Szukałem odpowiedzi bo czeka mnie ten sam temat i na kilku stronach gmin, które robiły to samo, napisane było, że nazwy ulic przy śmieciach będą zmieniać z urzędu. Nie wiem póki co jak będzie u mnie, ale moim zdaniem nie będzie potrzeby składania deklaracji bo zmiana nazwy ulicy nie ma wpływu na wysokość zobowiązania więc jakby nie kwalifikuje się pod art. 6m ust. 2.
W tej ustawie art. 5 ust. 2 mówi: "Zmiana nazwy dokonana na podstawie ustawy nie ma wpływu na ważność dokumentów zawierających nazwę dotychczasową"
10 lis 2016, 10:28
Re: Egzekucja opłat za gospodarowanie odpadami
Poproszę o podanie kosztów sądowych występujących przy postępowaniu spadkowym.
14 lis 2016, 09:37
Osoba fizyczna ogłosiła upadłość. Syndyk wysłał do urzędu pismo, by zgłosić mu wysokość wierzytelności. Czy wystarczy mu wysłać kopię upomnienia z potwierdzeniem odbioru, czy jednak trzeba robić DTW i klauzulę od US?
16 lis 2016, 14:40
witam
właśnie jestem po dłuższej nieobecności w pracy (ponad rok) dużo mnie ominęło i dużo się zmieniło w przepisach mam pytanie do was co w przypadku gdy mam zapłacony przez urząd skarbowy tyt.wyk. ale okazuje się że te należności były dawno zapłacone (osoba która mnie zastępowała nie wycofała tytułu) są dwie sytuacje 1 podatnik ma bieżące raty 2 podatnik ma uregulowane wszystko do końca roku bardzo prosze o pomoc
17 lis 2016, 08:37
anulka102
witam
właśnie jestem po dłuższej nieobecności w pracy (ponad rok) dużo mnie ominęło i dużo się zmieniło w przepisach mam pytanie do was co w przypadku gdy mam zapłacony przez urząd skarbowy tyt.wyk. ale okazuje się że te należności były dawno zapłacone (osoba która mnie zastępowała nie wycofała tytułu) są dwie sytuacje 1 podatnik ma bieżące raty 2 podatnik ma uregulowane wszystko do końca roku bardzo prosze o pomoc
1. decyzja o nadpłacie i zarachowanie nadpłaty na bieżące raty 2. decyzja o nadpłacie a następnie jej zwrot, chyba że podatnik napisze o zaliczenie nadpłaty na przyszłe zobowiązania
17 lis 2016, 11:26
Aver
Osoba fizyczna ogłosiła upadłość. Syndyk wysłał do urzędu pismo, by zgłosić mu wysokość wierzytelności. Czy wystarczy mu wysłać kopię upomnienia z potwierdzeniem odbioru, czy jednak trzeba robić DTW i klauzulę od US?
no to zgłoś te wierzytelności; upomnienia nie wysyłaj; nie wiem czemu chcesz wystawiać DTW?
17 lis 2016, 11:29
wojtek87
50 zł - opłata za wniosek o nabycie spadku 5 zł - opłata za rejestr spadkowy
17 lis 2016, 11:32
kompstar
wojtek87
50 zł - opłata za wniosek o nabycie spadku 5 zł - opłata za rejestr spadkowy
Dzięki;) Mam taką sytuację: Organ egzekucyjny poinformował mnie, że zobowiązana nie zamieszkuje wskazanego w tytule wykonawczym adresu. Podają mi nowy adres, na który mam wystawić ponownie TW. Czy mogę z urzędu zmienić w kartotece adres zobowiązanej? Jakiś przepis, czy podstawą jest pismo z US?
18 lis 2016, 11:36
wojtek87
Czy mogę z urzędu zmienić w kartotece adres zobowiązanej? Jakiś przepis, czy podstawą jest pismo z US?
Podstawą jest przepis mówiący o prowadzeniu egzekucji należności pieniężnych ze względu na miejsce zamieszkania zobowiązanego art. 22 § 2 upea. Ksero pisma z US możesz dołączyć do tytułu.
18 lis 2016, 12:36
qubap
wojtek87
Czy mogę z urzędu zmienić w kartotece adres zobowiązanej? Jakiś przepis, czy podstawą jest pismo z US?
Podstawą jest przepis mówiący o prowadzeniu egzekucji należności pieniężnych ze względu na miejsce zamieszkania zobowiązanego art. 22 § 2 upea. Ksero pisma z US możesz dołączyć do tytułu.
O tym, że należy dołączyć ksero pisma z US do ponownie wystawionego tytułu to wiem. Ale w kartotece mogę zmienić w kartoce systemu odpadowego taki adres na stałe? Mimo, że w deklaracji zobowiązany podał inaczej?
18 lis 2016, 13:18
wojtek87
Ale w kartotece mogę zmienić w kartoce systemu odpadowego taki adres na stałe? Mimo, że w deklaracji zobowiązany podał inaczej?
A co z pismami, które wysyłasz do zobowiązanej na adres, który masz w kartotece? Kto odbiera? Osobiście zobowiązana? A może się zwracają? A jeśli tak - z jaką adnotacją? Czy sołtys/radny/inkasent/inne osoby np. sąsiedzi potwierdzają, że zobowiązana się wyprowadziła? Jaki adres ma zobowiązana w ewidencji ludności?
Zamieszkanie to stan faktyczny - ośrodek życia zobowiązanej, a zatem jeżeli ustalisz, że jest inaczej niż wskazuje US to postanowienie organu egzekucyjnego należy zaskarżyć, jeśli zaś potwierdzisz ich ustalenia zmieniasz adres w kartotece.
18 lis 2016, 13:30
kompstar
wojtek87
Ale w kartotece mogę zmienić w kartotece systemu odpadowego taki adres na stałe? Mimo, że w deklaracji zobowiązany podał inaczej?
A co z pismami, które wysyłasz do zobowiązanej na adres, który masz w kartotece? Kto odbiera? Osobiście zobowiązana? A może się zwracają? A jeśli tak - z jaką adnotacją? Czy sołtys/radny/inkasent/inne osoby np. sąsiedzi potwierdzają, że zobowiązana się wyprowadziła? Jaki adres ma zobowiązana w ewidencji ludności?
Zamieszkanie to stan faktyczny - ośrodek życia zobowiązanej, a zatem jeżeli ustalisz, że jest inaczej niż wskazuje US to postanowienie organu egzekucyjnego należy zaskarżyć, jeśli zaś potwierdzisz ich ustalenia zmieniasz adres w kartotece.
Właśnie najlepsze jest to,że zwykle staram się pytać sołtysów, sąsiadów a nowy adres zobowiązanej. Akurat w tym przypadku nikt go nie zna...Ewidencja ludności również.
Dzięki za pomoc.
18 lis 2016, 14:52
chcę zrobić hipotekę przymusową na udziale nieruchomości małżeństwa. obecnie tytuł mam tylko na żonę. Pani na szkoleniu powiedziała że mam: - wystawić zmieniony tytuł wykonawczy do US o treści takiej samej jak obecny tytuł, ale w części B - dopisać męża - jako osobę odpowiedzialną majątkiem wspólnym; - potem wystawić dalszy tytuł wykonawczy do tego zmienionego żeby US mógł nadać klauzulę i na podstawie tego zrobić hipotekę. wszystko jest zrozumiałe ale pytanie czy mi US przyjmie taki zmieniony tytuł wykonawczy, wg rozporządzenia zmieniony tytuł wykonawczy wystawiamy tylko w pewnych przypadkach, i nie w takim jak dopisanie męża to tytułu. Czy robił tak ktoś?
22 lis 2016, 12:13
Jak załatwiacie sprawę gdy należność na kartotece jest niższa niż ta w tytule wykonawczym chodzi o różnice groszowe?