Teraz jest 11 wrz 2025, 15:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 lip 2010, 19:11

POSTY        24
Post Re: Postępowanie kwalifikacyjne
markk                    

Anna5                    

Tak, ale w tamtym roku test był trudniejszy i była mniejsza konkurencja. Moi znajomi z pracy są bardzo zadowoleni z egzaminu i twierdzą, że może maja 2 błedy z testu wiedzy, a umiejetności poszedł im rewelacyjnie. Szkoda, że ja nie moge tego samego powiedzieć o sobie!!!

Konkurencja w tym roku oczywiście większa, ale czy test wiedzy był rzeczywiście dużo łatwiejszy niż w zeszłym roku? Wg mnie były na porównywalnym poziomie. Tak średnio wierze, że będzie dużo ludzi z dwoma błędami z tego testu.

Zobaczymy na którym miejscu będą, nie mniej jednak sa bardzo z siebie zadowoleni i troche mnie to wkurza bo wiem, że ja nie mam szans na mianowanie w tym roku za dużo błedów i test umiejetności nie bardzo

29 cze 2011, 19:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA01 wrz 2010, 07:03

POSTY        65
markk                    

Anna5                    

Tak, ale w tamtym roku test był trudniejszy i była mniejsza konkurencja. Moi znajomi z pracy są bardzo zadowoleni z egzaminu i twierdzą, że może maja 2 błedy z testu wiedzy, a umiejetności poszedł im rewelacyjnie. Szkoda, że ja nie moge tego samego powiedzieć o sobie!!!

Konkurencja w tym roku oczywiście większa, ale czy test wiedzy był rzeczywiście dużo łatwiejszy niż w zeszłym roku? Wg mnie były na porównywalnym poziomie. Tak średnio wierze, że będzie dużo ludzi z dwoma błędami z tego testu.

Szczerze powiem że mnie też jakoś się nie chce wierzyć że ktoś miał 3 lub 4 błędy na 90 pytań choć może może nie wykluczone zobaczymy jak będą wyniki ja tam wiem że mam coś około 10lub 11 błędów o których wiem i pamiętam, ale z doświadczenia (nie chodzi o ten egzamin) wiem że napewno będe miał sporo więcej błędów. Szczerze powiem że będe bardzo zadowolony jak będe miał z 20 błędów to było by 70 z wiedzy i pokładam nadzieje że z testu umiejętności bede miał z 55 punktów myślę że jak będę miał 125 punktów z wszystkiego to mianowanie mam na bank.
Ktoś tu napisał że w tym roku trzeba będzie mieć min 120 żeby zmieścić się w limicie ja myślę że to będzie mniej około 115, pamiętam takie testy ze studiów czasami ludzie wychodzili mówli spoko, spoko było niezbyt trudno a potem przy wynikach był zonk!!! choć oczywiście moge się mylić

29 cze 2011, 19:59
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2010, 10:55

POSTY        58
Anna5                    

znajomi z pracy są bardzo zadowoleni z egzaminu i twierdzą, że może maja 2 błedy z testu wiedzy, a umiejetności poszedł im rewelacyjnie.

Też mi się to wydaje mało prawdopodobne, to albo dobra mina do złej gry, albo nie są świadomi "haczyków" którymi były pytania nadziane. Ja naliczyłem u siebie już ok. 10 błędów z testu wiedzy, i nie uważam że to jakaś mega-porażka.

29 cze 2011, 20:02
Amator
Własny awatar

POSTY        24
a jak powinna wyglądać tabelka do ostatniego zad. ankiety?

29 cze 2011, 20:09
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2011, 10:15

POSTY        163
zlzn                    

Anna5                    

znajomi z pracy są bardzo zadowoleni z egzaminu i twierdzą, że może maja 2 błedy z testu wiedzy, a umiejetności poszedł im rewelacyjnie.

Też mi się to wydaje mało prawdopodobne, to albo dobra mina do złej gry, albo nie są świadomi "haczyków" którymi były pytania nadziane. Ja naliczyłem u siebie już ok. 10 błędów z testu wiedzy, i nie uważam że to jakaś mega-porażka.

Wg mnie 10 błędów z testu wiedzy to będzie b. dobry wynik. Z załącznika nr 9 do Sprawozdania Szefa Służby Cywilnej o stanie służby cywilnej i realizacji zadań tej służby w 2010 rok wynika, iż "Średni wynik ze sprawdzianu wiedzy uzyskany przez osoby, które w 2010 r. zakończyły sprawdzian w toku postępowania z wynikiem pozytywnym wynosił 57,74 pkt., najwyższy – 79 pkt. (przy maksymalnym możliwym rezultacie 90 pkt.), zaś najniższy – 37 pkt (przy niezbędnym minimum określonym w rozporządzeniu 30 pkt.). W przypadku sprawdzianu umiejętności było to – odpowiednio – 47,98 pkt., 60 pkt. (tj. maksymalny możliwy do uzyskania rezultat z tej części sprawdzianu) oraz 23,12 pkt. (przy niezbędnym minimum określonym w rozporządzeniu 20 pkt.). Dla zsumowanych wyników sprawdzianu powyższe wartości kształtowały się w 2010 r. na następujących poziomach: 105,72 pkt., 139 pkt. i 90 pkt. (przy niezbędnym minimum dla zsumowanych wyników określonym w rozporządzeniu na poziomie 90 pkt.)."
http://dsc.kprm.gov.pl/strona.php?id=175&id2=20

29 cze 2011, 20:09
Amator
Własny awatar

POSTY        24
Ale trzeba mieć też dobrze zdany test umiejętności i te porąbane tabelki.

29 cze 2011, 20:12
Początkujący

REJESTRACJA30 gru 2010, 08:32

POSTY        8
ja po analizie forum, mam pewnych 16 błędów, ale też 66 dobrze, ciekawe jak pozostałe pytania, których nie mogę sobie przypomnieć...u mnie w urzędzie, nastroje nie za bardzo, tylko jedna wygląda na pewniaka, a co będzie zobaczymy. Wszystko zależy od testu umiejętności.

Dla wszystkich najlepszego.

29 cze 2011, 20:39
Amator
Własny awatar

POSTY        24
Na poprawe humoru polecam grę z internetu "Super kulki"

29 cze 2011, 20:44
Znawca

POSTY        163
Mnie wyszło gdzieś ok 17 błędów na ok 86 pytań, które były na forum przerabiane.

29 cze 2011, 20:45
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        65
Sprawdziłem jedno z pytan które dotyczyło prawa do emerytury, ja zaznaczyłem że zależy to od wieku i okresów składkowych nie skałdkowych i byłem tego pewien.
Jednak kolega pracujący w ZUS wyprowadził mnie z błędu zależy to tylko od wieku...na nowych zasadach
Cholera kolejne źle

29 cze 2011, 20:50
Znawca

POSTY        163
uran                    

Sprawdziłem jedno z pytan które dotyczyło prawa do emerytury, ja zaznaczyłem że zależy to od wieku i okresów składkowych nie skałdkowych i byłem tego pewien.
Jednak kolega pracujący w ZUS wyprowadził mnie z błędu zależy to tylko od wieku...na nowych zasadach
Cholera kolejne źle

Ale z tego co pamiętam to pytanie dotyczyło nie tylko prawa do emerytury, ale też od czego zależy jej wysokość. No a wysokość emerytury to wg mnie zależy od lat składkowych nawet na nowych zasadach.

29 cze 2011, 20:52
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        65
markk                    

uran                    

Cholera kolejne źle

Ale z tego co pamiętam to pytanie dotyczyło nie tylko prawa do emerytury, ale też od czego zależy jej wysokość. No a wysokość emerytury to wg mnie zależy od lat składkowych nawet na nowych zasadach.

Kuźwa no chyba że tak jak tak było to dobrze mamy a którą wersje testu miałeś ja "B" chociaż mnie się wydaje że było tylko od czego zależy samo prawo do emerytury bez wysokości tak to odpowiedź sama się nasuwała

29 cze 2011, 20:54
Znawca

POSTY        163
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=1748

Wysokość i podstawa wymiaru
Wysokość emerytury ustalanej według dotychczasowych zasad uzależniona jest od następujących składników:
   wysokości podstawy wymiaru,
   uwzględnionego okresu składkowego i nieskładkowego,
   kwoty bazowej, obowiązującej w dacie powstania prawa do świadczenia.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=391

Wysokość emerytury na nowych zasadach i okresowej emerytury kapitałowej
Wysokość nowej emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (I filar) będzie wynikiem podzielenia podstawy jej obliczenia przez tzw. średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi, w jakim ubezpieczony zdecyduje się przejść na emeryturę.
Emerytura w powszechnym wieku emerytalnym dla osób urodzonych przed dniem 1 stycznia 1949r.

Warunki przejścia na emeryturę w powszechnym wieku emerytalnym (60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn) przez osoby urodzone przed dniem 1 stycznia 1949r., uregulowane są w art. 27, art. 27a oraz art. 28 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS (t.j. Dz. U. z 2009r. Nr 153, poz.1227), zwanej dalej ustawą emerytalną.

Pierwszy ze wspomnianych przepisów przewiduje możliwość nabycia uprawnień emerytalnych przez kobiety, które udowodniły co najmniej 20 lat składkowych i nieskładkowych oraz mężczyzn legitymujących się stażem składkowym i nieskładkowym w wymiarze co najmniej 25 lat.

Emerytura w powszechnym wieku emerytalnym przewidziana w art. 28 ustawy emerytalnej przysługuje pod warunkiem udowodnienia okresu składkowego i nieskładkowego obniżonego do 15 lat w przypadku kobiet i do 20 lat w przypadku mężczyzn.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=2808

Emerytura w powszechnym wieku emerytalnym dla osób urodzonych po 31 grudnia 1948r.
Osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948r. mogą nabyć prawo do emerytury w powszechnym wieku emerytalnym(60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn), bez względu na liczbę udowodnionych okresów składkowych i nieskładkowych. Jeśli w dniu ukończenia tego wieku pobierają rentę z tytułu niezdolności do pracy, a podlegały ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym przez jakikolwiek okres czasu, ZUS przyznaje z urzędu emeryturę zamiast pobieranej renty.

29 cze 2011, 20:59
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        65
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=2808

Emerytura w powszechnym wieku emerytalnym dla osób urodzonych po 31 grudnia 1948r.
Osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948r. mogą nabyć prawo do emerytury w powszechnym wieku emerytalnym(60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn), bez względu na liczbę udowodnionych okresów składkowych i nieskładkowych. Jeśli w dniu ukończenia tego wieku pobierają rentę z tytułu niezdolności do pracy, a podlegały ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym przez jakikolwiek okres czasu, ZUS przyznaje z urzędu emeryturę zamiast pobieranej renty.[/quote]

No i masz kolego odpowiedź ale w sumie to nie jestem zły po prostu tego nie wiedziałem i już a na egzaminie dałbym sobie reke uciąć że mam dobrze. I mowie ci pytanie było od czego zależy prawo do emerytury bez jej wysokości a szkoda

A tak z innej beczki czyli jak ktoś nic nie robił całe życie to co ma prawo do emerytury ale z czego jak nic nie odłożył kompletnie to dla mnie porąbane

29 cze 2011, 21:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 333, 334, 335, 336, 337, 338, 339 ... 840  Następna strona