To widocznie mój urząd ma problem techniczny lub choruje, bo regulaminu jakoś ni ma
09 mar 2017, 11:54
Re: Nowa KAS
To na pewno nie jest prawda. U nas tylko IAS ma, żaden z US nie.
09 mar 2017, 12:28
W IAS Lublin są już regulaminy organizacyjne US w intranecie
09 mar 2017, 14:45
IAS WARSZAWA na stronie póki co widnieje 9 zatwierdzonych struktur USow
____________________________________ Wielka Polska !
09 mar 2017, 15:14
niezawodny
us nip. Mi chodziło o to że to porozumienie jest niesprawiedliwe. Jeżeli by przyjąć że najniższe wynagrodzenie to 3 brutto to Ile powinien zarabiać kierownik- gdzieś pewnie 4,5-5 ( inny zakres obowiązków, inna odpowiedzialność). Osoba z 15 letnim stażem w kontroli lub prowadząca postęp. podatkowe? A ile powinna zarabiać ta osoba która siedzi na informacji i słucha tych wszystkich żali i pytań? To porozumienie pachnie mi polityką! Mój podejrzany nie chciał się stawić, a prowadził działalność w innej miejscowości. Dzwonie do właściwego US i rozmawiam z komornikiem skarbowym aby mi doręczyli wezwanie i ustalili czy tam prowadzi działalność. Jeżeli tak to sprowadzenie przez Policję. Ja z nim rozmawiam a on mi mówi, że unich to poborcy bardzo rzadko wychodzą w teren. U niego na 13 osób 10 jest kobietami i one nie chcą wychodzić w teren. Patrzę w spis telefonów a tam jest napisane że 7 osób jest poborcami. Pozostaje teraz pytanie? Co to za poborcy? Do robienia egzekucji za biurka? Jeżeli tak to proszę im dać wynagrodzenie 2500 brutto.- i to jest sprawiedliwe?
Najlepiej odwierciela to cytat z John'a Fitzgerald'a Kennedyego
Ktokolwiek myśli, że życie jest sprawiedliwe, jest fałszywie poinformowany
.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
09 mar 2017, 15:31
Godz. 22.25 TVP 1
"Warto rozmawiać" Program Jana Pospieszalskiego. Dzisiaj rozmowa o KAS.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
09 mar 2017, 20:31
Z KAS to pewnie tylko ta kamizelka była służby celno-skarbowej (a pod spodem że gość z UKS). Pewnie do "wywiadu" w TV dostał A ogólnie to super jest w tej KASie.
____________________________________ wiązanie przyszłości z pracą w administracji publicznej, to błąd podstawowy - inspektor / T. Ludwiński
09 mar 2017, 23:30
A może ktoś wie jak wygląda sytuacja mianowanych urzędników SC świadczących pracę w urzędzie skarbowym ? Z przepisów wprowadzających KAS wynika, że nie stosuje się do nich przepisów o wygaśnięciu stosunku pracy, zamiast jest odesłanie do rozdziału V ustawy o SC. Oczywiście przepisy te przewidują likwidację pracodawcy i przeniesienie na inne stanowisko ale wg. mnie jeżeli stanowisko po 01.03 nie ulega zmianie ( ani zakres obowiązków, ani miejsce ani nawet nazwa stanowiska ) to te osoby nie powinny dostawać żadnych propozycji. Ich dotychczasowe umowy po prostu nadal obowiązują.
11 mar 2017, 19:34
julita165
Ich dotychczasowe umowy po prostu nadal obowiązują.
Jakie umowy? Bo jeśli masz na myśli umowy o pracę to proponuję zainteresować się na jakiej podstawie istnieje stosunek pracy urzędnika służby cywilnej.
11 mar 2017, 21:25
Nie o to chodzi. Jeżeli jest odesłanie do ustawy o Sc a tam mowa jest o likwidacji pracodawcy i o przeniesieniu na inne stanowisko ( zakładamy że w konkretnym przypadku zmiany stanowiska nie ma ) to która z tych sytuacji zachodzi w przypadku KAS ? Można byłoby mówić o likwidacji pracodawcy gdyby nie przepisy o tym, że najpierw wszyscy stali się pracownikami DIAS.
11 mar 2017, 21:35
julita165
Nie o to chodzi. Jeżeli jest odesłanie do ustawy o Sc a tam mowa jest o likwidacji pracodawcy i o przeniesieniu na inne stanowisko ( zakładamy że w konkretnym przypadku zmiany stanowiska nie ma ) to która z tych sytuacji zachodzi w przypadku KAS ? Można byłoby mówić o likwidacji pracodawcy gdyby nie przepisy o tym, że najpierw wszyscy stali się pracownikami DIAS.
Na pytanie sama sobie odpowiedziałaś i wiem że nie dotyczyło charakteru stosunku pracy urzędnika. Ale ponieważ post sugerował że sama jesteś USC, to aż przykro czytać o "umowach urzędników".
11 mar 2017, 21:41
Oj tam. Tylko taki skrót myślowy. Czyli też sądzisz że ja na nic nie czekam i siedzę sobie spokojnie bo moje warunki pracy czytaj kasa nie mogą ulec zmianie ?
11 mar 2017, 21:46
Terminarz podatkowy
17.03.2017 Zmiana przepisów: Ustawa z dnia 26 stycznia 2017 r. o zmianie ustawy o swobodzie działalności gospodarczej Opublikowano w: Dz. U. z dnia 02.03.2017 r. poz. 460 Zmienia: Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2016 r. poz. 1829, 1948, 1997 i 2255): Komentarz: Celem ustawy jest wzmocnienie obowiązujących regulacji prawnych dotyczących wykonywania działalności gospodarczej w Polsce przez mikroprzedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorców. Ustawa dokonuje nowelizacji ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, polegającej na przyjęciu zmiany art. 103 wprowadzającej obowiązek dokonywania oceny przewidywanego wpływu projektu ustawy lub rozporządzenia na działalność mikroprzedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorców. Ocena ta będzie dokonywana w postaci sporządzania odrębnej części uzasadnienia projektu ustawy lub rozporządzenia. Obowiązek powyższy nie będzie dotyczył projektów, które nie dotyczą majątkowych praw i obowiązków przedsiębiorców oraz nie dotyczą praw i obowiązków przedsiębiorców wobec organów administracji publicznej. Powyższe rozwiązanie powinno pozwolić na bardziej wnikliwą analizę projektowanych przez prawodawcę regulacji pod kątem specyfiki funkcjonowania mikroprzedsiębiorców oraz małych i średnich przedsiębiorców. Jednocześnie ustawa wprowadza przepis przejściowy, zgodnie z którym do projektów ustaw wniesionych do Sejmu oraz projektów rozporządzeń skierowanych do uzgodnień, konsultacji publicznych lub opiniowania, przed dniem wejścia w życie uchwalonej ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
11 mar 2017, 22:25
julita165
Oj tam. Tylko taki skrót myślowy. Czyli też sądzisz że ja na nic nie czekam i siedzę sobie spokojnie bo moje warunki pracy czytaj kasa nie mogą ulec zmianie ?
Przy racjonalnej interpretacji przepisów ustawy wprowadzającej KAS i ustawy o służbie cywilnej - właśnie tak. Ale jeśli czarodzieje z MFu staną na wysokości zadania to na pewno zafundują co najmniej jeszcze kilka różnych interpretacji w tym temacie.
Tak jak w piśmie z 26 stycznia Departament Prawny MF twierdził, że odprawy w wysokości przewidzianej w ustawie o Służbie Celnej dla funkcjonariuszy służby stałej należą się wszystkim pracownikom i funkcjonariuszom, którzy nie otrzymają propozycji lub ją odrzucą, a po krótkim czasie jakiś cwaniaczek zamieścił na stronie dedykowanej KAS zupełnie inną interpretację.