a przewodniczący komitetów mogą być powoływani w skład Rady Ministrów, ale jej nie tworzą
28 cze 2012, 13:20
no. jeszcze jedna rzecz, co do której tylko mi się wydawało że wiem