Teraz jest 06 wrz 2025, 14:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Do czego potrzebny jest komornik i o jego organizacji pracy 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA19 maja 2009, 08:33

POSTY        222
Post Do czego potrzebny jest komornik i o jego organizacji pracy
Tytuł: Co z prowizjami?

studentka                    

Komornikus                    

Po pierwsze: BIURWA1, Brawo :brawa:  :brawa: . Krótko ale na temat! Bardzo trafnie wypunktowałaś pewne kwestie. Praktycznie w 100% zgadzam się z tym co piszesz. Miałem wręcz wrażenie, że opisujesz mój urząd. Widać tym samym, że pewne mechanizmy są uniwersalne i działają w każdym US. (...)
Niestety nie w pełni zgadzam się z Twoimi wywodami, myślę, że pracujesz w małym, bardzo małym urzędzie skarbowym, bo gdybyś pracował w dużym urzędzie / pomijam wyspecjalizowane / zapewniam Cię i Przedmówczynię, że nie mielibyście czasu, by jeżdzić z poborcami czy egzekutorami w teren, bo reszta, by leżała. O czym piszę chyba wiecie. W niektórych urzędach komornicy mają zastępców w postaci kierowników referatów i tak nie dają rady.

Zastanowił mnie ten post w wątku o prowizji. Zahacza o organizację pracy, a to mój konik.
Może powymienialibyśmy się naszymi problemami, sposobami na ich rozwiązanie? Jak macie zorganizowaną pracę w dziale, kto co robi? Nie mam takiego problemu jak pisze studentka. Aktualnie mam pod sobą 12 egzekutorów i cztery osoby na zlecenie. Fakt, że jak na początku roku nie ma ludzi na zlecenie (bo brak rezerwy) to jest ciężko, ale nawet wtedy potrafię sobie zorganizować pracę tak, żeby hulało. Pewnie, że zdarzają się momenty, kiedy jest ciężko. Szczególnie jak nawarstwią się sprawy niedotyczące egzekucji - np. oceny pracowników i IPRZ-ty. Koniec półrocza i koniec roku jest trudny. Ale na ogół nie zostaję po godzinach. Czasami zdarza mi się coś zabrać do domu, ale naprawdę rzadko.
Pod wpływem wyżej zacytowanego postu zaczęłam się zastanawiać. Może czegoś nie robię, a powinnam?

Pomyślałam sobie także, że fajnie by było poznać opinie pracowników egzekucji o tym, na czym według nich powinna polegać praca komornika. Czy komornicy im raczej przeszkadzają czy raczej pomagają w pracy? I w jaki sposób.

10 wrz 2013, 21:37
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA17 maja 2007, 19:15

POSTY        154
Post Re: Do czego potrzebny jest komornik i o jego organizacji pr
Ogólnie mój "komar" jest ok, choć czasami miewa swoje "gorsze dni". Bierze na siebie orzecznictwo, czym byłam szczerze zdziwiona ponieważ kiedyś tam, dawno temu jako inspektor musiałam robić to sama, zresztą obecnie również się z Nim biję o orzecznictwo, bo uważam, że to prostsza droga i szybsza, bo ja znam sprawę lepiej niż On. Poza tym zajmuje się też spisami z inwentarza, nie ścigając poborcy czy egzekutora (u nas pół na pół tychże jest), jest skory do dyskusji nt. trudnych przypadków, wyjeżdża jak jest potrzeba z poborcą/egzekutorem w teren i to wcale nie w celu kontrolowania, a w celu autentycznej pomocy.
Co do gorszych dni to siedzi i "grzebie" (się Mu w sumie nie dziwię, bo Z-ca NUS jest upierdliwy jak nieszczęście, a to On trzyma łapsko na egzekucji) i "opr-y" są takie, że buty (w moim przypadku szpilki) spadają, wówczas kompletnie nie bierze pod uwagę faktu, że czasem trza "dać szansę" zobowiązanemu, a jak wali w kulki to mu należy majty przez łeb ściągnąć.
Acha...dodam, że jestem egzekutorką w średnim urzędzie.

11 wrz 2013, 23:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]