Teraz jest 06 wrz 2025, 07:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
Kolejny stopień służbowy urzędnika 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2007, 10:36

POSTY        10

obydwie oceny - w skali 4 - stopniowej (b.dobry i dobry) :mur:  podczas kolejnej oceny będzie okazja na ocenę celującą hihihi :lol:

Moim zdaniem, jeśli do art. 89 ust. 2 znowelizowanej ustawy o służbie cywilnej nie przewidziano żadnych przepisów przejściowych, to  w tej sytuacji należałoby zastosować wykładnię przepisów korzystniejszą dla Ciebie i obie Twoje oceny uznać za spełniające wymogi, o których mowa w ww art. 89 ust. 2.
Takich zasad uczyli mnie na studiach, ale kiedy to było... ;)

A od kiedy wyższy stopień? Moim zdaniem z chwilą wejścia nowelizacji w życie lub w terminie 30 dni od dnia zapoznania z oceną okresową - w zależności, które zdarzenie nastąpiło później.

10 lut 2009, 00:31
Własny awatar

tony soprano                    

obydwie oceny - w skali 4 - stopniowej (b.dobry i dobry) :mur:  podczas kolejnej oceny będzie okazja na ocenę celującą hihihi :lol:

Moim zdaniem, jeśli do art. 89 ust. 2 znowelizowanej ustawy o służbie cywilnej nie przewidziano żadnych przepisów przejściowych, to  w tej sytuacji należałoby zastosować wykładnię przepisów korzystniejszą dla Ciebie i obie Twoje oceny uznać za spełniające wymogi, o których mowa w ww art. 89 ust. 2.
Takich zasad uczyli mnie na studiach, ale kiedy to było... ;)

A od kiedy wyższy stopień? Moim zdaniem z chwilą wejścia nowelizacji w życie lub w terminie 30 dni od dnia zapoznania z oceną okresową - w zależności, które zdarzenie nastąpiło później.

Dziękuje za odpowiedź, taka interpretacja bardzo mi się podoba :D A co do tematu poruszanego powyżej przez Wiosnę, to dodatki urzędnicze z pewnością wszędzie traktowane są jako problem - też słyszałem że od II stopnia są juz finansowane z kasy Urzędu, więc się ich nie dostaje :mur:

10 lut 2009, 18:10
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:12

POSTY        21
Wprawdzie pierwsza jaskółka wiosny nie czyni ale w moim urzędzie coś drgnęło... jest pierwsza osoba , która uzyskała II stopień. Osoba zajmująca stanowisko kierownicze, ale pewnie tylko takie osoby zasługują na dalsze awanse   :lol:

10 lut 2009, 18:19
Fachowiec

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:37

POSTY        1023

... też słyszałem że od II stopnia są juz finansowane z kasy Urzędu, więc się ich nie dostaje :mur:

Dziwne, że na "zwykłe" podwyżki jakoś się te pieniądze z zewnątrz i wewnątrz zawsze znajdą.
Może to tylko zazdrość w najczystszej, urzędniczej, naczelnikowskiej postaci?  :nonono:

10 lut 2009, 18:41
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 10:06

POSTY        86
U nas kilka osób dostało II stopień urzędnika. Nie tylko kierownicy. Druga najwyższa ocena i automatycznie był awans  :)

08 kwi 2009, 10:32
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

U nas kilka osób dostało II stopień urzędnika. Nie tylko kierownicy. Druga najwyższa ocena i automatycznie był awans  :)

No to tylko pogratulować  :brawa:

08 kwi 2009, 11:01
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 paź 2007, 09:30

POSTY        5
U mnie również kilka osób dostało II stopień, niestety nie wiem czy wszyscy...
I nie było większych problemów.
I dzięki za info (  tego nie doczytałam jeszcze ), że przy ponownym zatrudnieniu otrzymuje się już nabyte wcześniej mianowanie..

08 kwi 2009, 11:22
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sty 2008, 10:25

POSTY        44
Post Kolejny stopień służbowy urzędnika
Podzielcie się proszę sprawą ocen okresowych urzędników. Weszło w życie nowe rozporządzenie. Czy w terminie 90 dni będą oceniani wszyscy pracownicy korpusu? A co z urzędnikami, którzy mają już ocenę i wyznaczony termin następnej?

04 cze 2009, 17:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
Wszędzie jest chyba problem z II stopniem. Ja zostałam mianowana w 2004r. i jak narazie miałam tylko 1 ocenę w zeszłym roku (najwyższą) ale na druga musze jeszcze ponad rok czekać. Czyli rewelka, stopień wyżej co 6 lat  :mur:

05 cze 2009, 06:10
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:40

POSTY        117
justpracownik                    

Czyli rewelka, stopień wyżej co 6 lat  :mur:

Czyżby? Wystarczy, że następną ocenę dostaniesz na poziomie dobrym (odwołasz się ?). A potem kolejno oceny: bardzo dobra, dobra, bardzo dobra, dobra. I tak w kółko.

05 cze 2009, 06:38
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA18 maja 2009, 11:52

POSTY        131
Cytat ze strony KPRM dot. służby cywilnej:  " w myśl art. 89 ust. 2 nowej ustawy o służbie cywilnej, urzędnik służby cywilnej, który od otrzymania ostatniego stopnia służbowego uzyskał dwie kolejne następujące po sobie pozytywne oceny okresowe na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen, otrzymuje kolejny stopień służbowy w terminie 30 dni od dnia zapoznania urzędnika służby cywilnej z oceną okresową. Pierwsza z ocen , o których mowa w ww. przepisie, moze być sporządzona przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 21.11.2008r. o służbie cywilnej, czyli przed 24.03.2009r. Natomiast druga pozytywna ocena okresowa na jednym z dwóch najwyższych poziomów przewidzianych w skali ocen powinna być sporządzona po 23.03.2009r. Należy zauważyć, że przepis ten ma również zastosowanie w przypadku ocen, które zostały sporządzone zgodnie z zasadmi określonymi w rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 maja 2002r. w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania ocen urzędników służby cywilnej (Dz.U.Nr 69 poz.633) oraz w rozporządzeniu z dnia 5 kwietnia 2007r. w sprawie szczegółowych zasad przeprowadzania ocen urzędników służby cywilnej (Dz.U.Nr 69 poz.453). Należy przy tym pamiętać, że w świetle rozporządzenia z 2002r. ocenami, o których mowa w art. 89 ust.2 ustawy są oceny na poziomach:"dobry" i "bardzo dobry". Z kolei z dwoma najwyższymi poziomami oceny okresowej wg skali ocen obowiązującej w rozporządzeniu z 2007r. są "bardzo dobry" i "celujący". Ponadto trzeba zauważyć, że otrzymanie przez urzędnika służby cywilnej kolejnego stopnia służbowego nie następuje z mocy prawa w dniu spełnienia wymogów jego otrzymania. Przepis art. 89 ust.2 ustawy o służbie cywilnej zobowiązuje dyrektora generalnego urzędu do nadania tego stopnia- na piśmie- urzędnikowi służby cywilnej w terminie 30 dni od dnia zapoznania urzędnika z oceną okresową." I tyle cytat. Mam pytanie: co w przypadku gdy dostanę drugą pozytywną ocenę okresową na jednym z dwóch najwyższych poziomów (pierwszą mam najwyższą) i nie dostanę kolejnego stopnia służbowego w terminie przewidzinym w ustawie? Mam jakąś możliwość działalnia? Dzięki z każdą odpowiedź.

10 sie 2009, 11:26
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
justpracownik                    

Wszędzie jest chyba problem z II stopniem. Ja zostałam mianowana w 2004r. i jak na razie miałam tylko 1 ocenę w zeszłym roku (najwyższą) ale na druga muszę jeszcze ponad rok czekać. Czyli rewelka, stopień wyżej co 6 lat  :mur:

Ocena co 2 lata, wyższy stopień po 2 ocenach, stopni 9 czyli 9-ty stopień po 36 latach pracy. Morał?
Karierę w sc należy koniecznie rozpoczynać przed 30-tym (mężczyźni) i 25-tym (kobiety) rokiem życia, aby marzyć o 9-tym stopniu.  :rolleyes:

10 sie 2009, 17:42
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
Piotrek99                    

...
Mam pytanie: co w przypadku gdy dostanę drugą pozytywną ocenę okresową na jednym z dwóch najwyższych poziomów (pierwszą mam najwyższą) i nie dostanę kolejnego stopnia służbowego w terminie przewidzinym w ustawie? Mam jakąś możliwość działalnia? Dzięki z każdą odpowiedź.

Działać możesz np.  :piwo:  lub  :sex:  a w ostateczności  <_< .

11 sie 2009, 14:00
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
supersaper                    

Piotrek99                    

...
Mam pytanie: co w przypadku gdy dostanę drugą pozytywną ocenę okresową na jednym z dwóch najwyższych poziomów (pierwszą mam najwyższą) i nie dostanę kolejnego stopnia służbowego w terminie przewidzianym w ustawie? Mam jakąś możliwość działania? Dzięki z każdą odpowiedź.

Działać możesz np.  :piwo:  lub  :sex:  a w ostateczności  <_< .

Supersaper - nie siej defetyzmu, bo mi odbierasz nadzieję na zdobycie II stopnia.
Jeszcze przed emeryturą!!!  :mur:

11 sie 2009, 18:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 171 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona