Hmm, przede wszystkim w matrycach Ravena (tj. 3x3) zależności są zawsze poziome (czasem oprócz tego są też pionowe, ale poziome są zawsze). Poza tym zależności mogą być bardzo różne: czasem jest a+b=c (a - pierwszy obrazek, b - drugi obrazek, c - trzeci obrazek, POZIOMO), np. na 1. obrazku kreska pozioma, na 2. pionowa, a na trzecim "suma" czyli +, czasem na kolejnych obrazkach przybywa lub ubywa jakiś element. Tutaj zawsze trzeba przeanalizować 2 wiersze i znaleźć wspólną zasadę i potem zastosować ją w trzecim rzędzie. A w analogiach obrazkowych zależności mogą być zarówno poziomo jak i pionowo. Z reguły jest tak, że te obrazki między którymi jest zależność są podobne do siebie i zarazem bardzo różne od tej drugiej pary. I tu z reguły elementy jakoś się przekręcają, zamieniają kolejnością (jeżeli obrazki są wieloelementowe). Tak naprawdę zależności powinny być prostsze niż w Ravenach, bo na 2 obrazkach trudniej je wychwycić. Nie jest jednak tak, że są jakieś zależności, które występują tylko w Ravenach albo tylko w analogiach (no może poza sumowaniem, bo tego się na 2 obrazkach w analogiach nie da pokazać ) Kurczę, domyślam się, że te moje wyjaśnienia nie są najprostsze. Tak naprawdę różnica między jednym a drugim jest dosyć subtelna. Trudno to wytłumaczyć, jeżeli ktoś zupełnie nie "czai bazy". Najważniejsze żeby w analogiach nie szukać zależności między wszystkimi czterema elementami, tylko podzielić je na pary. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam.
20 wrz 2012, 18:57
Re: Gimnastyka umysłu
Dzięki. Czaję bazę Przeglądałam Raveny i myślę, że są bardziej zrozumiałe niż analogie obrazkowe. Na egzaminie są obydwa rodzaje( Raveny i analogie obrazkowe)?, oprócz zadań i skojarzeń
20 wrz 2012, 19:41
Edytko, a może dasz radę coś narysować dla przykładu w wolnym czasie (jakąś analogię obrazkową,wieloelementową podobną jak na egzaminie) z wytłumaczeniem zależności.
20 wrz 2012, 20:32
Nie tak dawno temu wrzucałam na oba wątki przykład 2x2 obrazek jest na stronie 470 tego wątku.
Jak znajdę chwilę czasu i jakiś w miarę dobry programik to spróbuję zrobić jeszcze kilka przykładów. Ten jest dość prosty, ale chwilę mi jego wykonanie zajęło - a do tego trzeba było jeszcze odpowiedzi wymyslić i to tak, żeby chociaż jedna poza prawidłową była w miarę prawdopodobna przy pobieznej analizie. Niestety, najbliższy wolny termin przewiduję gdzieś pod koniec października :/
21 wrz 2012, 08:44
Pogrzebałam trochę w necie i... kurczę, niewiele tego jest. Udało mi się jednak znaleźć takie coś: http://www.smart-kit.com/s762/orange-bo ... l-analogy/ (postaram się załączyć ten obrazek, ale nie wiem czy wyjdzie). Na tej stronie powinno być więcej takich analogii, ale jakoś nie mogę ich znaleźć Najciekawsze jest to, że ta strona jest chyba z założenia dla dzieci, a ta analogia wcale taka prosta nie jest Poza tym znalazłam jeszcze to: http://courses.cs.vt.edu/cs2104/Fall201 ... logies.pdf Tu trzeba czytać polecenia, bo nie w każdym przypadku jest to klasyczna analogia, ale też warte uwagi. Update: a dla tych, którzy zupełnie nie "czają bazy", na zachętę takie coś: http://www.education.com/study-help/art ... cises-set/
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Ostatnio edytowano 22 wrz 2012, 08:13 przez edyta850, łącznie edytowano 1 raz
22 wrz 2012, 08:08
Jak dla mnie odp.nr 1
22 wrz 2012, 20:09
Przy założeniu A:B jak C:D również stawiam na odp. nr 1
23 wrz 2012, 07:57
Oczywiście odp. 1 jest prawidłowa. Właściwie nie spodziewałam się, że będziecie odpowiadać, wrzuciłam to tak po prostu, "dla przykładu". Ewa, niestety musisz sama znaleźć który obrazek do którego porównywać. Tak jak napisałam, w analogiach relacje są czasem poziome, a czasem pionowe (tu akurat pionu nie ma, więc w pewnym sensie było łatwiej) i jak się zacznie porównywać nie te obrazki to, że tak powiem, "umarł w butach".
23 wrz 2012, 10:39
Udało mi się przerysować jedną z analogii obrazkowych, które miałam w materiałach na kursie (być może była już kiedyś w tym wątku, przyznaję się że nie zdołałam wszystkiego przejrzeć). Ponieważ była rysowana w zwyczajnym paincie, więc proszę się nie czepiać niewielkich różnic w wielkości lub wysokości poszczególnych elementów
25 wrz 2012, 11:14
edyta850
Udało mi się przerysować jedną z analogii obrazkowych, które miałam w materiałach na kursie (być może była już kiedyś w tym wątku, przyznaję się że nie zdołałam wszystkiego przejrzeć). Ponieważ była rysowana w zwyczajnym paincie, więc proszę się nie czepiać niewielkich różnic w wielkości lub wysokości poszczególnych elementów
To się nazywa poświęcenie Jak dla mnie to odpowiedź
c
____________________________________ "Dreams are nothing more than wishes and a wish's just a dream you wish to come true.." :)
25 wrz 2012, 11:35
edyta850
Stawiam na C
25 wrz 2012, 11:39
Dla mnie C
25 wrz 2012, 12:35
Popieram przedmówców i stawiam na odp. c
25 wrz 2012, 12:37
W załączeniu Raveny, które zmajstrowałem. Mogą wydawać się banalne (zrobienie bardziej wymagającego w zwykłym edytorze tekstu wymagałoby o wiele więcej czasu i cierpliwości), ale najważniejsza jest zasada, na egzaminie było kilka matryc tego typu, tylko oczywiście ilość elementów była większa. Plik w formacie OpenOffice