Teraz jest 10 wrz 2025, 19:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297 ... 793  Następna strona
Gimnastyka umysłu 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2009, 11:42

POSTY        33
Post Re: Gimnastyka umysłu
1.b (każdy następny wyraz zaczyna się na drugą literę poprzedniego..?)
2.b
3. KOSZ
4. d
5. a
6. c i e
7. b
8. d
9. b
10. b

18 kwi 2012, 20:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 gru 2009, 11:42

POSTY        33
A czy miałby może ktoś tabelki do przećwiczenia....?

18 kwi 2012, 20:37
Zaawansowany

REJESTRACJA08 cze 2011, 21:36

POSTY        35
asiapw                    

gdzieś takie mam.. poszukam ale bedę mogła wkleić dopiero w przyszłym tygodniu;(

18 kwi 2012, 20:43
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA08 cze 2011, 06:49

POSTY        251
asiapw                    

w tym temacie jest kilka tabelek do przećwiczenia, wystarczy poszukać
są  zarówno puste tabelki z treścią, jak i odowiedzi do nich
tabelki dotyczą:
- podziału zysku w przedsiębiorstwie,
- referendum w sprawie budowy supermarketu,
- wyborów
- podziału pracowników w firmie ze względu na wykształcenie
- zakupu papieru do ksero
- zawodów sportowych itd.

19 kwi 2012, 07:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 08:11

POSTY        27
Znajdźcie w tym wątku wpisy po egzaminie w 2011 (25 czerwca i dalej). Tam podawane były informacje o odbytym egazminie. Tabelki od paru lat się powtarzają (sama podchodziłam dwukrtonie do egazminu i wystarczyło). Moja rada to zacznijcie test umiejętności od tabelek (jest ich osiem) mi na ostanią już nie starczyło siły, później zajęłam się analogiami słownymi (wcześniej zamieściłam w tym wątku w załączniku wszystkie ze skarbowców i zaznaczyłam te które były w 2011) a na koniec zostawiłam matryce rawena, żeby nie zastanawiać się na logiką zależności. W 2010 i 2011 obrałam ten sam sposób zdawania tego testu umiejętności - wyniki były dla mnie satysfakcjonujące (58,.. i 60).
Trzymam kciuki za wszystkich zdających.

19 kwi 2012, 10:55
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 wrz 2011, 18:58

POSTY        34
Wiktoria, a czy pamiętasz czego dotyczyły te tabelki? tzn. jak były nazwane?? napisałaś że było osiem, Tomek wymienił chyba sześć... może pamiętasz czego dotyczyły dwie pozostałe. hm... pisałaś że podchodziłaś dwa razy do ezgaminu i że test umiejętności był bardzo zbliżony. czy struktura testy w obydwu latach była taka sama??? tzn. mniej więcej taka sama ilość analogii, tablic, tabelek??? sorki że cię tak męczę, ale chyba spróbuję w tym roku, a że czasu coraz mniej, chciałabym się skoncentrować na rzeczach ważnych :D

19 kwi 2012, 14:30
Znawca

REJESTRACJA23 sty 2012, 22:56

POSTY        235
1NUNA, MAJA308 odnośnie tablic ze strony http://iq-online.pl/quiz2.html wymyśliłam następujące rozwiązania.

Tablica nr 19
W każdej kolumnie i rzędzie musi wystąpić raz kwadrat, koło i ośmiobok – dotyczy to zewnętrznych figur a w środku musi wystąpić czarna kropka, rąb i krzyżyk. Wg tego brakująca figura (zewnętrzna) to kwadrat a w środku musi być rąb. Odpowiedź D.

Tablica nr 20
Figura z drugiej kolumny jest wpisana do figury z pierwszej kolumny. Odpowiedź F.

Tablica 21
Figura z trzeciej kolumny powstaje w wyniku dodawania lub odejmowania elementów figur pierwszej i drugiej kolumny.
Pierwszy rząd  2 wewnętrzne kropki + 1 wewnętrzna kropka = 3 wewnętrzne kropki
Drugi rząd:  3 wewnętrzne  kropki - 1 zewnętrzna kropka = 2 wewnętrzne kropki
Trzeci rząd: 2 wewnętrzne kropki – 2 zewnętrzne kropki = 0  
Odpowiedź E
Podobną tablicę dołączam, która kieruje się tą samą zasadą.

Tablica 22
Wg mnie B (nie jestem pewna)

Tablica 23 nie mam zielonego pojęcia, wymyśliłam tylko tyle, że w każdej kolumnie musi wystąpić:
- kolumna z: 1 czarnego kwadracika, 2 czarnych kwadracików i 3 czarnych kwadracików,
- kolumna z: 1 szarego kwadracika, 2 szarych kwadracików i 3 szarych kwadracików,
- kolumna z: 1 popielatego kwadracika, 2 popielatych kwadracików i 3 popielatych kwadracików,
więc według tego toku rozumowania brakuje nam figury z kolumną z 1 czarnego kwadracika, 2 popielatych kwadracików oraz z 3 szarych kwadraciaków i wg mnie jest to odpowiedź E lub F ale według jakiej zasady te figury obracają się to nie wiem ale liczę, że NADIR  :rolleyes: zlituje się nad nami i pomoże nam rozwiązać to zadanie.

Mam nadzieję, że w miarę przystępnie to opisałam :czytaj:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

19 kwi 2012, 16:23
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2012, 18:42

POSTY        19
Odnośnie tabelek. W linku poniżej jest 6 które były na egzaminie, albo były podobne. Post: jjucha.
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?f=61&t=1737&p=84311&hilit=tabelka#p84311
Warto przejrzeć ten temat, jest tu bardzo dużo przydatnych informacji na temat egzaminu w ubiegłych latach.

Metis: Ciężko mi to wytłumaczyć ale może się uda. Można to tak rozumieć: w pierwszym rzędzie trzy elementy na zewnątrz to liczba dodatnia czyli na plus, a cztery wewnątrz to minus czyli wynik 1 minus. Drugi rząd analogicznie dwa na zewnątrz jako plus i jeden na plus czyli mamy trzy na plus czyli  na zewnątrz. Trzeci rząd pięć na zewnątrz czyli na plus i trzy wewnątrz czyli na minus co daje dwa na zewnątrz czyli odp. 5. Potraktuj te węzełki jako liczy tylko jedne dodatnie a drugie np. wewnątrz jako ujemne.

19 kwi 2012, 16:40
Znawca

REJESTRACJA23 sty 2012, 22:56

POSTY        235
ZEKA bardzo dziękuję za pomoc tylko mnie nie o tę tablicę z węzełkami chodziło. Z takim sobie w miarę radzę. Dołączyłam ją jako podobny przykład tablicy nr 21 ze strony http://iq-online.pl/quiz2.html. Niestety nie mogę sobie poradzić z tablicą nr 23.

19 kwi 2012, 17:19
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 wrz 2009, 15:43

POSTY        73
To pytania z ustawy o Radzie Ministrów

19 kwi 2012, 17:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 wrz 2009, 15:43

POSTY        73
I odpowiedz na tablicę z niedzieli. Prawidłową odpowiedzią jest odpowiedz A.
Uzasadnienie: Rysunki nawiązują do działania prostego jednostrunowego instrumentu. Czerwona kropka na słupku z prawej strony obrazuje wysokość uzyskanego dźwięku. Naciśnięcie struny podwyższa dźwięk. Miejsce naciśnięcia struny pokazuje zielona strzałka. Im bliżej czarnego prętu z lewej strony naciskana jest struna, tym wyższy uzyskuje sie dźwięk. Na rysunkach pokazane są cztery miejsca naciskania struny-każda pozycja zmienia wysokość dźwięku o dwie pozycje w skali pokazanej z prawej strony. Dodatkowo można subtelnie zmienić wysokość dźwięku (tylko o jedną pozycję w skali) poprzez przechylenie pręta w lewo lub w prawo. Przechylenie w lewo napręża strunę, a więc podwyższa wydobywany dźwięk. Przechylenie pręta w prawo nieco rozluźnia strunę, przez co dźwięk jest obniżany o jedną pozycję. Jeśli struna w ogóle nie jest przyciskana, wtedy uzyskuje się najniższy możliwy dźwięk.

Nie martwcie się to zadanie to poziom HARD;-)

19 kwi 2012, 17:49
Zaawansowany

REJESTRACJA08 cze 2011, 21:36

POSTY        35
zeka                    

Odnośnie tabelek. W linku poniżej jest 6 które były na egzaminie, albo były podobne. Post: jjucha.
http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?f=61&t=1737&p=84311&hilit=tabelka#p84311
Warto przejrzeć ten temat, jest tu bardzo dużo przydatnych informacji na temat egzaminu w ubiegłych latach.

Metis: Ciężko mi to wytłumaczyć ale może się uda. Można to tak rozumieć: w pierwszym rzędzie trzy elementy na zewnątrz to liczba dodatnia czyli na plus, a cztery wewnątrz to minus czyli wynik 1 minus. Drugi rząd analogicznie dwa na zewnątrz jako plus i jeden na plus czyli mamy trzy na plus czyli  na zewnątrz. Trzeci rząd pięć na zewnątrz czyli na plus i trzy wewnątrz czyli na minus co daje dwa na zewnątrz czyli odp. 5. Potraktuj te węzełki jako liczy tylko jedne dodatnie a drugie np. wewnątrz jako ujemne.

tak właśnie takie zadania pamiętam... cóż jeżeli bez pustych tabelek ... zama trść jest prawie bezużyteczna gdy nie wiadomo w jakiej tabeli ma się ja umieścić... pamiętasz tabele może?

19 kwi 2012, 19:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2012, 18:42

POSTY        19
Nie byłam jeszcze na egzaminie więc nie mogę  pamiętać tabelek. Moim zdaniem same zadania pozwalając już ułożyć samemu jakieś tabelki  i poćwiczyć, zresztą nie wiadomo czy w tym roku nie będzie zadania do którego trzeba stworzyć tabelkę.
Te zdania były rozwiązywane na tym forum  i przykładowe rozwiązanie wraz z tabelkami znajduje się tu: http://www.skarbowcy.pl/blaster/forum/viewtopic.php?f=61&t=1737&hilit=tabelka&start=2976

19 kwi 2012, 19:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 wrz 2010, 16:05

POSTY        91
mam82                    

To pytania z ustawy o Radzie Ministrów

1b 2a 3a 4c 5a 6d 7a 8d 9c 10b 11a 12c 13d 14a 15d 16a 17b 18c 19c 20a 21d

19 kwi 2012, 20:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11089 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297 ... 793  Następna strona