No i dane statystyczne oczywiście to jest zawsze PKB, minimalna pensja, średnia pensja, i inne tego typu dane trzeba znać
01 wrz 2011, 17:35
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
ira2
Kochani! W tamtym roku byłam 980 - któraś tam (chyba 4) i nie załapałam się na mianowanie. Miałam dużego doła i nie bardzo wierzyłam, że w tym roku mi się uda. Teraz zmieściłam się w pierwszej 50-tce. Jestem w szoku. To forum bardzo pomaga Dziękuję wszystkim udzielającym się, sama służę pomocą.
(podkreślenie moje) O! I to jest to!
Kolejne potwierdzenie, że klucz do sukcesu to czytanie tego forum i przykład dla wahających się czy warto zdawać przy tak niskim limicie. Warto. Gratuluję
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
01 wrz 2011, 18:08
Witam serdecznie! gratuluję wszystkim, którym się udało to MEGA wyczyn, ja w tym roku przetarłam szlaki, pomimo wszystko nie zamierzam się poddawać i tym razem zaczynam naukę z Wami To forum to faktycznie kopalnia wiedzy, szkoda że dopiero teraz się o tym przekonałam, mam jednak nadzieję że za rok będzie lepiej!
01 wrz 2011, 18:57
Zgadzam się, to forum bardzo pomaga. W dużej mierze dzięki Wam udało mi się załapać do pierwszej 30za pierwszym razem. Co do nauki, to również uważam, że zagłębianie się w szczegóły ustaw takich jak PZP czy o finansach publicznych nie ma sensu. Oczywiście pewne podstawowe rzeczy trzeba wiedzieć, dlatego warto chociaż przeczytać te ustawy w całości. Kucie na pamięć nie ma raczej sensu. W gruncie rzeczy, co roku pytania w teście wiedzy układane są według podobnego schematu. Można więc przyjrzeć się dokładnie testom z poprzednich lat i na tej podstawie ocenić, które ustawy są mniej lub bardziej istotne.
A teraz coś z zupełnie innej beczki: Czy wiecie może, czy do urzędów wysyłane są jakieś informacje na temat uroczystości wręczenia aktów mianowania, o osobach, które uzyskały mianowanie itp.???
01 wrz 2011, 18:58
Rysiozklanu
Zgadzam się, to forum bardzo pomaga. W dużej mierze dzięki Wam udało mi się załapać do pierwszej 30 za pierwszym razem.
To miło nam wszystkim
Rysiozklanu
A teraz coś z zupełnie innej beczki: Czy wiecie może, czy do urzędów wysyłane są jakieś informacje na temat uroczystości wręczenia aktów mianowania oraz osobach, które uzyskały mianowanie itp.???
Tak. Będą wysłane do urzędów informacje o miejscu i terminie wręczenia aktów mianowania i osobach, którym należy umożliwić odebranie aktów mianowania. I urząd ma obowiązek to umożliwić. Nie ma obowiązku udzielenia delegacji, ale... taki/taka naczelnik, która tego nie uczyniłaby zasługuje na publikację na forum... W nagrodę.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
01 wrz 2011, 19:32
Ja się załapałem w tamtym roku, i z tego co pamiętam to do mojego urzedu przyszło pismo o terminie mianowania itd dopiero chyba w połowie listopada. Więc troche to jednak trwało, gdyz wyniki były ok. połowy sierpnia a mianowanie końcem listopada.
01 wrz 2011, 19:37
Seme
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć na pytanie, czy do obliczenia dodatkowego urlop wypoczynkowego dla urzędnika bierze się również zatrudnienie w urzędzie gminy?! Czy ma znaczenie, że umowa była np. na pół etatu? Czy staż (skierowanie przez Urząd Pracy do urzędu gminy) też się bierze pod uwagę?
Zatrudnienie w administracji publicznej a więc też w samorządzie. Ustawodawca nie określił, że zatrudnienie musi być na cały etat. Staż (absolwencki?) nie jest zatrudnieniem w rozumieniu Kodeksu pracy.
01 wrz 2011, 19:41
Enjoy The Silence
01 wrz 2011, 21:31
Kateklema
Seme
Zatrudnienie w administracji publicznej a więc też w samorządzie. Ustawodawca nie określił, że zatrudnienie musi być na cały etat. Staż (absolwencki?) nie jest zatrudnieniem w rozumieniu Kodeksu pracy.
Bardzo dziekuję za info i pozdrawiam.
02 wrz 2011, 06:17
pianissimo
Odp. Artykuł 105 umożliwia uzyskanie dodatkowego urlopu wypoczynkowego maksymalnie w wymiarze 12 dni, przy czym prawo do 1 dnia urlopu nabywa urzędnik służby cywilnej po 5 latach zatrudnienia w służbie cywilnej, a wymiar urlopu wzrasta z każdym rokiem o 1 dzień, aż do maksymalnego wymiaru. Ustęp 2 daje podstawę do zwiększenia wymiaru urlopu urzędnikom służby cywilnej przez możliwość wliczenia do okresu zatrudnienia w służbie cywilnej szeroko pojętego okresu zatrudnienia w administracji publicznej (np. w organach administracji samorządowej czy państwowej).
Seme
Hej Kochani czy ktoś wie coś w tym temacie? Jeszcze raz proszę o pomoc.
Nowa ustawa o SC przewiduje likwidację tego urlopu A moim zdaniem jest to rekompensata za to, że urzędnik nie ma wynagrodzenia ani wolnego za nadgodziny oraz prace w soboty i niedziele... Znosząc więc urlop powinni znieść i brak tej rekompensaty
02 wrz 2011, 07:11
nowa ustawa o SC?
02 wrz 2011, 07:55
Giedymin
nowa ustawa o SC?
Tak, debatują nad nią, gdzieś coś było już pisane...
Pytanie: Czy KSAP zamierza w tym roku opublikować pytania i odpowiedzi z testu wiedzy? W zeszłym roku opublikowali jeszcze przed wynikami, a w tym roku jakaś cisza, albo nie wiem gdzie szukać....
02 wrz 2011, 08:12
Oj mogliby się już odczepić od tej ustawy, niedawno zmieniali, obecna obowiązuje od stycznia 2010... Na pewno żadne zmiany nie będą dla nas korzystniejsze, a przeciwnie...
02 wrz 2011, 08:25
Giedymin
Oj mogliby się już odczepić od tej ustawy, niedawno zmieniali, obecna obowiązuje od stycznia 2010... Na pewno żadne zmiany nie będą dla nas korzystniejsze, a przeciwnie...
Ano mogliby! W tej obecnie obowiązującej zmniejszyli wysokość dodatków za poszczególne stopnie