Teraz jest 11 wrz 2025, 20:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 379  Następna strona
Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
Post Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Czy po zakończonej egzekucji - uiszczeniu przez dłużnika piszę jakieś postanowienie? a jeśli tak to komu?

17 cze 2014, 14:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 maja 2010, 18:46

POSTY        14
werka90                    

Czy po zakończonej egzekucji - uiszczeniu przez dłużnika piszę jakieś postanowienie? a jeśli tak to komu?

--------------------
Postanowienie piszesz w przypadku umorzenia postępowania np. z tytuły nieściągalności, uznania lub nieuznania zarzutów itp. a nie w przypadku wyegzekwowania należności. Tak więc nic nie piszesz w swoim przypadku.
Jeśli jednak zobowiązany sam zapłaci a było zajęcie wierzytelności to nie zapomnij wysłać uchylenia zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności (np. pracodawcy czy banku).

17 cze 2014, 18:55
Amator
Własny awatar

POSTY        14
pola80                    

Witam, wysłałam Zajęcie Wierzytelności 10.06.2014 do KRUS( na NG= 354, KU=8,8, OPŁ.MANIP = 3,50, KOSZTA ZA ZAJĘCIE=14,20)- odebrano w KRUS- 13.06.2014, zobowiązany odebrał 12.06.2014r., dnia 16.06.2014r-Zobowiązany wpłaca częściowo 100 zł, moje pytanie, czy zabieram mu z tej wpłaty te koszta za zajęcie wierzytelności? Czyli rozliczam to tak?:
NG= 73,50
Koszta= 17,70 ( opł.manip 3,50 + koszta zajęcia 14,20)
KU=8,80
A do KRUS- TERAZ MUSZĘ WYSŁAĆ AKTUALIZACJĘ ZAJĘCIA?TAK? i do zobowiązanego też aktualizację?

----------------------------
Jeśli zajęcie było skuteczne to w pierwszej kolejności wpłatę od zobowiązanego księguje się na koszty egzekucyjne, koszty upomnienia a to co zostanie to dopiero na należność główną i odsetki.
Zarówno do zobowiązanego jak i do dłużnika zajętej wierzytelności (w tym przypadku do KRUS) wysyła się aktualizację zajęcia lub zmianę wysokości zajęcia (zależy od tego na jakim programie pracujesz).

17 cze 2014, 19:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
witam ponownie,
czy podczas wystawiania tytułu jako numer identyfikacji podatkowej wierzyciela podaję nip gminy czy urzędu miejskiego? podatki mają nip urzędu, a my? według mnie gminy, ale mogę się mylić.

18 cze 2014, 09:03
Fachowiec
Własny awatar

REJESTRACJA04 lut 2014, 11:30

POSTY        1396
ciekawska                    

witam ponownie,
czy podczas wystawiania tytułu jako numer identyfikacji podatkowej wierzyciela podaję nip gminy czy urzędu miejskiego? podatki mają nip urzędu, a my? według mnie gminy, ale mogę się mylić.

Ja też mam urzędu - Burmistrza jako organu podatkowego.

18 cze 2014, 09:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA19 maja 2014, 10:53

POSTY        97
ok, chyba zaczynam kombinować za dużo :) dzięki za odpowiedź

18 cze 2014, 10:15
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA28 sty 2014, 08:23

POSTY        139
Co to znaczy "jeżeli zajęcie było skuteczne"? - czy , to znaczy, że KRUS odebrał zajęcie?
czy to znaczy, że są w KRUS  jego pieniądze?
, a jak nie ma świadczenia(kasy) , to czy, to znaczy,że zajęcie jest nieskuteczne i nie nalicza się opłaty?
czy zajęcia są zawsze skuteczne, gdy zostaną odebrane przez:bank, zus, pracodawcę, czy wtedy jak są świadczenia, pieniądze na rach. do zajęcia?

18 cze 2014, 11:00
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
pola80                    

Co to znaczy "jeżeli zajęcie było skuteczne"? - czy , to znaczy, że KRUS odebrał zajęcie?
, a jak nie ma świadczenia(kasy) , to czy, to znaczy,że zajęcie jest nieskuteczne i nie nalicza się opłaty?
czy zajęcia są zawsze skuteczne, gdy zostaną odebrane przez:bank, zus, pracodawcę, czy wtedy jak są świadczenia, pieniądze na rach. do zajęcia?

Skuteczne znaczy że ten ktoś tam jest :) że pobiera emeryturę, że pracuje, że ma rachunek bankowy. Nie ważne czy znajdują się na nim pieniądze i czy już jest zajęcie.
Możesz wysłać do każdego banku w Polsce zajęcie rachunku ale skuteczne będzie tylko tam gdzie zobowiązany ma rachunek bankowy.

Czy KRUS można wezwać do przedstawienia informacji dlaczego się ociąga? Zajęcie odebrali 20 maja odpisują mi teraz a wypłacać chcą w lipcu  :mur: .
Wszystko OK tylko gdzie jest 7 dni od na odebrania zajęcia? I dlaczego nie w czerwcu. Się zastanawiam żeby ich pogonić bo co jak mi się jakiś komornik dosiądzie :)

18 cze 2014, 11:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA07 sty 2014, 09:18

POSTY        133
ja mam taki sam problem z ZUS-em który mi udziela odpowiedzi na zapytanie po 2 miesiącach i nie pomagają telefony żeby ruszyli 4 litery zaczynam się zastanawiać nad wysyłaniem popędzenia razem z następną partia zapytań - może rusza wtedy się szybciej i w tych starych i w nowych zapytaniach :):)

18 cze 2014, 12:06
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
eleta                    

ja mam taki sam problem z ZUS-em który mi udziela odpowiedzi na zapytanie po 2 miesiącach i nie pomagają telefony żeby ruszyli 4 litery zaczynam się zastanawiać nad wysyłaniem popędzenia razem z następną partia zapytań - może rusza wtedy się szybciej i w tych starych i w nowych zapytaniach :):)

Widzisz tylko ja wysłałem zajęcie a nie pytanie. Co do ZUSu to proponuję pytać US będzie szybciej a jak nie będziesz wiedziała na który zakład pracy się zdecydować (jak będzie więcej niż jeden) to zajęcie wyślesz do obu :)

18 cze 2014, 12:37
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 maja 2014, 11:05

POSTY        94
mam prośbę, wrzuci ktoś wzór wniosku o udostępnienie danych do US lub ZUS, bo ja pisałam na tym wzorze z ustawy i wcześniej były podpisywane, i co śmieszniejsze US, ZUS czy banki udzielały odpowiedzi! a teraz odwidziało się przełożonym i mówią, że to jest stary wzór wniosku, a nie mogę znaleźć jaki powinien być nowy.
proszę

18 cze 2014, 12:47
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA12 mar 2014, 10:51

POSTY        139
alicja                    

werka90                    

--------------------
Postanowienie piszesz w przypadku umorzenia postępowania np. z tytuły nieściągalności, uznania lub nieuznania zarzutów itp. a nie w przypadku wyegzekwowania należności. Tak więc nic nie piszesz w swoim przypadku.
Jeśli jednak zobowiązany sam zapłaci a było zajęcie wierzytelności to nie zapomnij wysłać uchylenia zajęcia do dłużnika zajętej wierzytelności (np. pracodawcy czy banku).

Dzięki za odpowiedź:) a jesli mam umorzenie przez wierzyciela zaległości, to jako organ egzekucyjny tez pisze pismo do dlużnika?

18 cze 2014, 12:50
Fachowiec
Własny awatar

POSTY        1396
auto                    

mam prośbę, wrzuci ktoś wzór wniosku o udostępnienie danych do US lub ZUS, bo ja pisałam na tym wzorze z ustawy i wcześniej były podpisywane, i co śmieszniejsze US, ZUS czy banki udzielały odpowiedzi !!! a teraz odwidziało się przełożonym i mówią, że to jest stary wzór wniosku, a nie mogę znaleźć jaki powinien być nowy.
proszę

Nie ma wzoru. Jaki napiszesz taki będzie. Kilka przykładów było już nie raz w tym temacie. Poczytaj od początku. Strony gdzieś pomiędzy 20-30 ale później też.

werka90                    

Dzięki za odpowiedź:) a jesli mam umorzenie przez wierzyciela zaległości, to jako organ egzekucyjny tez pisze pismo do dlużnika?

Umorzenie postępowania art.59 §1 pkt 2 - postanowienie wydaje się na żądanie zobowiązanego, wierzyciela lub z urzędu. Uważam że nie ma w tym przypadku konieczności jego wystawiania skoro nie będzie możliwości obciążenia kosztami egzekucyjnymi wierzyciela.

18 cze 2014, 13:17
Amator
Własny awatar

POSTY        14
pola80                    

--------------------
do POLA 80
Samo odebranie zajęcia np. przez pracodawcę i potwierdzenie odbioru na zwrotce nie przesądza jeszcze o skuteczności zajęcia.

Zajęcie jest skuteczne jeśli np. zajmiesz wynagrodzenie i pracodawca potwierdzi, że zobowiązany pracuje w chwili zajęcia. Nie jest istotne ile zarabia - może pracować na ułamkową część etatu, zarabiać np. 50 zł miesięcznie i już jest skuteczne. Inna sprawa, że jest to kwota wolna od zajęcia i nie dostaniesz ani grosza ale skuteczność jest istotna w przypadku przerwania biegu przedawnienia.
Podobnie jest przy zajęciu osobistego rachunku bankowego. Najczęściej z takiego rachunku przy pierwszych zajęciach nic nie dostaniesz gdyż zgodnie z ustawą PRAWO BANKOWE kwota w wysokości trzech średnich krajowych na koncie zobowiązanego są chronione - w wyniku zajęcia bank może przekazać wszystko co jest ponad tę kwotę. Ale jeśli tylko bank potwierdzi, że zobowiązany posiada konto w banku, w którym dokonaliśmy zajęcia to choćby na koncie była tylko złotówka to zajęcie jest skuteczne. Bo przecież w każdej chwili sytuacja może się poprawić i na koncie może pojawić się większa kwota.
Inaczej jest z kontem dla działalności gospodarczej zobowiązanego prowadzonej na własne nazwisko - nie jest ono chronione przez bank i na poczet zajęcia bank przekaże każdą wymaganą kwotę jeśli znajduje się ona na koncie.

18 cze 2014, 20:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5295 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75 ... 379  Następna strona