Teraz jest 12 wrz 2025, 04:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218 ... 840  Następna strona
Postępowanie kwalifikacyjne 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 lut 2009, 08:07

POSTY        134
Post Postępowanie kwalifikacyjne
Piosenka, którą sobie śpiewałem prawie całą drogę powrotną do domu:
http://www.youtube.com/watch?v=JDw3TLh6 ... re=related  :rotfl:

Ten test umiejętności to był koszmar !!!
I nie chodzi może o samą trudność zadań, ale o czas.

26 zadań typu: wyraz A ma sie do B, tak jak C do ...
26 obrazków typu: obrazek A ma się do B tak jak C do ...
8 tabelek

Zrobiłem siedem tabelek (ósmą sobie odpuściłem).
Parę wyrazów wiedziałem, parę obrazków z drugiej części też. A reszta to były strzały, bo po prostu nie było czasu.

Szczególnie ta druga cześć była bardzo trudna.
W tablicach Ravena jest 9 obrazków i można coś dopasować.
A tu były tylko 3 z tak dużą ilością szczegółów, że trzeba było szybko wpaść co autor miał na myśli, bo inaczej czas gonił i trzeba było strzelać.

Ostatnio edytowano 03 lip 2010, 20:34 przez mr hyde, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2010, 20:33
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 cze 2010, 17:56

POSTY        20
Na podstawie Rozporządzenia unijnego: A. mozna wydać decyzję administracyjną , B. można wydać ale jeżeli ustawa tak stanowi, C.... D.....
Fudusz Spójności - A. dopłaty dla rolników, B. transport i środowisko C. coś tam D. coś tam
Kto stwierdza wygaśnięcie mandatu posła -A. Marszałek Sejmu, B. Sąd Najwyższy C. .....

madzianna 1 - mam dokładnie tak samo jak TY :(  Coraz więcej błedów wynajduję, zaledwie parę pytań dobrze

03 lip 2010, 20:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA18 paź 2009, 12:15

POSTY        11

LOKALIZACJAcentrum
Były też pytania:
o fundusz spójności - czego dotyczy - transport i środowisko,
nienaruszalność godności człowieka w konstytucji,
co nie może być projektem pilnym - ustawy podatkowe.

03 lip 2010, 20:42
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA12 paź 2009, 13:30

POSTY        58
Kto ogłasza tekst jednolity ustawy..zaznaczyłam Marszałek Sejmu
W jakim trybie i kto daje zadania zlecone jed. samorządowym..

03 lip 2010, 20:46
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 maja 2009, 20:11

POSTY        37
wieloletni plan finansowy jest uchwalany w formie ustawy, rozporządzenia RM, ..?
Fundusz Rozwoju Regionalnego??- kto zarządza projektami
plan audytu wewnętrznego - roczny
szkolenia centralne planowane = raz w roku??
kontrolą zarządczą nie jest..?

Ostatnio edytowano 03 lip 2010, 21:02 przez martkab, łącznie edytowano 2 razy

03 lip 2010, 20:56
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        58
§ 18. Minimalne liczby punktów, o których mowa w art. 43 ust. 6 ustawy, wynoszą:
 1)   30 punktów - z części sprawdzianu sprawdzającej wiedzę;
 2)   20 punktów - z części sprawdzianu sprawdzającej umiejętności;
 3)   90 punktów - z obu części sprawdzianu w sumie.

o cóż...90 punktów..

03 lip 2010, 20:57
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2010, 16:13

POSTY        12
zmieniając temat, ale mecz się ożywił

2 karne pod rząd jeden dla Paragwaju jeden dla Hiszpanii. Oba obronione!!! :wysmiewacz:

a co do tego Wieloletniego Planu Finansowego ja zaznaczyłem, że jest uchwalany w drodze ustawy. WPF to nic innego jak budżet zadaniowy tak mi się przynajmniej wydaje. Budżet zadaniowy w 2013 roku ma zastąpić tradycyjny budżet składający się z działów, rozdziałów i części.

Ostatnio edytowano 03 lip 2010, 21:04 przez sztybek, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2010, 20:59
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        58
Wieloletni plan finansowy - przez Radę Ministrów w drodze uchwały - jest corocznie aktualizowany.

03 lip 2010, 21:00
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA21 kwi 2010, 16:13

POSTY        12
sztybek                    

zmieniając temat, ale mecz się ożywił

2 karne pod rząd jeden dla Paragwaju jeden dla Hiszpanii. Oba obronione!!! :wysmiewacz:

a co do tego Wieloletniego Planu Finansowego ja zaznaczyłem, że jest uchwalany w drodze ustawy. WPF to nic innego jak budżet zadaniowy tak mi się przynajmniej wydaje. Budżet zadaniowy w 2013 roku ma zastąpić tradycyjny budżet składający się z działów, rozdziałów i części.

Jednak mam źle. Rada Ministrów uchwala WPFP i ogłasza go w "Monitorze Polskim" oraz w BIP. WPFP jest dokumentem w całości zadaniowym - sporządzanym nie w układzie tradycyjnej klasyfikacji budżetowej (część - dział - rozdział), ale w układzie obejmującym funkcje państwa wraz z celami i miernikami stopnia wykonania danej funkcji.

03 lip 2010, 21:08
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 cze 2010, 16:33

POSTY        9
Witam wszystkich walczących dzisiaj uczestników ...
Jak dla mnie jako osoby przystępującej po raz pierwszy do tego egzaminu i w porównaniu do tego co było kiedyś ... to napisze jak wielu MASAKRA.
Założeniem egzaminu było oblanie jak największej ilości uczestników tak, by akurat podnieść poprzeczkę oraz żeby starczyło dla tych co uzyskają mianowanie 1 grudnia br.

Co do pierwszej części ... test umiejętności. Czas na rozwiązanie zaserwowanych 3 grup zadań powinien wynieść przynajmniej 120 minut a jednak.
Jak napisali poprzednicy, klas (na które większość się nastawiała) nie było,  za to zwiększono znacznie po 26 zestawów z matryc (grupa 2) i gier słownych (grupa 1).

Moim zdaniem pierwsze co należało zrobić to ocenić całość testu a że na 2-ch ostatnich stronach znajdowało się jedyne 8 zadań tak więc większość ludzi od tego zaczęła - oczywiście tych co czytają to forum  :).

Zadania 1-6 w tabelkach z analizy przeprowadzonej z kilkoma osobami i rozmowami z osobami około KSAP`owymi należało wypełnić w całości - zresztą dane zawarte w treści idealnie się tam wkomponowały. Zadanie 7 i 8 należało do tych, gdzie tylko częściowo wypełnia się tabelki bez wykonywania dodatkowych obliczeń i tak mi się wszystko udało zrobić. Niestety zrobienie 8 zadań pochłonęło mi około 55 minut i potem przystąpiłem do robienia gier słownych stanowiących grupę zadań nr 1 - tutaj jakieś 30 % powtórzyło się z tego co śmigało w gimnastyce umysłu.
Dobiły mnie totalnie wspomniane matryce z wyższego poziomu Mensy ...

Co do następnej części egzaminu pewien jestem około 40-45 pytań reszta to strzelanie. Więc po około 45 minutach wyszedłem - jak większość z sali, żeby nie podważać odpowiedzi udzielonych instynktownie po 1-szym czytaniu i te które przychodziły mi na myśl po drugim.

03 lip 2010, 21:17
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA17 cze 2010, 19:56

POSTY        1
To co sobie przypomniałam
1.Czy kobietę w ciąży można zatrudniać w godzinach nadliczbowych
2. jak często ogłaszany jest kurs Euro do przeliczenia kwoty 14.000 w zamówieniach publicznych
3 Kto [b]nie jest [/b]ogranem ( dobra odp. urząd skarbowy)
4 coś w WIG i giełdzie papierów wartościowych
5 kto nadzoruje fundusze emerytalne ( coś w tym guście)

03 lip 2010, 21:19
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        58
Ile osób w adninistracji państwowej..zaznaczyłam 400 tys.
Zwątpiłam - ale znalazłąm art. http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/4 ... nikow.html
i chyba dobrze.. cyt. Biorąc pod uwagę, że w liczącej ponad 400 tys. urzędników administracji publicznej (służba cywilna, administracja samorządowa..

Była też frekwencja w wyborach do PE - ok. 24 %

I..to pyt. o ustalenie wartości Euro dot. ustawy o zamówieniach publicznych - jak się szacuje..ale moglam coś pokręcić..odp. na zasadzie skojarzenia, ale raczej strzelałam :)

03 lip 2010, 21:19
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 14:43

POSTY        237
BANDA !!! I dlaczego Pani Psycholog tak głosno obwiwściiła swoje imię, a tak cicho nazwisko ???!!! ŻENADA !!!n Apel do ZZ-prosze o ustalenie nazwiska Panie Psycholog i podanie do publicznej wiadomości !!! Uważam,, ze jej nazwiako stanowi informację publiczną !!! I jej PSIM OBOWIĄZKIEM jest go podać !!! A wtedy ustalić- były jakieś naciski żeby jak najwięcej upier..., czy nie ???!!!

03 lip 2010, 21:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA04 cze 2010, 20:55

POSTY        10
To jako wspomnienia o pytaniach, dorzucę:
Kto ogłasza tekst jednolity?
Gdzie określone są źródła podatków sam. ter.?
W jakim akcie pr.znajdziemy regulacje dot. odsetek za zwłokę jakiś podatków
Kto wchodzi w skład Grupy Roboczej Rady UE.

Pozdrawiam i dołączam do grona osób, które mile się zdziwią, jeżeli uda im się uzyskać 90 pkt...

Udanych wakacji :).

JoPo.

03 lip 2010, 21:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11749 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218 ... 840  Następna strona