Dzięki Nadir, a nie było ich więcej? Wydawało mi się, że ktoś zamieścił szerszy wykaz tylko nie pamiętam gdzie to było. Teraz nie pamiętam a co będzie na egzaminie
10 maja 2013, 18:28
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
Cześć Wszystkim, zamierzam próbować podchodzić do egzaminu w tym roku. Co to za zmiany w teście umiejętności? One już będą w tym roku? Czy te zadania, które podajecie w topicu "Gimnastyka umysłu" są na egzaminie (tego typu/schematu)? Zawsze jest jakieś domino, matryca, cyfry, litery, słowa? Czy te na egzaminie mają zupełnie inny charakter? I czy dużo ich jest? 6 lub 20 zadań? Czy jest szansa zrobić je na maksa (60 pkt.) i wtedy można już mniej z wiedzy? Podobno kiedyś było jakieś zadanie z napisania pisma czy listu, teraz już nie ma? Same testy "psychologiczne" + test z wiedzy? Czy konieczna jest rejestracja w systemie? KTO SIĘ JESZCZE NIE ZACZĄŁ UCZYĆ?
____________________________________ "Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
Ostatnio edytowano 13 maja 2013, 17:50 przez Nike, łącznie edytowano 2 razy
13 maja 2013, 17:48
Nike
Cześć Wszystkim, zamierzam próbować podchodzić do egzaminu w tym roku. Co to za zmiany w teście umiejętności? One już będą w tym roku? Czy te zadania, które podajecie w topicu "Gimnastyka umysłu" są na egzaminie (tego typu/schematu)? Zawsze jest jakieś domino, matryca, cyfry, litery, słowa? Czy te na egzaminie mają zupełnie inny charakter? I czy dużo ich jest? 6 lub 20 zadań? Czy jest szansa zrobić je na maksa (60 pkt.) i wtedy można już mniej z wiedzy? Podobno kiedyś było jakieś zadanie z napisania pisma czy listu, teraz już nie ma? Same testy "psychologiczne" + test z wiedzy? Czy konieczna jest rejestracja w systemie? KTO SIĘ JESZCZE NIE ZACZĄŁ UCZYĆ?
Polecam przeczytać cały topic i może jeszcze gimnastykę umysłu. Jeżeli oczekujesz informacji jak konkretnie będzie wyglądał sprawdzian wiedzy ogólnej to... życzę powodzenia. Nikt ci takich informacji nie udzieli - na forum są nasze domysły wysnute na podstawie kilku lat doświadczeń. Jeżeli w tym roku będzie całkiem inny to... co z tego. Dla dobrze wytrenowanej głowy to pikuś. Można ten test zrobić na max - jestem tego przykładem. Jak wygląda egzamin, jaki jest zakres wiedzy i jakie są jego części, ile trwa, to kandydat powinien wiedzieć bo to jest obowiązujące prawo (warto je znać przed egzaminem). Gdy masz kłopot ze znalezieniem tych odpowiedzi to daruj sobie egzamin - zaoszczędzisz kasę.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
13 maja 2013, 19:32
Supersaper jesteś szczery do bólu
13 maja 2013, 19:46
To muszą być jakieś kontrolowane akcje trollingowe, to nie jest możliwe, żeby ktoś na 8 tygodni przed terminem pytał o takie rzeczy...
13 maja 2013, 22:02
Już się ze wszystkim zapoznałam Test wiedzy: 90 pytań na 90 minut, min. punktów to 30. Natomiast test umiejętności to 60 punktów a min. 20. Trzeba uzyskać 90 punktów łącznie żeby zdać, a żeby się załapać na mianowanie to już inna bajka. Dobrze rozumiem? Widziałam przykładowe testy wiedzy z poprzednich lat tylko nie wiem jak wygląda test umiejętności. Ile jest tych zadań i czy to są podobne jak na tym forum. Czytałam forum ale jeszcze nie wszystko i zauważyłam, że większość skupia i przykłada bardziej uwagę na test umiejętności, bo łatwiej zebrać punkty
orchis
To muszą być jakieś kontrolowane akcje trollingowe, to nie jest możliwe, żeby ktoś na 8 tygodni przed terminem pytał o takie rzeczy... :blink:
A co się stanie jak 8 tyg. przed egzaminem dopiero przeczytam "procedury"?
____________________________________ "Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
13 maja 2013, 22:07
"Dziń dybry. Jaki pinkny dziś dziń, tyle dziś słyńca" - Oficer Crabtree
Mamy 14 maja godzinę 8:25 a na stronie Internetowego Systemu Zgłoszeń KSAP jest 748 założonych kont i 123 zgłoszenia. Czy ktoś pamięta mniej więcej jak te statystyki układały się rok temu?
Ciekaw jestem czy na ostatnie 2 tygodnie maja pójdzie lawina wpłat i zgłoszeń...
____________________________________ Quidquid latine dictum sit, altum videtur.
14 maja 2013, 07:29
Nadir
Test wiedzy - wiadomo: albo się wie albo się strzela. W teście umiejętności też wiadomo: przystępując do testu trzeba mieć rozeznanie w rozwiązywaniu testów, ale późniejszy wynik to już czeski film". Nikt nie wie ze zdających dlaczego ktoś otrzymał z niego tak mało punktów. Albo... dlaczego tak dużo!
Punkty z testu umiejętności przyznawane są wg skomplikowanego systemu ... Moje dwie koleżanki dostały max ilość punktów, chociaż miały różne odpowiedzi. Podobno (?) każdy test jest oceniany "na tle grupy" (jako wartość względna), więc zależy do jakiej się trafi - w jednej trzeba mieć więcej prawidłowych odpowiedzi, żeby otrzymać określoną ilość punktów; w innej mniej prawidłowych odpowiedzi może dać taką samą ilość punktów (bo w tej grupie test ogólnie wyszedł słabiej). Nie wiem czy wytłumaczyłam to dość zrozumiale
14 maja 2013, 07:55
fraxinusspp
Mamy 14 maja godzinę 8:25 a na stronie Internetowego Systemu Zgłoszeń KSAP jest 748 założonych kont i 123 zgłoszenia. Czy ktoś pamięta mniej więcej jak te statystyki układały się rok temu?
Podpowiedź:
misia2514
Witam, Zgłoszenie wysłałam w piątek - 11 maja priorytetem, za potwierdzeniem odbioru. Wczoraj - wtorek 15 maja - dostałam informację, że moje zgłoszenie wpłynęło ale nie nadmienili, czy wszystko w nim jest ok . Ilość zgłoszeń: 422 Pozdrawiam
PS: NADIR - przeprosiny przyjęte, ale kobiety takich czynów nie zapominają. "Trochę"-to za mało powiedziane. Mam nadzieję, że Nasze relacje od tej pory będą w miarę "poprawne" ? viewtopic.php?p=98690#p98690
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
14 maja 2013, 07:58
A przystępowało nas do egzaminu, jak dobrze pamietam, 2088 osób. Jeżeli wyliczę proporcją do zeszłego roku to wg mnie w tym roku będzie ok 610 osób . Oczywiście patrzę na to z dużym przymrużeniem oka
14 maja 2013, 09:09
Miejmy nadzieję, że to będzie tylko 610 osób, ale myślę, że nie bedziemy zaskoczeni, jeżeli będzie to ok. 1500 osób A czy wiadomo ile miejsc zabierają absolwenci KSAP?
Słuchajcie, ja w ogóle z innej beczki chciałam - czy macie jakieś tanie miejsce noclegowe niedaleko Centrum Expo? Zastanawiam się już nad rezerwacją...
14 maja 2013, 09:59
Może w tym roku będzie mało chętnych z powodu małego limitu? A jak było w poprzednich latach ze zgłoszeniami w ostatnich dniach? Z dnia na dzień przybywało po 300 osób? :) Jak zdawałam certyfikat językowy to na początku nie było chętnych, pod koniec ok. 7 osób a w ostatnim dniu ponad 40 :)
14 maja 2013, 16:38
właśnie założyłam konto 155 osob zgłoszonych
14 maja 2013, 18:46
Czym się różnią założone konta (ponad 700) od zgłoszeń (ponad 100)? Pytam, bo ja się tam nie rejestrowałam i zdecydowałam się na następny rok
Wydaje mi się, że w tym roku na egzaminie trzeba będzie nazbierać min. 125 pkt. żeby się zmieścić w limicie albo nawet i więcej, bo KSAP. Najlepiej było w 2010 r., przy 1000-cznym limicie wystarczyło nawet niecałe 100 pkt. :) Trzeba zrobić umiejętności na maksa i z wiedzy trafić pozytywnie 2/3 pytań - to bardzo dużo :) A może w następnym roku zmienią limit z 200 na 800?