Tak, ale w tamtym roku test był trudniejszy i była mniejsza konkurencja. Moi znajomi z pracy są bardzo zadowoleni z egzaminu i twierdzą, że może maja 2 błedy z testu wiedzy, a umiejetności poszedł im rewelacyjnie. Szkoda, że ja nie moge tego samego powiedzieć o sobie!!!
Konkurencja w tym roku oczywiście większa, ale czy test wiedzy był rzeczywiście dużo łatwiejszy niż w zeszłym roku? Wg mnie były na porównywalnym poziomie. Tak średnio wierze, że będzie dużo ludzi z dwoma błędami z tego testu.
Zobaczymy na którym miejscu będą, nie mniej jednak sa bardzo z siebie zadowoleni i troche mnie to wkurza bo wiem, że ja nie mam szans na mianowanie w tym roku za dużo błedów i test umiejetności nie bardzo
29 cze 2011, 19:44
Re: Postępowanie kwalifikacyjne
markk
Anna5
Tak, ale w tamtym roku test był trudniejszy i była mniejsza konkurencja. Moi znajomi z pracy są bardzo zadowoleni z egzaminu i twierdzą, że może maja 2 błedy z testu wiedzy, a umiejetności poszedł im rewelacyjnie. Szkoda, że ja nie moge tego samego powiedzieć o sobie!!!
Konkurencja w tym roku oczywiście większa, ale czy test wiedzy był rzeczywiście dużo łatwiejszy niż w zeszłym roku? Wg mnie były na porównywalnym poziomie. Tak średnio wierze, że będzie dużo ludzi z dwoma błędami z tego testu.
Szczerze powiem że mnie też jakoś się nie chce wierzyć że ktoś miał 3 lub 4 błędy na 90 pytań choć może może nie wykluczone zobaczymy jak będą wyniki ja tam wiem że mam coś około 10lub 11 błędów o których wiem i pamiętam, ale z doświadczenia (nie chodzi o ten egzamin) wiem że napewno będe miał sporo więcej błędów. Szczerze powiem że będe bardzo zadowolony jak będe miał z 20 błędów to było by 70 z wiedzy i pokładam nadzieje że z testu umiejętności bede miał z 55 punktów myślę że jak będę miał 125 punktów z wszystkiego to mianowanie mam na bank. Ktoś tu napisał że w tym roku trzeba będzie mieć min 120 żeby zmieścić się w limicie ja myślę że to będzie mniej około 115, pamiętam takie testy ze studiów czasami ludzie wychodzili mówli spoko, spoko było niezbyt trudno a potem przy wynikach był zonk!!! choć oczywiście moge się mylić
29 cze 2011, 19:59
Anna5
znajomi z pracy są bardzo zadowoleni z egzaminu i twierdzą, że może maja 2 błedy z testu wiedzy, a umiejetności poszedł im rewelacyjnie.
Też mi się to wydaje mało prawdopodobne, to albo dobra mina do złej gry, albo nie są świadomi "haczyków" którymi były pytania nadziane. Ja naliczyłem u siebie już ok. 10 błędów z testu wiedzy, i nie uważam że to jakaś mega-porażka.
29 cze 2011, 20:02
a jak powinna wyglądać tabelka do ostatniego zad. ankiety?
29 cze 2011, 20:09
zlzn
Anna5
znajomi z pracy są bardzo zadowoleni z egzaminu i twierdzą, że może maja 2 błedy z testu wiedzy, a umiejetności poszedł im rewelacyjnie.
Też mi się to wydaje mało prawdopodobne, to albo dobra mina do złej gry, albo nie są świadomi "haczyków" którymi były pytania nadziane. Ja naliczyłem u siebie już ok. 10 błędów z testu wiedzy, i nie uważam że to jakaś mega-porażka.
Wg mnie 10 błędów z testu wiedzy to będzie b. dobry wynik. Z załącznika nr 9 do Sprawozdania Szefa Służby Cywilnej o stanie służby cywilnej i realizacji zadań tej służby w 2010 rok wynika, iż "Średni wynik ze sprawdzianu wiedzy uzyskany przez osoby, które w 2010 r. zakończyły sprawdzian w toku postępowania z wynikiem pozytywnym wynosił 57,74 pkt., najwyższy – 79 pkt. (przy maksymalnym możliwym rezultacie 90 pkt.), zaś najniższy – 37 pkt (przy niezbędnym minimum określonym w rozporządzeniu 30 pkt.). W przypadku sprawdzianu umiejętności było to – odpowiednio – 47,98 pkt., 60 pkt. (tj. maksymalny możliwy do uzyskania rezultat z tej części sprawdzianu) oraz 23,12 pkt. (przy niezbędnym minimum określonym w rozporządzeniu 20 pkt.). Dla zsumowanych wyników sprawdzianu powyższe wartości kształtowały się w 2010 r. na następujących poziomach: 105,72 pkt., 139 pkt. i 90 pkt. (przy niezbędnym minimum dla zsumowanych wyników określonym w rozporządzeniu na poziomie 90 pkt.)." http://dsc.kprm.gov.pl/strona.php?id=175&id2=20
29 cze 2011, 20:09
Ale trzeba mieć też dobrze zdany test umiejętności i te porąbane tabelki.
29 cze 2011, 20:12
ja po analizie forum, mam pewnych 16 błędów, ale też 66 dobrze, ciekawe jak pozostałe pytania, których nie mogę sobie przypomnieć...u mnie w urzędzie, nastroje nie za bardzo, tylko jedna wygląda na pewniaka, a co będzie zobaczymy. Wszystko zależy od testu umiejętności.
Dla wszystkich najlepszego.
29 cze 2011, 20:39
Na poprawe humoru polecam grę z internetu "Super kulki"
29 cze 2011, 20:44
Mnie wyszło gdzieś ok 17 błędów na ok 86 pytań, które były na forum przerabiane.
29 cze 2011, 20:45
Sprawdziłem jedno z pytan które dotyczyło prawa do emerytury, ja zaznaczyłem że zależy to od wieku i okresów składkowych nie skałdkowych i byłem tego pewien. Jednak kolega pracujący w ZUS wyprowadził mnie z błędu zależy to tylko od wieku...na nowych zasadach Cholera kolejne źle
29 cze 2011, 20:50
uran
Sprawdziłem jedno z pytan które dotyczyło prawa do emerytury, ja zaznaczyłem że zależy to od wieku i okresów składkowych nie skałdkowych i byłem tego pewien. Jednak kolega pracujący w ZUS wyprowadził mnie z błędu zależy to tylko od wieku...na nowych zasadach Cholera kolejne źle
Ale z tego co pamiętam to pytanie dotyczyło nie tylko prawa do emerytury, ale też od czego zależy jej wysokość. No a wysokość emerytury to wg mnie zależy od lat składkowych nawet na nowych zasadach.
29 cze 2011, 20:52
markk
uran
Ale z tego co pamiętam to pytanie dotyczyło nie tylko prawa do emerytury, ale też od czego zależy jej wysokość. No a wysokość emerytury to wg mnie zależy od lat składkowych nawet na nowych zasadach.
Kuźwa no chyba że tak jak tak było to dobrze mamy a którą wersje testu miałeś ja "B" chociaż mnie się wydaje że było tylko od czego zależy samo prawo do emerytury bez wysokości tak to odpowiedź sama się nasuwała
Wysokość i podstawa wymiaru Wysokość emerytury ustalanej według dotychczasowych zasad uzależniona jest od następujących składników: wysokości podstawy wymiaru, uwzględnionego okresu składkowego i nieskładkowego, kwoty bazowej, obowiązującej w dacie powstania prawa do świadczenia.
Wysokość emerytury na nowych zasadach i okresowej emerytury kapitałowej Wysokość nowej emerytury z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (I filar) będzie wynikiem podzielenia podstawy jej obliczenia przez tzw. średnie dalsze trwanie życia dla osób w wieku równym wiekowi, w jakim ubezpieczony zdecyduje się przejść na emeryturę. Emerytura w powszechnym wieku emerytalnym dla osób urodzonych przed dniem 1 stycznia 1949r.
Warunki przejścia na emeryturę w powszechnym wieku emerytalnym (60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn) przez osoby urodzone przed dniem 1 stycznia 1949r., uregulowane są w art. 27, art. 27a oraz art. 28 ustawy z dnia 17 grudnia 1998r. o emeryturach i rentach z FUS (t.j. Dz. U. z 2009r. Nr 153, poz.1227), zwanej dalej ustawą emerytalną.
Pierwszy ze wspomnianych przepisów przewiduje możliwość nabycia uprawnień emerytalnych przez kobiety, które udowodniły co najmniej 20 lat składkowych i nieskładkowych oraz mężczyzn legitymujących się stażem składkowym i nieskładkowym w wymiarze co najmniej 25 lat.
Emerytura w powszechnym wieku emerytalnym przewidziana w art. 28 ustawy emerytalnej przysługuje pod warunkiem udowodnienia okresu składkowego i nieskładkowego obniżonego do 15 lat w przypadku kobiet i do 20 lat w przypadku mężczyzn.
Emerytura w powszechnym wieku emerytalnym dla osób urodzonych po 31 grudnia 1948r. Osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948r. mogą nabyć prawo do emerytury w powszechnym wieku emerytalnym(60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn), bez względu na liczbę udowodnionych okresów składkowych i nieskładkowych. Jeśli w dniu ukończenia tego wieku pobierają rentę z tytułu niezdolności do pracy, a podlegały ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym przez jakikolwiek okres czasu, ZUS przyznaje z urzędu emeryturę zamiast pobieranej renty.
Emerytura w powszechnym wieku emerytalnym dla osób urodzonych po 31 grudnia 1948r. Osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948r. mogą nabyć prawo do emerytury w powszechnym wieku emerytalnym(60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn), bez względu na liczbę udowodnionych okresów składkowych i nieskładkowych. Jeśli w dniu ukończenia tego wieku pobierają rentę z tytułu niezdolności do pracy, a podlegały ubezpieczeniu społecznemu lub ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym przez jakikolwiek okres czasu, ZUS przyznaje z urzędu emeryturę zamiast pobieranej renty.[/quote]
No i masz kolego odpowiedź ale w sumie to nie jestem zły po prostu tego nie wiedziałem i już a na egzaminie dałbym sobie reke uciąć że mam dobrze. I mowie ci pytanie było od czego zależy prawo do emerytury bez jej wysokości a szkoda
A tak z innej beczki czyli jak ktoś nic nie robił całe życie to co ma prawo do emerytury ale z czego jak nic nie odłożył kompletnie to dla mnie porąbane