art. 26c § 3. Po wydaniu dalszego tytułu wykonawczego wierzyciel występuje do organu egzekucyjnego o nadanie temu tytułowi wykonawczemu klauzuli o skierowaniu dalszego tytułu wykonawczego do egzekucji.
A co z tym przepisem? Sami sobie będziemy nadawać klauzulę ? Moim zdaniem w przypadku zbiegu, gdy nie będziemy prowadzić egzekucji w celu wyegzekwowania tej samej należności, nie ma potrzeby wystawienia DTW tylko wystarczy sobie zostawić odpis jak go zwał
Na szkoleniu mówili że nie ma problemu w podpisaniu przez jedną osobę ale "lepiej" wygląda jak są dwie. Mając odpowiednie upoważnienia można występować jako wierzyciel i jako organ. Ja drukuję DTW bo nie ma to dla mnie znaczenia. Tak mam przynajmniej chronologię w dokumentach i nie dziwi mnie np wpłata dokonana przez zobowiązanego bo od razu mam ją gdzie wpisać Tylko czy wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym wystawia DTW? 26c § 3 też odnosi się do wierzyciela.
art. 26 § 4. Jeżeli wierzyciel jest jednocześnie organem egzekucyjnym, przystępuje z urzędu do egzekucji na podstawie tytułu wykonawczego przez siebie wystawionego.
Niech mi ktoś rozwieje wątpliwości. Szkoda że MERA będzie dopiero wieczorem
27 sie 2014, 12:24
Re: Dalszy tytuł wykonawczy
Z tym co napisała MERA należy zgodzić się w 100%. Art 63 niestety nie został zmieniony na wzór 773 kpc. Tak więc po zbiegu z ZUS-em do np. wierzytelności na rachunku w PKO to NUS przejmuje prowadzenie całości postępowania a ZUS musi przekazać tytuły wykonawcze ( nie dalsze tw) wraz z aktami sprawy. Dalsze tw przekaże gdy egzekucja przez nich prowadzona okaże się bezskuteczna i będą chcieli aby NUS stosował środki egzekucyjne: egzekucję z pieniędzy, z ruchomości i nieruchomości.Ale nadal są organem prowadzącym postępowanie - w tej kwestii dość szeroko wypowiedziało się już Min. Fi. więc się nie rozpisuję.
27 sie 2014, 16:08
qubap
Tylko czy wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym wystawia DTW? 26c § 3 też odnosi się do wierzyciela.
Wystawia. Na potwierdzenie masz par. 13 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia. Wierzyciel będący jednocześnie organem egzekucyjnym działa i jako wierzyciel i jako organ egzekucyjny. Nie ma przeszkód, żeby i TW wystawił i klauzulę nadał. U nas czasami w pismach jest konieczność rozgraniczenia kompetencji, więc zdarza się, że piszemy w jednym postanowieniu: NUS, działając jako organ egzekucyjny, ..... NUS, działając jako wierzyciel, .....
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
27 sie 2014, 20:28
mera
...U nas czasami w pismach jest konieczność rozgraniczenia kompetencji, więc zdarza się, że piszemy w jednym postanowieniu: NUS, działając jako organ egzekucyjny, ... NUS, działając jako wierzyciel, ...
Ja właśnie też zacząłem tak pisać żeby było wiadomo jako kto występuje. W takim razie dalej - tak samo jak do tej pory, wystawiać będę DTW
28 sie 2014, 07:53
przetak123
Z tym co napisała MERA należy zgodzić się w 100%. Art 63 niestety nie został zmieniony na wzór 773 kpc. Tak więc po zbiegu z ZUS-em do np. wierzytelności na rachunku w PKO to NUS przejmuje prowadzenie całości postępowania a ZUS musi przekazać tytuły wykonawcze ( nie dalsze tw) wraz z aktami sprawy. Dalsze tw przekaże gdy egzekucja przez nich prowadzona okaże się bezskuteczna i będą chcieli aby NUS stosował środki egzekucyjne: egzekucję z pieniędzy, z ruchomości i nieruchomości.Ale nadal są organem prowadzącym postępowanie - w tej kwestii dość szeroko wypowiedziało się już Min. Fi. więc się nie rozpisuję.
Przyjmijmy, że jest jak twierdzisz. Po co ZUS miałby wystawiać DTW? NUS po przejęciu łącznej egzekucji byłby organem prowadzącym egzekucję i prowadziłby egzekucję ze wszystkich środków do jakich jest uprawniony. I o jakiej egzekucji prowadzonej przez ZUS piszesz, że okazałaby się bezskuteczna? Egzekucję przejął przecież wcześniej NUS. ZUS już jest tylko wierzycielem i żadnej egzekucji nie prowadzi. Kupy się to nie trzyma.
28 sie 2014, 15:26
dna
przetak123
Przyjmijmy, że jest jak twierdzisz. Po co ZUS miałby wystawiać DTW? NUS po przejęciu łącznej egzekucji byłby organem prowadzącym egzekucję i prowadziłby egzekucję ze wszystkich środków do jakich jest uprawniony. I o jakiej egzekucji prowadzonej przez ZUS piszesz, że okazałaby się bezskuteczna? Egzekucję przejął przecież wcześniej NUS. ZUS już jest tylko wierzycielem i żadnej egzekucji nie prowadzi. Kupy się to nie trzyma.
Trzyma się w rozumieniu tego, co napisał Przetak123. Łącznie napisał o dwóch przypadkach. 1. Zbieg egzekucji administracyjnych.
przetak123
Art 63 niestety nie został zmieniony na wzór 773 kpc. Tak więc po zbiegu z ZUS-em do np. wierzytelności na rachunku w PKO to NUS przejmuje prowadzenie całości postępowania a ZUS musi przekazać tytuły wykonawcze ( nie dalsze tw) wraz z aktami sprawy.
2. Zastosowanie par. 13 rozporządzenia.
przetak123
Dalsze tw przekaże gdy egzekucja przez nich prowadzona okaże się bezskuteczna i będą chcieli aby NUS stosował środki egzekucyjne: egzekucję z pieniędzy, z ruchomości i nieruchomości.Ale nadal są organem prowadzącym postępowanie - w tej kwestii dość szeroko wypowiedziało się już Min. Fi. więc się nie rozpisuję.
____________________________________ Jeżeli robisz coś dla siebie, nie rób tego kosztem innych. Jeżeli robisz coś dla innych, nie rób tego kosztem siebie. (mądrość taoistyczna)
Ostatnio edytowano 28 sie 2014, 16:19 przez mera, łącznie edytowano 1 raz
28 sie 2014, 16:19
Witam Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co robi w sytuacji. kiedy musi wystawić dalsze tytuły wykonawcze (w moim konkretnym przypadku dla NUS - zbieg do rachunku bankowego) ale system, na którym pracujemy na dzień dzisiejszy nie jest jeszcze przystosowany do zmian w przepisach. Pierwotny TW był wystawiony w maju 2014. Aby wystawić dalszy TW mogę jedynie zrobić ponowny jego wydruk (z tymi samymi datami co na pierwszym TW) - czy mogę ręcznie na nim dopisać "dalszy TW.." i gdzie zamieścic informację, że TW wystawiony tylko do prowadzenia egzekucji z rachunku? Będę wdzięczna za pomoc
05 wrz 2014, 10:07
Aida16
Witam Czy ktoś mógłby podpowiedzieć co robi w sytuacji. kiedy musi wystawić dalsze tytuły wykonawcze (w moim konkretnym przypadku dla NUS - zbieg do rachunku bankowego) ale system, na którym pracujemy na dzień dzisiejszy nie jest jeszcze przystosowany do zmian w przepisach. Pierwotny TW był wystawiony w maju 2014. Aby wystawić dalszy TW mogę jedynie zrobić ponowny jego wydruk (z tymi samymi datami co na pierwszym TW) - czy mogę ręcznie na nim dopisać "dalszy TW.." i gdzie zamieścic informację, że TW wystawiony tylko do prowadzenia egzekucji z rachunku? Będę wdzięczna za pomoc
Ściągnij sobie stary druk z neta - interaktywny lub do edycji i wypełnij na komputerze
05 wrz 2014, 11:19
Aida16
Możesz dopisać: "Dalszy tytuł wykonawczy nr ... wystawiony w celu dalszego łacznego prowadzenia egzekucji z rachunku bankowego w ......"
05 wrz 2014, 13:00
Aida16
Mam prośbę. Napisz za jakiś czas, czy US przyjął ten DTW czy zwrócił i poprosił o oryginały z aktami?
Ostatnio edytowano 05 wrz 2014, 13:12 przez mera, łącznie edytowano 1 raz
05 wrz 2014, 13:11
mera
Mam prośbę. Napisz za jakiś czas, czy US przyjął ten DTW czy zwrócił i poprosił o oryginały z aktami?
Wątpisz czy testujesz Było mówić wcześniej to bym to przetestował Będę miał za tydzień kilka DTW to przetestuje
05 wrz 2014, 13:28
qubap
mera
Wątpisz czy testujesz Było mówić wcześniej to bym to przetestował Będę miał za tydzień kilka DTW to przetestuje
Ani jedno, ani drugie. Chciałabym wiedzieć, jak to wygląda obecnie w praktyce, a ten przypadek, to nie "po mojemu";)