Chciałbym trochę uzupełnić pytanie 87. Brzmiało to mniej wiecej tak:
87. Indeks WIG dotyczy: A. wszystkich spółek handlowych w Polsce zarejestrowanych w KRS B. wszystkich spółek notowanych na Warsz. Giełdzie Papierów Wartościowych, ale "bez udziału kapitału zagranicznego" (albo - "tylko Krajowych") - dokładnie nie pamiętam jak to brzmiało, ale taki był sesn tej odpowiedzi C. wszystkich Spółek notowanych na WGPW, spełniajacych jakiś tam warunek ? nie pamiętam jak to dokładnie brzmiało D. największych spółek notowanych na WGPW
?Indeks WIG obejmuje wszystkie spółki giełdowe spełniające minimalne kryteria co do procentu i wartości akcji w wolnym obrocie, zarówno krajowe jak i zagraniczne?
08 lip 2010, 10:33
Gimnastyka umysłu
Dla przewietrzenia szarych komórek... nie na dworze
Załącznik:
policzone gwiazdy.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
08 lip 2010, 11:35
Gimnastyka umysłu
Na pierwszy rzut daję A, ale bez liczenia - tylko "obkręcając i przekładając".
08 lip 2010, 12:07
Gimnastyka umysłu
żadnych korelacji nie widzę na pierwszy rzut oka, a na teście niestety jest zbyt mało czasu na długie analizowanie
08 lip 2010, 12:10
Gimnastyka umysłu
Troszkę podpowiem.. Nic nie liczymy a na coś innego patrzymy
08 lip 2010, 13:35
Gimnastyka umysłu
skarbenka, ja już bardziej otworzyć oczu nie mogę nie dam rady i trójkąty i prostokąty rozłożyłam na czynniki pierwsze...i nic gdyby miało być bardzo prosto to powiedziałabym, że a lub b nie wiem nie można trochę policzyć?
08 lip 2010, 14:26
Gimnastyka umysłu
A ja stawiam na B - na razie nie widze innej możliwości
08 lip 2010, 15:07
Gimnastyka umysłu
Zgadzam się z Tobą. W pierwszym skrzyżowaniu trójkątów równobocznych podanych jako wzór, różnica w pierwszym trójkącie równobocznym pomiędzy cyframi wpisanymi po przeciwnych stronach u podstawy trójkąta, który jest u góry (intuicyjnie "do góry nogami" wynosi 6-2, czyli tyle co w lewym górnym rogu krzyża na prawo od przecinających się trójkątów (jest to 4).We wzorze różnica pomiędzy cyframi w kątach u podstawy, w trójkącie z podstawą u dołu (intuicyjnie w "normalnym trójkącie"), wynosi 5-3, tyle co w prawym górnym rogu krzyża po prawej stronie (czyli 2). Jeśli zastosować ten sam schemat do pary trójkątów poniżej wzoru, pasuje odpowiedź B.Wydaje mi się, że należy intuicyjne odejmować cyfry mniejszych od większych, bądź też wyciągnąć z nich wartość bezwzględną. Pozdrawiam
08 lip 2010, 15:45
Gimnastyka umysłu
Tom3yk
Zgadzam się z Tobą. W pierwszym skrzyżowaniu trójkątów równobocznych podanych jako wzór, różnica w pierwszym trójkącie równobocznym pomiędzy cyframi wpisanymi po przeciwnych stronach u podstawy trójkąta, który jest u góry (intuicyjnie "do góry nogami" wynosi 6-2, czyli tyle co w lewym górnym rogu krzyża na prawo od przecinających się trójkątów (jest to 4).We wzorze różnica pomiędzy cyframi w kątach u podstawy, w trójkącie z podstawą u dołu (intuicyjnie w "normalnym trójkącie"), wynosi 5-3, tyle co w prawym górnym rogu krzyża po prawej stronie (czyli 2). Jeśli zastosować ten sam schemat do pary trójkątów poniżej wzoru, pasuje odpowiedź B.Wydaje mi się, że należy intuicyjne odejmować cyfry mniejszych od większych, bądź też wyciągnąć z nich wartość bezwzględną. Pozdrawiam
Nie wiedziałam, że taka mądra jestem Tą zagadkę układałam sama... w 5 minut Uwierzcie, że jest prostrze rozwiązanie!!! Nie chcę już podawać wyniku, bo może jeszcze ktoś popatrzy
Jeszcze taka mała podpowiedź. Czasami trzeba popatrzeć inaczej. Np. przy figurach często znaczenie ma nie ich kształt, a np. z ilu kresek jest wyrysowana, z ilu kątów itp. Przy liczbach, zwłaszcza kiedy na pierwszy rzut oka widać, że wymaga to zbyt skomplikowanych obliczeń, albo jest ich zbyt dużo warto zmienić "sposób patrzenia".. i do cyfr podejść niestandardowo
08 lip 2010, 15:58
Gimnastyka umysłu
skarbenka
Tom3yk
W pierwszym skrzyżowaniu trójkątów równobocznych podanych jako wzór, różnica w pierwszym trójkącie równobocznym pomiędzy cyframi wpisanymi po przeciwnych stronach u podstawy trójkąta, który jest u góry (intuicyjnie "do góry nogami" wynosi 6-2, czyli tyle co w lewym górnym rogu krzyża na prawo od przecinających się trójkątów..... Jeśli zastosować ten sam schemat do pary trójkątów poniżej wzoru, pasuje odpowiedź B. Wydaje mi się, że należy intuicyjne odejmować cyfry mniejszych od większych, bądź też wyciągnąć z nich wartość bezwzględną. Pozdrawiam
Nie wiedziałam, że taka mądra jestem Tą zagadkę układałam sama... w 5 minut Uwierzcie, że jest prostsze rozwiązanie!!! Nie chcę już podawać wyniku, bo może jeszcze ktoś popatrzy Przy liczbach, zwłaszcza kiedy na pierwszy rzut oka widać, że wymaga to zbyt skomplikowanych obliczeń, albo jest ich zbyt dużo warto zmienić "sposób patrzenia".. i do cyfr podejść niestandardowo
To gratuluję takich pomysłów! Przyznam, że prosta nie jest. Na egzaminie stawiałbym na "A". Bo takie mam skojarzenie po minutowej analizie, a na egzaminie nie ma czasu na dłuższe analizy.
W tym układzie rzucają się w oczy: 1) w górnej gwieździe cyfry są od 1 do 6 2) w obu gwiazdach 5-tka i 3-ka są w tym samych miejscach 3) 9-tka w środku dolnej gwiazdy to... odwrócona 6-tka w środku górnej gwiazdy. 4) w dolnej gwieździe sumy sąsiednich cyfr dają 9-tkę (6+3, 8+1, 4+5) Skojarzenie mam z "A", bo 8-ka w środku jest lustrzanym odbiciem (jak z 6-tki 9-tka), a 9-tka i 7-ka są też lustrzanie. Natomiast 2 z 3 i 4 z 6 nie stosują się niestety do tej zasady.... Jak widać każdy patrząc na to samo widzi co innego
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
08 lip 2010, 16:17
Gimnastyka umysłu
A ja stawiam na A. Skupiłam się tylko na środkowej cyfrze. 6 obrócona o 180' daje 9, a 8 obrócona o 180' daje nam 8 (w pionie) i w tym przypadku w grę wchodzi tylko odpowiedź A. Zgadłam???
08 lip 2010, 16:25
Gimnastyka umysłu
Nadir
To gratuluję takich pomysłów! Przyznam, że prosta nie jest. Na egzaminie stawiałbym na "A". Bo takie mam skojarzenie po minutowej analizie, a na egzaminie nie ma czasu na dłuższe analizy.
Na szczęście takich nie było Ostatnia moja podpowiedź. Parzystość i nieparzystość liczb jest tu kluczem.
08 lip 2010, 16:30
Gimnastyka umysłu
skarbenka
Ostatnia moja podpowiedź. Parzystość i nieparzystość liczb jest tu kluczem.
Jeśli kluczem jest parzystość i nieparzystość, to wtedy "B", ale... ta "przewrócona 8-ka" nie pasuje. Więc zostałoby "D". Bo w "D' środek jest nieparzysty (w górnej figurze parzysta 8-ka), dolne cyfry 7 i 9 nieparzyste, a górne 4 i 8 parzyste. PS Dobrze, że to nie Ty układałaś testy egzaminacyjne
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
08 lip 2010, 16:35
Gimnastyka umysłu
Nadir
skarbenka
Ostatnia moja podpowiedź. Parzystość i nieparzystość liczb jest tu kluczem.
Jeśli kluczem jest parzystość i nieparzystość, to wtedy "B", ale... ta "przewrócona 8-ka" nie pasuje. Więc zostałoby "D".
Dokładnie D Parzyste zamieniają się w nieparzyste i odwrotnie. Zainspirowała mnie zagadka z robocikami, w której kluczem była podobna zamiana, tylko dotycząca figur.
Dodam jeszcze, że A była dla podpuchy i za to przepraszam.