Re: Oświadczenia majątkowe skarbowców
Na służbie / w pracy też masz takie problemy z czytaniem i interpretowaniem przepisów? Już odpowiadałem komuś, kto pisał o tej rzekomej luce, która żadną luką nie jest.
Po pierwsze, najpierw przeczytaj przepis, bo nie ma tam mowy o tym, że "nie wolno podawać danych", tylko że co do zasady nie publikuje się oświadczeń funkcjonariuszy. Opublikowanie oświadczenia osoby X nie jest równoznaczne z opublikowaniem oświadczenia jej współmałżonka, więc to, czy ten współmałżonek składa oświadczenia i czy podlegają one publikowaniu nie ma najmniejszego znaczenia. Gdyby opublikowanie oświadczenia osoby X było równoznaczne z opublikowaniem oświadczenia jej współmałżonka znaczyłoby to, że "publikowane" są oświadczenia osób, które w ogóle nie składają żadnych oświadczeń majątkowych co byłoby zdecydowanie większą nieprawidłowością niż "publikowanie" oświadczeń funkcjonariuszy, którzy oświadczenia składają (mimo że nie są publikowane).
Nie wiem co ustawa przewiduje, bo nie mam czasu na czytanie całego projektu. Ty najprawdopodobniej nawet do niego nie zajrzałeś. Do załącznika pewnie też nie, bo na samym początku stoi: