Teraz jest 10 wrz 2025, 03:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2010, 19:35

POSTY        96
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
elizabeta82                    

https://www.ksap.gov.pl/pksc/pytania.php

Wielkie dzięki :)

31 sie 2012, 08:17
Znawca

REJESTRACJA11 sty 2010, 08:40

POSTY        231
A ma ktoś materiały z matrycami podobnymi do tych jak na egzaminie? Bo tu na forum są zupełnie inne. Ja właśnie poległam na tym. Z testu wiedzy miałam bardzo wysoki wynik, co w sumie jest jakimś pocieszeniem bo test był trudny, więc zakres mojej wiedzy był dobry. Ale boli to, że przez ten cholerny test umiejętności całość poszła się  :sex:  
Prosze więc tych którzy mają przykłady takich matryc piszczcie na priva. dzienks

31 sie 2012, 08:25
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
matryce na egzaminie wg mnie są dużo łatwiejsze niż te na forum, bo wszystkie oparte są na tej samej zasadzie "kółko zamienia się w kwadrat". Wystarczy tylko wyobraźnia przestrzenna. Tabelki i analogie - po lekturze forum :D  - nie sprawiły mi trudności.
Oczywiście, nie zdążyłam zrobić wszystkiego, bo nie zastosowałam się do forumowych rad i niepotrzebnie pisałam odpowiedzi na brudno i traciłam czas na przepisywanie :mur: . Całe szczęście, że przynajmniej posłuchałam się rady, żeby podzielić cały czas na części i jak się czas na daną część kończy - przechodzić do następnej. tym sposobem nie zdążyłam zrobić tylko kilku matryc i jednego zadania i dostałam maxa za umiejętności.

Co do testu wiedzy: zaczęłam się uczyć po długim weekendzie i uważam że za wcześnie - na tydzień przed egzaminem już tylko mieliłam w kółko to samo, tylko po to, żeby nie zapomnieć tego, co się wcześniej nauczyłam. Z tym, że ja miałam dość dużo czasu na naukę.
Jeśli ktoś chce uczyć się od stycznia, to radziłabym na początku gruntowne czytanie prasy (w tym Gazety Prawnej - nikt nie jest w stanie przewidzieć, że np: będzie jedno pytanie z kodeksu pracy, a całego kodeksu nie ma sensu wkuwać) i ćwiczenie do testu umiejętności. Potem dołożyć jakąś książkę o Unii Europejskiej i finansach publicznych (mnie bardzo pomogło - nie chodzi o to, żeby wykuwać jakieś dramatyczne szczegóły w rodzaju ilości sędziów w Trybunale Europejskim, tylko żeby zdobyć ogólne pojęcie o tych trudnych tematach), potem porobić notatki z mniej ważnych ustaw (typu ochrona informacji niejawnych czy dyscyplina fin.publ., których nie ma sensu uczyć się w całości) a dopiero na koniec wykuwać na blachę konstytucję, kpa itp. Te dwie ustawy naprawdę trzeba znać na pamięć i żadne notatki i bryki tutaj nie wystarczą. Z pozostałych ustaw pytania są w miarę normalne, a z tych dwóch zdarzają się tak zakręcone, że bez wyrywkowej znajomości przepisów się nie da. Ja miałam naprawdę obkute te dwa tematy a i tak dałam się naciąć.

31 sie 2012, 09:45
Znawca

POSTY        231
Według mnie matryce są trudniejsze na egzaminie niz na forum. To kwestia rodzaju inteligancji, przestrzennej, czy jakiejś tam, widocznie mam inną. Tabelek zrobiłam niecałe 7 i prawie na pewno dobrze, analogie słowne też prawie wszystko. Matryce były dla mnie problemem, ale wydawało mi się, że przynajmniej w 1/3 widzę zalezności. I co? i du.. -wynik ok. 30. Co z tego że z wiedzy prawie 80. I ja teraz mam odczucie krzywdy (bez zazdrości wobec innych bo cieszę się że zdaliście). Tylko dlatego że moze czegoś tam nie widziałam, a z wiedzy mam aż tyle punktów to i tak nic. No mam poczucie niesprawiedliwości i nic z tym nie zrobie. Trudno.

31 sie 2012, 09:53
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 kwi 2011, 09:59

POSTY        172
No faktycznie szkoda, bo jak Cię pamiętam z przygotowań, to bardzo dobrze sobie radziłeś.

Ja właśnie mam wyobraźnię przestrzenną (nietypowo dla kobiet - dobrze sobie radzę z mapami:)) i może dlatego matryce nie sprawiły mi trudności.
Za to dziwię się trochę, że tabele mi tak dobrze poszły, bo jak ćwiczyłam, to zwykle się okazywało, że zapomniałam o jakimś szczególe (dokładność nie jest moją mocną stroną:))

31 sie 2012, 10:01
Znawca

REJESTRACJA15 gru 2011, 20:47

POSTY        186
Moim zdaniem matryce nie były trudniejsze tylko bardziej skomplikowane (to chyba nie całkiem to samo). Tak naprawdę nie da się w nich nic nowego wymyślić. tak jak napisał chyba Tomek zawsze elementy się przekręcają, obracają, pojawiają albo znikają. Moim zdaniem na egzaminie były po prostu dosyć skomplikowane wieloelementowe obrazki i stąd ta trudność. Mi nie sprawiały one trudnosci ale pamiętam, ze przy ostatnich dostawałam już oczopląsu.
Rada dla tych, którzy mają z tym trudność: najlepiej (moim zdaniem) podzielić sobie każdy obrazek na pojedyńcze elementy i obserwować co się z nim dzieje. Niestety często z poszczegółlnymi elementami dzieją się różne rzeczy. Zawsze jednak trening czyni mistrza! :)
Kobieta na kursie polecała nam takie książki i strony http://www.:

Literatura polecana:

Allen R. - Mensa: Zadania i testy na inteligencję

Bremner, Russell, Carter - 400 Testów Iq Łamigłówek Zagadek Logicznych I Zadań Matematycznych

Carter, Russell - IQ. Popracuj nad umysłem. Zagadki, zadania, testy, ćwiczenia

Cameron J. - 500 łamigłówek, zagadek logicznych i testów IQ

Livingstone I, Thompson J. - Jaki naprawdę jest twój umysł?

Polecane strony www:

http://www.iq-test.pl/testy-aktualnie-dostepne/

http://www.pazyl.pl

http://iqget.pl/?wikio=9399

http://pl-testiq.pl/

http://www.bazaiq.pl/test/1.php

http://www.quickiqtest.net/polish/firstqpl.php

http://testwiedzy.pl/ucat_view/34/testy-na-iq.html

http://drzonca.republika.pl/zagadki.htm

http://www.l-earn.net/index.php?id=205

http://mforum.pl/forum/349-lamiglowki-zagadki-zadania/

Z książek nie korzystałam, więc nie wiem ile są warte. Strony www przeglądałam i chyba niektóre są fajne, ale szczerze mówiąc nie pamiętam :)

31 sie 2012, 10:11
Znawca

POSTY        231
Dzięki dziewczyny. Mówi się trudno (pech to pech, bo tak to oceniam, ten nieszczęsny niecały punkt i wynik testu umiejetności). Pewnie za rok spróbuję znowu, jak nie zmienię pracy, bo powaznie zastanawima się nad wyjsciem z budżetówki. Może to jakiś znak.
P.S. Ja też jak na kobietę super mapy czytam, he he.

31 sie 2012, 10:38
Zaawansowany

REJESTRACJA05 kwi 2012, 10:59

POSTY        59
dufus                    

Dzięki dziewczyny. Mówi się trudno (pech to pech, bo tak to oceniam, ten nieszczęsny niecały punkt i wynik testu umiejetności). Pewnie za rok spróbuję znowu, jak nie zmienię pracy, bo powaznie zastanawima się nad wyjsciem z budżetówki. Może to jakiś znak.
P.S. Ja też jak na kobietę super mapy czytam, he he.

Mam podobnie jak Ty - test wiedzy zaskakująco dobrze, a umiejętności  :dupa:

Całe szczęście, że mi zabrakło trochę więcej niż Tobie :P  <_<
Myślę, że najgorzej poszły mi Raveny.

Może za rok nie będzie mianowania, tzn. będzie na poziomie 0, i daj Boże duuuuuuużo osób odejdzie z budżetówki, w tym ja także :dupa:  :dupa:  :dupa:

31 sie 2012, 11:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 mar 2012, 13:20

POSTY        50
A mi jak już pisałam drugi raz nie poszło. Raz nie zdałam, teraz zdałam. Więc teoretycznie za 3 razem powinno być lepiej. Tylko nie wiadomo w jakim stopniu, czy będę np. przeskakiwać setki, z 800 na 700, 600 i tak może się kiedyś przed emeryturą uda.
Tylko ja z kolei nie widzę u siebie postępu na teście wiedzy. Wręcz nawet dostałam mniej punktów w tym roku, niż w zeszłym- kiedy poszłam na egz "z marszu" bez uczenia.
W tym roku test umiejetności poszedł bdb, dlatego wynik ogólny był lepszy niż ten poprzedni, no ale test wiedzy po uczeniu wypadł podobnie jak bez czytania ustaw.

31 sie 2012, 12:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 gru 2011, 13:06

POSTY        47
dufus                    

Według mnie matryce są trudniejsze na egzaminie niz na forum. To kwestia rodzaju inteligancji, przestrzennej, czy jakiejś tam, widocznie mam inną. Tabelek zrobiłam niecałe 7 i prawie na pewno dobrze, analogie słowne też prawie wszystko. Matryce były dla mnie problemem, ale wydawało mi się, że przynajmniej w 1/3 widzę zalezności. I co? i du.. -wynik ok. 30. Co z tego że z wiedzy prawie 80. I ja teraz mam odczucie krzywdy (bez zazdrości wobec innych bo cieszę się że zdaliście). Tylko dlatego że moze czegoś tam nie widziałam, a z wiedzy mam aż tyle punktów to i tak nic. No mam poczucie niesprawiedliwości i nic z tym nie zrobie. Trudno.

Duży szacunek za taki wynik z testu wiedzy, na prawdę gratuluję wiedzy. Z Twoją wiedzą i moimi umiejętnościami najlepiej zdali byśmy egzamin. :)
Co Ci mogę doradzić, mnie też matryce trochę zaskoczyły bo rozwalałem najtrudniejsze 3x3, nie ćwiczyłem 2x2 i muszę przyznać że 5 min zachowywałem się jak zwierz we mgle  :D i musiałem przestawić myślenie.
Może brałaś te matryce  zbyt całościowo i wtedy jest na prawdę ciężko, trzeba to robić fazami i skupiać na pojedynczych elementach.
Np.
Trójkąt się obrócił o 180 stopni, patrzysz na drugą linię i często już przy pierwszej fazie zostawały 2 odpowiedzi, kolejna faza kolejny element i co się znim stało. itd.
Wiele było pokręconych matryc z nakładaniem się elementów, że elementy które się nakładają to wypadają, lub nakładające się zostają. Trzeba nauczyć się pewnych algorytmów.
Pocieszę Cie że ja z map jestem cieniak i gubię sie na przykład w lesie i na grzyby biorę gps-a :) widzenie przestrzenne masakra do kwadratu - więc to nie to. Masz szansę osiągnąc bardzo dobry wynik za rok.
Spróbuj porozwiązywac Sudoku - wiem że to śmieszne, ale poćwicz.

A ja za rok obiecuję, że pomogę z matrycami. W tym roku wrzuciłem trochę 3x3, ale trudnych - zdawałem pierwszy raz i nie wiedziałem co jest na egzaminie. Tak więc na takich zsadach co było spróbuję powymyślać coś 2x2 i z zastosowaniem algorytmów z egzaminu.

31 sie 2012, 12:16
Znawca

POSTY        231
caerbanog                    

A ja za rok obiecuję, że pomogę z matrycami. W tym roku wrzuciłem trochę 3x3, ale trudnych - zdawałem pierwszy raz i nie wiedziałem co jest na egzaminie. Tak więc na takich zsadach co było spróbuję powymyślać coś 2x2 i z zastosowaniem algorytmów z egzaminu.

Trzymam za słowo. A załapałeś się?

P.S. A sudoku lubie i rozwiązuje czasem, he he, więc to też nie to  :D

31 sie 2012, 12:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sty 2012, 10:03

POSTY        18
Witam, powiedzcie mi, bo nie mogę znaleźć, z jakiego przepisu wynika, że w przypadku skrócenia kadencji sejmu prezydent wydaje postanowienie. Fakultatywnie może, zgodnie z art. 225 Konstytucji, zarządzić skrócenie kadencji sejmu. Ale z czego wynika, że wydaje postanowienie w tej sprawie??? Nie mogę tego nigdzie znaleźć :(

89. Kadencja Sejmu i Senatu może zostać skrócona:
a) uchwałą Zgromadzenia Narodowego o skróceniu kadencji obu izb,
b) uchwałą Sejmu lub postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji Sejmu,
c) uchwałą Sejmu lub Senatu albo postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji
obu izb,
d) tylko postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji Sejmu i Senatu.

z góry dziękuje

31 sie 2012, 12:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA28 gru 2011, 13:06

POSTY        47
dufus                    

Trzymam za słowo. A załapałeś się?

P.S. A sudoku lubie i rozwiązuje czasem, he he, więc to też nie to  :D

Tak załapałem się i to w miarę niezle, ale za rok zamierzam śledzić wątek i oddać "dobra umysłowe" które tu na mnie spłynęły  :D

31 sie 2012, 12:59
Znawca

REJESTRACJA15 gru 2011, 20:47

POSTY        186
Sagap                    

Witam, powiedzcie mi, bo nie mogę znaleźć, z jakiego przepisu wynika, że w przypadku skrócenia kadencji sejmu prezydent wydaje postanowienie. Fakultatywnie może, zgodnie z art. 225 Konstytucji, zarządzić skrócenie kadencji sejmu. Ale z czego wynika, że wydaje postanowienie w tej sprawie?? Nie mogę tego nigdzie znaleźć :(

89. Kadencja Sejmu i Senatu może zostać skrócona:
a) uchwałą Zgromadzenia Narodowego o skróceniu kadencji obu izb,
b) uchwałą Sejmu lub postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji Sejmu,
c) uchwałą Sejmu lub Senatu albo postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji obu izb,
d) tylko postanowieniem Prezydenta o skróceniu kadencji Sejmu i Senatu.

z góry dziękuje

Z tego co pamiętam (piszę to na gorąco, więc mogę się mylić) to w Konstytucji jest przepis, że "Prezydent postanawia o skróceniu kadencji."
Update: sprawdziłam, bo mnie to gryzło: w całej Konstytucji jest mowa o "zarządzeniu skrócenia kadencji" z wyjątkiem art. 131 ust. 4: "Osoba wykonująca obowiązki Prezydenta Rzeczypospolitej nie może postanowić
o skróceniu kadencji Sejmu."

Ostatnio edytowano 31 sie 2012, 13:21 przez edyta850, łącznie edytowano 1 raz

31 sie 2012, 13:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11747 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 462, 463, 464, 465, 466, 467, 468 ... 840  Następna strona